Žan Kranjec peti v Adelbodnu, zmaga Hirscherja

Smučarji so se v švicarskem Adelbodnu pomerili na prvem veleslalomu svetovnega pokala v letu 2018. Z vedno zahtevno progo Chuenisbaergli se je spopadlo sedemdeset tekmovalcev, naše barve pa sta branila Žan Kranjec in Štefan Hadalin.

Po prvem teku je vodilno mesto zasedal Avstrijec Marcel Hirscher, Norvežan Henrik Kristoffersen je na drugem mestu zaostajal 11 stotink sekunde, njegov rojak Leif Kristian Nestvold-Haugen pa na tretjem 65 stotink.


Žan Kranjec [foto: GEPA]

Kranjec je nastopil 10 po vrsti in začel izjemno. Na polovici proge je imel peti najboljši čas, po nekaj napakah v odločilnem delu proge, v ciljni strmini, pa je njegov zaostanek narasel na 1.31 sekunde, kar ga je popeljalo na 10. mesto. Hadalin je imel pred seboj izredno težko nalogo, saj je bila proga pri startni številki 58 v slabšem stanju. Naš tekmovalec je smučal dobro in se spogledoval s trideseterico, žal pa je ob prehodu v ciljno strmino v desnem zavoju zašel s poti in zgrešil naslednja vrata.

Žan se je izkazal tudi v finalu. Nastopil je v času vodstva Avstrijca Manuela Fellerja in v časovni primerjavi v zgornjem in srednjem delu proge izgubil nekaj desetink. Potem pa je sledilo mojstrsko smučanje v najbolj zahtevnem spodnjem delu proge, kar je našega tekmovalca popeljalo na vodilno mesto, z identičnim časom, kot ga je imel Feller.

Finale tekme je postreglo s srditim bojem za zmago, na koncu pa je še enkrat slavil Hirscher. Kristoffersen je tokrat zaostal 17 stotink sekunde, Francoz Alexis Pinturault pa je z najboljšim časom drugega teka prišel na tretje mesto. Kranjec, ki je postavil tretji čas finala, je bil na koncu odličen peti, kar je njegov tretji najboljši rezultat na tekmah svetovnega pokala.

Žan je o današnji predstavi rekel: “Tekma je bila zelo težka, še posebej tista zadnja strmina. Nisi mogel iti dol brezglavo, si moral tudi taktično dobro odpeljati. V prvem teku sem zgoraj zelo dobro peljal, v spodnjem delu pa sem imel težave, a sem se dobro rešil. V drugem teku pa sem spodnji del taktično bolje odpeljal. Je pa bilo zelo težko, saj se je v drugem teku v strmini malo razbilo, tako da si se moral res dobro pripraviti na tekmo. Sigurno sem samozavesten, še posebej po teh zadnjih rezultatih. Še enkrat sem dobil potrditev, da tisto tretje mesto ni samo zaradi tega, ker mi Alta Badia leži. Sem v dobri formi in dobro smučam, tako da sem vesel in gremo dalje.

Glavni trener Klemen Bergant pa je po tekmi dejal: “To je super rezultat. Že tretjo tekmo zapored dokazuje, da je eden izmed boljših veleslalomistov na svetu. Veseli me to, da je bilo še kar nekaj rezerv. V prvem teku se lahko zahvali svoji moči, da je ostal na progi, v spodnjem delu je imel velike težave. Dobro se je izvlekel. V drugem teku je imel tretji čas, rezultat je super. Danes je bilo treba tudi pametno smučati, ne samo dobro. To mu je uspelo in smo zelo zadovoljni. Prav veliko taktike ni bilo, treba je bilo dobro smučati. Drugi tek je bil dolg, čas je bil minuto 19 oziroma 18. Spodaj je najtežji del, fantje pa so tu najbolj utrujeni. Videli smo, da so imeli kar vsi težave. Temperature so bile visoke, nad ničlo, in v takem so tekmovalci še hitreje utrujeni. Žan je super fizično pripravljen in to je eden izmed ključev, da smuča kot smuča. Štefan je super dobro smučal dokler mu je ”duša” dala. Pri njemu se vseeno pozna, da je čez praznike prebolel virozo, tako da je na koncu, na najtežjem delu začelo pobirati. Drugače je pa zgoraj super dobro smučal. Veseli me, da je tudi on zadržal ta visok nivo smučanja, kar je za naprej zelo pomembno.


Rezultati: Svetovni pokal .: Adelboden :. Veleslalom (m)
Izjava: Žan Kranjec (.mp3)
Izjava: Klemen Bergant (.mp3)


Leave a Comment