Žan Košir: “Rad se vračam v Bad Gastein”

Konec tedna se s paralelnima slaloma v avstrijskem Bad Gasteinu nadaljuje svetovni pokal alpskih deskarjev na snegu. V petek bo prvič v zgodovini svetovnega pokala na sporedu “šprinterska” verzija paralelnega slaloma, v soboto pa se bodo deskarji pomerili še na klasični paralelni slalomski tekmi. Na prizorišču tekem se že nahaja tudi slovenski reprezentant Žan Košir. Tržičan se nadeja, da mu bo v njegovi paradni disciplini šlo vsaj tako dobro kot v preteklih dveh letih, ko se je uvrstil med najboljših deset.


Žan Košir na prvi letošnji tekmi v Italiji [foto: Oliver Kraus/FIS]

V petek premiera pod žarometi, v soboto ˝klasika˝ pred slovenskimi navijači

Košir je v Avstrijo v družbi reprezentančnega kolega Jerneja Demšarja ter Gašperja Oblaka, ki gorenjskima deskarjema asistira na treningih, prispel že v torek zvečer. Časa za preizkus slovite proge Bucheben, ki se nahaja le streljaj od centra Bad Gasteina, ter ustrezne priprave na obe tekmi bo torej dovolj. “Rad se vračam v Bad Gastein. Lani sem tu osvojil šesto mesto, leto prej deveto. V moji paradni disciplini se tudi letos nadejam dobrih uvrstitev. Slabši izid v Carezzi me ni vrgel iz tira. V preteklosti sem po slabšem rezultatu večkrat podlegel želji po dodatnem treningu, kar ni bilo ravno produktivno. Tokrat ne. Treniral sem po vnaprej definiranem programu. Za mano so priprave na Rogli ter zaključni trening v Turrachu, kjer je moja ˝slalomska baza˝. Medtem ko sem se na Rogli posvečal tako slalomu kot veleslalomu, sem v Avstriji opravil specifični slalomski trening s poudarkom na štartu. Občutki so pravi. Pričakovanja visoka. Navijačev, ki jih pričakujem, vsekakor ne nameravam razočarati,˝ je miren Košir, ki ga najprej čaka petkova premierna izvedba ˝šprinterskega˝ slaloma. Deskarji bodo na tej tekmi v finalnih izločilnih dvobojih pod žarometi vozili samo enkrat, kar pomeni, da bodo še bolj pomembni izidi popoldanskih kvalifikacij. Višje uvrščeni tekmovalec v paru bo kot nosilec izbiral progo na kateri bo deskal. “Pa preizkusimo novost. Če bo proga slaba, bo prednost s kvalifikacij pomembnejša kot sicer. Tudi dobre informacije s proge ter prava sugestija pri izbiri bo v tem primeru pomembnejša. Ampak bistveno je, da bo nov format za gledalce na prizorišču in ob TV sprejemnikih privlačnejši. Vse skupaj bo bolj dinamično, televiziji prijazno. Upam, da bomo s pridobili nekaj novih simpatij na drugi strani ekranov…,” razmišlja Košir, ki ga v soboto čaka še klasični paralelni slalom, ki bo hkrati zadnji pred odhodom na svetovno prvenstvo v Kanado. “Upam, da mi bosta ti dve tekmi dali potrditev in dodaten zagon pred odhodom v Stoneham. Čez lužo se opravljam 19. januarja, še prej pa bom opravil nekaj kvalitetnega treninga na domačih terenih. Treniral bom na Rogli in v Kranjski Gori,” o načrtih za drugi del januarja pravi Tržičan, ki se po prihodu v Severno Ameriko namerava na razmere prilagoditi tudi prek nastopa na tekmi z celinski pokal (Nor Am Cup).


Žan Košir [foto: Oliver Kraus/FIS]

Klub navijačev Žana Koširja: “Znova bomo zavzeli Bad Gastein!”

Že tradicionalno se na sobotno tekmo odpravljajo najzvestejši navijači Žana Koširja, ki so zbrani v klubu navijačev. “Že tretjič se odpravljamo na to prizorišče. Poln avtobus nas bo odpotovalo v to zimsko športno središče, kjer smo že povsem domači. Vsekakor se bomo potrudili, da bomo zopet najglasnejši, znova bomo zavzeli Bad Gastein,…, veselimo se ˝navijaškega dvoboja˝ s podporniki domačina Andreas Prommegerja, ki so prav tako napovedali prihod na tekmo,˝ napoveduje Črt Košir s Fan Cluba Žan Košir in dodaja, da bodo za Žana na prizorišču tekme za svetovni pokal navijali tudi na slovenski kulturni praznik, ko se bodo najboljši deskarji v paralelnem veleslalomu pomerili na Rogli.

Spored:

Petek, 11. januar
14.00 – kvalifikacije
18:30 – finale

Sobota, 12. januar
9.30 – kvalifikacije
13:00 – finale

Leave a Comment