Zgodovinska tekma za žensko nordijsko kombinacijo

V petek bo avstrijski Ramsau prizorišče prve ženske tekme svetovnega pokala v nordijski kombinaciji. Del zgodovine bosta tudi dve slovenski tekmovalki.


Ema Volavšek in Silva Verbič na mladinskih olimpijskih igrah v Lozani [foto: SZS]

Mednarodna smučarska zveza je v koledar tekmovanj za letošnjo sezono prvič predvidela ženske tekme svetovnega pokala v nordijski kombinaciji, kar hkrati pomeni tudi odskočno desko za prvi nastop nordijskih kombinatork na svetovnih prvenstvih že v Oberstdorfu 2021. Letošnji koledar svetovnega pokala je predvideval štiri tekme, dve v začetku decembra v Lillehammerju in dve v začetku januarja v Ötepääju, a so bile vse tekme odpovedane. Eno od estonskih tekem je prevzel avstrijski Ramsau, ki ima eno izmed najdaljših tradicij tekmovanj v nordijski kombinaciji, kaj se bo zgodilo s preostalimi tekmami, še ni znano.

Lahko se zgodi, da bomo v premierni sezoni priča le tekmi v Ramsau, kamor je danes odpotovala tudi naša ekipa na čelu s trenerjem Rokom Mandlom. Premierne tekme svetovnega pokala se bosta udeležili Silva Verbič in Ema Volavšek: “Težko rečem kaj sploh pričakovati od te tekme, saj nismo imeli nobenih tekem, res ne vem kam sodimo. Za Emo pričakujemo, da bi znala odtekmovati dobro, saj je tako skakalno kot tekaško na višjem nivoju, kot je bila lani. Silva ima nekaj več težav na skakalnici, tekaško pa je napredovala. Težko rečem kam spadata, saj nismo imeli stikov s konkurenco, niti ne vem koliko tekmovalk bo na štartu. Vesel pa sem, ker smo lahko trenirali normalno,” je povedal Mandl, ki bo z dekleti nato takoj odpotoval naprej na tekmi alpskega pokala v Seefeldu, kjer se bo ekipi pridružila še Špela Mastnak.

Najvišje do zdaj Ema Volavšek

Nordijske kombinatorke imajo za seboj sicer tri sezone tekem celinskega pokala, letos so preizkušnje v Park Cityju odpadle, predvidene pa so že januarja v Eisenerzu, februarja v Reni in po svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu še v marca v Nižnem Tagilu. Pod najboljšo slovensko uvrstitev na tekmah celinskega pokala je podpisana Volavškova, ki je bila lani januarja v Ötepääju šesta, Verbičeva je bila le dan kasneje deveta. Šesto mesto je tudi najboljša slovenska uvrstitev na tekmah poletne velike nagrade, Volavškovi je ta dosežek uspel lani avgusta v Klingenthalu.

Prvič so se dekleta za medalje na mladinskem svetovnem prvenstvu merila na testni tekmi v Kanderstegu leta 2018, prva mladinska svetovna prvakinja je v Lahtiju 2019 postala Japonka Ayane Miyazaki, Volavškova je bila 7., Verbičeva pa 24., lani je v Oberwiesenthalu zmagala domačinka Jenny Nowak, Volavškova je zasedla 22., Verbičeva pa 27. mesto. Lanskoletno mladinsko prvenstvo v Oberwiesenthalu je prineslo še prvo tekmo mešanih ekip, Slovenija je zasedla 8. mesto. Dodajmo še rezultate z mladinskih olimpijskih iger, ki so potekale letos januarja v Lozani – prvakinja je postala Avstrijka Lisa Hirner, Volavškova je bila 11., Verbičeva pa mesto za njo.

Leave a Comment