Žan Košir v Avstriji cilja na finale

Ta konec tedna se v Avstriji z dvema paralelnima slaloma nadaljuje svetovni pokal alpskih deskarjev na snegu. Že danes se bodo na nočni tekmi pod reflektorji premierno pomerili v Jauerlingu, v nedeljo pa bo na sporedu še tekma na tradicionalnem prizorišču v Bad Gasteinu. Tržičan Žan Košir, ki je na zadnji tekmi v italijanski Carezzi s 15. mestom prvič v letošnji sezoni prideskal do finalnih, izločilnih dvobojev, si tudi v Avstriji obeta uvrstitvi v finale. ˝Dobro sem pripravljen. Osnovni cilj je rutinski preboj v osmino finala, nato pa ‘na polno’ v izločilne dvoboje,˝ je odločen 27- letni Tržičan.


Žan Košir [foto: Oliver Kraus/FIS]

Košir se je po decembrskih paralelnih tekmah v Italiji skupaj s še nekaterimi reprezentanti pod vodstvom trenerja Petra Kotnika pripravljal na domači Rogli. “Trening v Sloveniji je vedno dobrodošel. Predvsem v prazničnih dneh je lepo več dni preživeti v domačem okolju. Potem ko smo se jeseni na ledeniških pripravah posvečali predvsem veleslalomu, smo tokrat več pozornosti namenili slalomu,” pravi Košir, ki je vse bolj optimističen. “Na prvih treh tekmah sem znova in znova le za las zgrešil elitno šestnajsterico. Bil sem neučakan, v kvalifikacijah sem premalo taktiziral. Na zadnji tekmi pa mi je prvič letos uspel preboj v finale. Vračajo se tisti pravi občutki, tako da se že veselim novih tekmovanj,” dodaja najvišje uvrščeni slovenski deskar na zadnjih olimpijskih igrah v Kanadi, ki je letos zamenjal opremljevalca snežnih desk.


Žan Košir [foto: Oliver Kraus/FIS]

Pridružil se je ekipi deskarjev švicarskega proizvajalca Oxess. “Na novih deskah se vedno bolje počutim, gre pa za dolgoročni projekt. S proizvajalcem razvijamo opremo, ki bo povsem ustrezala mojemu slogu. Seveda vse s ciljem, da bo optimalna na olimpijskih igrah v Sočiju,” že v prihodnost strateško gleda Košir, ki pa je seveda kratkoročno povsem osredotočen na oba slaloma v Avstriji. “Jauerling, kjer bomo deskali prvič je domače prizorišče trenutno prve zvezde alpskega deskanja – Benjamina Karla. Organizatorji pričakujejo prek 3000 gledalcev, obljubljajo bogat spremljevalni program. Vse oči bodo uprte v ‘nepremagljivega’ Karla. Obeta se torej pravi deskarski šov na katerem bomo vsi skušali premagati Karla,” razmišlja Košir, ki pa ga “domača tekma˝ čaka v nedeljo. Bad Gastein je namreč Sloveniji najbližje prizorišče v letošnjem koledarju svetovnega pokala. Tam se že tradicionalno zbere tudi veliko slovenskih navijačev, med najglasnejšimi pa so vedno tudi člani Fan Cluba Žan Košir, ki tudi letos organizira navijaški izlet v Bad Gastein. “Klub navijačev ima že prek dvesto članov, v nedeljo na tekmo potuje poln avtobus. Ne dvomim, da bodo tudi letos med najglasnejšimi,” je ponosen Tržičan, ki bo zato seveda še dodatno motiviran.

Leave a Comment