Zadnja tekma usodna za Jakova Faka

Biatlonski svetovni pokal se je v Hanti Mansijsku zaključil z moško tekmo s skupinskim štartom, ki jo je znova dobil Francoz Martin Fourcade. Jakov Fak je zasedel 26. mesto, obenem pa svetovni pokal skupno zaključil na odličnem 4. mestu.

Slovenski predstavnik je zgrešil le dve tarči (0,1,0,1), vendar na progi ni bil konkurenčen tekmecem in njegov zaostanek se je povečeval iz kroga v krog. “Resnično sem se boril za vsako sekundo in poskušal izkoristiti vsako priložnost na progi. Kot je pokazala primerjava, je bil eden glavnih razlogov v prepočasnih smučeh. Od tega pa je marsikdaj potem odvisno tudi streljanje, ki pa danes ni bilo usodno. Na začetku sezone sem si za cilj postavil uvrstitev v deseterico skupnega seštevka svetovnega pokala. Kasneje se je sicer pokazala priložnost, da bi ga lahko končal tudi med prvimi tremi, vendar tega ne obžalujem več, čeprav sem bil danes po prihodu v cilj razočaran. Bila je priložnost, ki pa je nisem izkoristil in tu imam v mislih celo sezono, ne zgolj današnje tekme. Celo mnogo večje reprezentance imajo svoje najboljše tekmovalce uvrščene za menoj. Očitno so še trije biatlonci na svetu boljši od mene in to bom poskušal z napredkom izboljšati v naslednji sezoni. Če bi že letošnjo sezono začel bolje, se danes ne bi bilo potrebno ukvarjati s šestimi točkami zaostanka. V vsakem primeru smo za tekmovalne predstave najbolj odgovorni tekmovalci sami in tukaj se ne slepim, da bi lahko tudi sam naredil več. V zaključku sezone pa smo vsi skupaj sprejeli tudi nekaj napačnih odločitev glede izbora materialov,” je pojasnil Fak.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Najboljši biatlonec zime je s prednostjo 13,9 sekunde zmagal pred Avstrijcem Dominikom Landertingerjem (0,0,1,0) in Norvežanom Emilom Heglejem Svendsenom (0,0,1,0), ki je zaostal 17,3 sekunde. Slednji je obdržal drugo mesto v skupni razvrstitvi (827 točk), s tretjega mesta pa je Faka (709 točk) izpodrinil prav drugouvrščeni Landertinger (715 točk). Fourcade (1248 točk) si je prvo mesto zagotovil že na tekmah v Oslu.

Slovenska ekipa se bo iz Rusije vrnila v domovino v ponedeljek popoldan, že v torek ob 16.30 uri pa se jim boste lahko pridružili na javnem sprejemu na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki ga za nosilce medalj z letošnjih svetovnih prvenstev organizira Smučarska zveza Slovenije.


Rezultati: Svetovni pokal.: Khanty – Mansiysk :. Skupinski štart (m)
Lestvice: Svetovni pokal


Leave a Comment