Zgodovinski uspeh skakalcev: trojna zmaga v Sapporu


Slovenski skakalci so na drugi tekmi v Sapporu slavili trojno zmago [foto: FIS]

Slovenski skakalci so znova slavili zmago na tekmah svetovnega pokala v smučarskih skokih v japonskem Sapporu. Še več, tokrat so vknjižili zgodovinsko trojno zmago. Zaradi močnega vetra so bile kvalifikacije odpovedane, žirija tekmovanja pa se je odločila, da bo tekmo izvedla eno uro pred predvidenim začetkom, kar se je izkazalo za modro potezo, saj je preizkušnja potekala v stabilnih razmerah, z vetrom v prsa. Tako se je preizkušnja na Japonskem pričela že ob 1:00 po slovenskem času.

Prva serija ni nakazovala na mini slovensko državno prvenstvo, saj sta vodila Čeh Jan Matura in Avstrijec Andreas Kofler, tretji je bil Jernej Damjan. Robert Kranjec je držal šesto, Peter Prevc je bil na devetem mestu šele četrti najboljši Slovenec, saj je bil tik pred njim Nejc Dežman.


Jernej Damjan je slavil prvo zmago v karieri [foto: GEPA]

Slovenci v finalu stopili na plin

V finalni seriji so naši skakalci uprizorili odlične skok in izkoristili napake tekmecev. Tako je Damjan (138,0; 134,0) knjižil prvo zmago v svetovnem pokalu. “Resnično sem vesel, saj sem prvo zmago čakal res zelo dolgo. Sedaj je vendarle prišla. Imel sem tudi nekaj sreče z vedrom, kar sem izkoristil,” je presrečen Damjan. Vsega šest desetink točke je na drugem mestu zaostal Prevc (124,0; 137,5), ki je po nekoliko ponesrečenem prvem skoku v drugo eksplodiral. “Razmer so bile danes znova dobre. V prvem poskusu sem naredil manjšo napako. Vedel sem, da moram v drugo nastopiti bolje, kar sem tudi storil, tako da sem z današnjim drugim mestom zadovoljen,” je razmišlja Prevc. Na najnižjo stopničko zmagovalnega odra pa je stopil Kranjec (126,0; 137,0), ki se je tja uvrstil po zaslugi odličnega finalnega nastopa. “Pri svojem nastopu nisem imel sreče z vetrovnimi razmerami. V prvi seriji sem nastopil tudi z nižjega zaletnega mesta. To mi ne ustreza, a sem vseeno prišel do tretjega mesta. Tik pred olimpijskimi igrami je to lep rezultat,” pa je dejal Kranjec.


Robert Kranjec, Peter Prevc in Jernej Damjan [foto: FIS]

Do točk sta prišla še Dežman (131,0; 129,0) na devetem in Tomaž Naglič (129,0; 122,0) na 18. mestu. Brez finalnega skoka pa sta tokrat ostala Jurij Tepeš (112,5) na 31. in Robert Hrgota (113,0) na 34. mestu.

Prevc v svetovnem pokalu vodi z veliko prednostjo

V svetovnem pokalu ima Prevc pred Poljakom Kamilom Stochom kar 91 točk prednosti, tretji Avstrijec Gregor Schlierenzauer pa zaostaja že 142 točk.

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v Srednji Evropi, natančneje v nemškem Willingenu, nato pa se bodo skakalci preselili na olimpijske igre, kjer bodo Slovenijo zastopali Prevc, Kranjec, Tepeš, Damjan in Jaka Hvala.


Rezultati: Svetovni pokal .: Sapporo


Leave a Comment