Zgodovinska zmaga slovenskih skakalk na Rajhovki

Ema Klinec, Špela Rogelj, Urša Bogataj in Nika Križnar so na 7. tekmi svetovnega pokala v zgodovini dosegle prvo zmago za Slovenijo! Drugo mesto so osvojile Norvežanke, tretje so bile Avstrijke.


Zmagovalke ekipne tekme – Nika Križnar, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Ema Klinec [foto: Jure Makovec]

Vreme se je na Ljubnem ob Savinji umirilo ravno pred začetkom ekipne tekme smučark skakalk, tretje tovrstne preizkušnje na Rajhovki. Sijajno je preizkušnjo odprla Ema Klinec, ki je skočila kar 96 metrov, naše pa so s 147,3 točkami povedle s skoraj dvajsetimi točkami prednosti pred Avstrijo in Norveška. V drugi skupini je Špela Rogelj skočila 84.5 metrov, naše pa so še naprej vodile s prednostjo 16,9 točk pred Avstrijo in Norveško.

Tudi po tretji skupini so bile naše v zanesljivem vodstvu, potem ko je Urša Bogataj skočila 90 metrov, na zahtevo trenerja Zorana Zupančiča pa je skakala z enega naletnega mesta nižje. Še naprej sta bili za našimi Norveška in Avstrija. Nika Križnar je kot četrta Slovenka skočila 92.5 metrov, žal je slabo doskočila, a to ni odvzelo zanesljivega vodstva Slovenk po prvi seriji. Norvežanke so zaostajale 11,8 točk, še 6,5 točk več so zaostajale Avstrijke na tretjem mestu.


Ema Klinec je bila najboljša posameznica današnje tekme [foto: Jure Makovec]

V finalu je Ema Klinec še enkrat skočila sijajno, 93 metrov, naše so s 676,7 točkami gladko vodile pred Norvežankami, ki so imele 643,4 točk in Avstrijkami, ki so imele 640,3 točk. Rogljeva je v drugi skupini prav tako še enkrat nastopila zelo dobro, doskočila pri 85.5 metrih, prednost naših pred Norvežankami je znašala 27,2 točk pred Avstrijkami pa 36,9 točk.

Kot tretja je v finalu za naše skočila Bogatajeva, pristala pri 91.5 metrih in slovenska zmaga je bila skoraj že potrjena. Po sedmih skokih so naše imele 28,9 točk naskoka pred Norvežankami in kar 46,7 pred Avstrijkami. Nika Križnar je z 88.5 metri potrdila zgodovinsko, prvo zmago Slovenk na ekipnih tekmah svetovnega pokala. Naše so na koncu s 1064,8 točkami za 17,9 točk ugnale Norvežanke, 35,9 točk so zaostale lanske zmagovalke Ljubnega, Avstrijke.

Po tekmi so naše skakalke žarele od zadovoljstva, takole je razmišljala Klinčeva: “Res sem se osredotočila nase in na svojo nalogo in to je bil rezultat vsega tega. Sicer pa smo bile tako samozavestne, da smo verjele v to, da nam bo uspelo in to nas je dejansko pripeljalo do uspeha, tople vode ni bilo potrebno odkrivati.” Tudi Špela Rogelj je bila več kot vesela: “Ko se spomnim, da je že 13 let od moje zmage, je to dolga doba. Zelo sem vesela, da smo danes zmagale. Za to delamo, delamo da zmagamo. Danes se nam je izšlo, lani nam je ušlo iz rok in zato je še toliko boljše. Lepo je imeti rumeno majico.


Urša Bogataj se je uspešno vrnila po poškodbi [foto: Jure Makovec]

Tretja naša, Bogatajeva, je povedala: “Ja, mislim, da je bilo v redu. Kaj več bo povedal Zoran. Nisem ozavestila svojil občutkov, da bi vedela, kaj sem počela. Zdi se mi, da je bilo kar v redu. Rehabilitacija je uspela v redu in upam, da bo zdaj vedno bolje in bolje.” Svoje je dodala tudi zadnja naša, Nika Križnar: “Zelo sem bila zadovoljna z rezultatom, ne pa s svojimi skoki danes. Lahko pa rečem, da sem končno nekaj naredila z doskokom v finalu, če že skok ni bil najboljši. Tudi meni je fino občeli rumeno majico, tokrat z ekipo. To nam veliko pomeni. Še lepše bi bilo, če bi bila spodaj publika, najglasnejši navijači, a vem da nas tudi drugače vzpodbujajo.” Piko je pritisnil glavni trener, Zoran Zupančič: “Gledati nazaj in popravljati napake ne bo šlo. Danes smo bili tako močni, da smo lahko gladko zmagali kljub napakam. Imeli smo morda srečo tudi s padcem Norvežanke, brez tega padca bi bil boj bolj oster, a mislim, da bi se takrat tudi punce drugače pripravile.

Jutri bo ob 14. uri na Ljubnem na sporedu še posamična preizkušnja, v konkurenci 40 skakalk bo nastopilo tudi sedem Slovenk. Poleg četverice, ki je skakala danes, so si v včerajšnjih kvalifikacijah nastop zagotovile še Nika Vetrih, Katra Komar in Jerneja Repinc Zupančič.


Rezultati: Svetovni pokal .: Ljubno ob Savinji


Leave a Comment