Žan Košir izjemen tretji v Bad Gasteinu

V finalu šestnajsterice paralelnega slaloma v avstrijskem Bad Gasteinu sta nastopila dva slovenska deskarja, Žan Košir, ki je v kvalifikacijah postavil najboljši čas ter Rok Marguč, ki je bil petnajsti. Tekmovanje za svetovni pokal je prvič potekalo tako, da so deskarji v neposrednih bojih opravili samo eno vožnjo. Prednost pred izbiro rdeče ali modre proge je imel tekmovalec, ki je v kvalifikacijah dosegel boljši čas.

Finale se je tako začelo ob 18.30 zelo zanimiv pa je bil že prvi par, v katerem smo videli Koširja. Naš deskar se je spopadel z Italijanom Meinhardom Erlacherjem, ga premagal in se tako prebil v četrtfinale. Manj uspešen je bil naš drugi predstavnik v osmini finala Marguč, ki je po dvoboju z Italijanom Aaronom Marchom, ki je bil drugi najboljši v kvalifikacijah, izpadel.


Žan Košir je odločno napedel [foto: Max Steinbauer/FIS]

Košir se je nato pomeril z Nemcem Patrickom Busslerjem. Deskarja sta bila skoraj skozi celotno vožnjo drug ob drugem, Žan pa je z nekaj zavoji pred koncem opravil bolje in tako ugnal Nemca za 31 stotink sekunde.

Naslednji nasprotnik Žana je bil Avstrijec Andreas Prommegger, zmagovalec prve tekme sezone v Carezzi in najboljši deskar pretekle sezone. Tudi tokrat sta bila tekmeca zelo izenačena, žal pa je eden izmed zadnjih zavojev našemu deskarju uspel nekoliko slabše, kar je Prommegger izkoristil in v cilj prišel prvi. Avstrijec je na koncu prišel še do ene zmage, po tem, ko je v velikem finalu ugnal Italijana Rolanda Fischnallerja.


Žan Košir je zasedel tretje mesto [foto: Max Steinbauer/FIS]

Je pa za odličen rezultat na koncu vseeno poskrbel Košir, ki je v malem finalu ugnal Justina Reiterja iz ZDA. Kot na preteklih dvobojih je naš deskar nastopil na rdeči progi in si že na samem startu nabral nekaj prednosti. Žan je nato do konca odpeljal zbrano in brez napak ter se tako veselil še enega tretjega mesta. Na zadnje mu je preboj na stopničke uspel pred dvema letoma, ko je bil tretji na slalomu v Kreischbergu. “Končni dosežek je res odličen, čeprav je v kvalifikacijah kazalo še bolje. Bi pa povedal, da s samimi vožnjami v kvalifikacijami nisem bil najbolj zadovoljen, tako da ne vem, kaj so delali ostali. V polfinalu bi lahko zmagal, toda enkrat je boljši en, drugič pa drug. Moja ocena je bila, da je bolje izbrati rdečo progo, nekako se mi je zdela lepša, res pa je, da sem na njej potem naredil napako v tistem zavoju. Jutri me bo tu obiskal avtobus navijačev, upam, da sem jih danes lepo povabil sem. Toda jutri ne bo nič lažje, mogoče bo še težje, vsaka vožnja je zgodba zase. Zdaj se moram spočiti, saj vstajam že ob šestih zjutraj,” je po tekmi razmišljal Košir.

Vodja ekipe svetovnega pokala, Peter Kotnik, je po tekmi dejal: “Ja, že v kvalifikacijah je bil daleč najboljši od vseh, tako kakor v Moskvi (paralelni slalom, marec 2012, op.a.). Škoda za polfinale s Prommeggerjem, kjer si je lahko izbiral progo. Dvoboj je izgubil čisto na koncu, res za zelo malo je izpustil finale. Ampak tudi tretje mesto je odličen rezultat. Jutri imamo še eno tekmo, treba je ponoviti ali pa izboljšati rezultat.


Rezultati: Svetovni pokal .: Bad Gastain (m)


Leave a Comment