Žan Kranjec do izjemnega tretjega mesta v Alta Badii

Novo preizkušnjo svetovnega pokala za moške je gostila italijanska Alta Badia, kjer je bil na sporedu tretji veleslalom sezone. Med 76. tekmovalci na startu je bila tudi tričlanska slovenska zasedba – Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Miha Hrobat.

Po prvem teku je imela naša ekipa veliko razlogov za veselje, saj je Žan pokazal izjemno vožnjo. Pred njegovim nastopom je vodilno mesto zasedal Avstrijec Marcel Hirscher, ki je postavil čas 1:12.15, drugi pa je bil Norvežan Henrik Kristoffersen, ki je za pot do cilja potreboval 17 stotink sekunde več. Naš smučar je startal 15. po vrsti in od samega začetka pokazal napadalno vožnjo, ki se mu je na koncu tudi obrestovala. V cilj je namreč prišel s tretjim časom, njegov zaostanek za Hirscherjem pa je znašal 0.33 sekunde.


Žan Kranjec [foto: GEPA]

Po dveh uspešnih veleslalomskih nastopih v Beaver Creeku in Val d’Iseru se je uvrstitve v finale nadejal tudi Štefan, ki pa tokrat ni uspel priti do druge vožnje. Z zaostankom 4.44 sekunde je namreč prišel na 50. mesto. Miha, ki je v tej disciplini v svetovnem pokalu nastopil šele četrtič, je odstopil v zgornjem delu proge.

V finalu smo nestrpno pričakovali nov Žanov nastop, ki se je izkazal za fantastičnega. 25-letni smučar je še enkrat več dokazal, da mu proga Gran Risa zelo ustreza, nenazadnje je tu pred letom dni prišel do četrtega mesta. A danes je bil čas za korak višje. Kranjec se ni ustrašil velike priložnosti, znova je smučal izjemno in ob prihodu v cilj zasedel prvo mesto.

Kristoffersen je za tem prevzel vodstvo, nato pa ga je iz vodilnega položaja izrinil Hirscher, ki je svojo nalogo še enkrat opravil mojstrsko. Žan je na koncu tako osvojil tretje mesto in se veselil uspeha kariere. Še preden se je povzpel na stopničke je dejal: “Obe vožnji sta mi dobro uspeli, ne bom rekel, da optimalno, a za ta teren mi je uspelo super. Tudi v drugo sem dobro branil mesto in mislim, da sem se kar dobro odzval. Sem pa zelo vesel, o temu rezultatu sem sanjal že kar nekaj časa, tako da sem res vesel.

Po prihodu iz podelitve v ciljni areni je Žan najprej odgovoril na vprašanje ali ga je lansko četrto mesto na temu prizorišču še dodatno motiviralo za današnji nastop: “Mogoče ne ravno to četrto mesto, ampak obe četrti mesti, pa letos sedmo. Želel sem si že narediti ta korak naprej. V Val d’Iseru sem rekel, da je mogoče že čas za to. Boril sem se in zelo sem vesel, da mi je uspelo.

Nato je spregovoril še o času med obema vožnjama: “Misli so mi malo uhajale na to, da sem po prvi vožnji tretji, a poskušal sem se skoncentrirati na vožnjo in na to kaj moram narediti, da ostanem na stopničkah.” Na koncu je dodal še nekaj besed o jutrišnjem paralelnem veleslalomu: “Sigurno se ga veselim. To je čisto drugačna tekma, a dal bom vse od sebe. Sigurno pa je to tekma z manj pritiska.

Žan je pokazal, da je eden izmed najboljših veleslalomistov na svetu, kar govorim že dve leti. Danes je imel tudi zelo dobro izhodišče po prvem teku, v drugem pa je naredil korektno vožnjo. Danes zmagati ne bi mogli, tudi če bi peljal še bolje. A prišel bo dan, ko bo Žan tudi čisto na vrhu. Smo zelo veseli, po dolgem času je slovenski veleslalomist spet na stopničkah. Žan ogromno vlaga v ta šport, v bistvu celega sebe. Počasi je rastel, zdaj je tudi dosti bolj zrel in pripravljen na takšne stvari. Danes je zelo lep dan za nas,” je najprej dejal glavni trener Klemen Bergant, nato pa še dodal: “Je res, da rad tukaj tekmuje, že lani je bil tukaj četrti. Moramo pa vedeti, da je bil prejšnji teden sedmi po prvem teku, danes pa tretji in tako dober po prvem teku ni bil še nikoli. Obakrat je smučal zelo korektno. Zdaj verjame vase, v svoj material, v vse okoli sebe. Njegov fokus je samo na smučariji, na tej izvedbi. Super dobro je, da iz njegovega smučanja, ki ga kaže v letošnji sezoni, pa ga je že lani, potegne čim več. Danes je naredil veliko stvar. Zdaj mora on ta svoj potencial čim večkrat vnovčiti.


Rezultati: Svetovni pokal .: Alta Badia :. Veleslalom (m)
Izjava: Žan Kranjec I (.mp3)
Izjava: Žan Kranjec II (.mp3)
Izjava: Klemen Bergant (.mp3)


Leave a Comment