Zlato Goerglovi, Mazejava enajsta


Elisabeth Goergl [foto: OK GAP2011 / Stadler Christian]

Svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v nemškem Garmisch-Partenkirchnu se je pričelo, že 41. po vrsti. Prvo poglavje lova na odličja je bil ženski superveleslalom, na katerem je nastopilo 48 smučark iz 20 držav. Med njimi sta bili tudi dve naši predstavnici – Tina Maze s startno številko 14 in Maruša Ferk s številko 24.

2180 metrov dolga proga Kandahar je tekmovalkam predstavljala težko nalogo, saj je bila večina terena, na katerem je bilo postavljenih 45 vrat, zelo ledena. Prva je nastopila Švedinja Jessico Lindell-Vikarby, ki je progo presmučala s časom 1:25.40, v vodstvu pa je ostala vse do nastopa Italijanke Daniele Merighetti, ki je startala šesta.

Pred nastopom Tine Maze je prvo mesto zasedala mlada Avstrijka Anna Fenninger, Italijanka Elena Curtoni pa je za njo zaostajala le stotinko sekunde. Tina je celotno progo presmučala solidno, brez večjih napak, a v cilj prišla z 12. časom voženj in z 2.81 sekunde zaostanka za vodilno. Kmalu se je izkazalo, da je šlo pri merjenju časa za pomoto, Tini pa se je nato pripisal prisluženi peti čas.

S številko 16 je nato nastopila Elisabeth Goergl iz Avstrije, svojo nalogo opravila odlično in prevzela vodstvo s kar 82 stotinkami prednosti. Najboljša smučarka sezone, Nemka Maria Riesch, je nastopila takoj za njo, a veteranki ni bila kos in prišla na mesto za njo, saj je zaostala 21 stotink.

Američanka Julia Mancuso je nastopila 21 po vrsti in tako kot po navadi na velikih tekmah smučala vrhunsko. Vseeno pa je na progi prebila pet stotink več časa kot Elisabeth Goergl in tako prišla na drugo mesto. Njena rojakinja Lindsey Vonn, ena izmed favoritinj za medaljo, je za tem postavila sedmi čas.

Kmalu smo spremljali še nastop Maruše Ferk, ki pa ji ni uspel najbolje, saj se na progo ni pognala agresivno. Ob prihodu čez ciljno črto je zasedla 21. mesto, njen zaostanek za vodilno pa je znašal kar 4,66 sekunde. Marušin čas jo je na koncu popeljal na 27. mesto.

Prvega zlatega odličja v karieri se je tako veselila Elisabeth Goergl, Julia Mancuso je osvojila srebro, Maria Riesch pa bron. Navkljub težavam s poškodbami, ki jih je imela Tina v zadnjem času, je na koncu zasedla 11. mesto, kar je tudi njena najboljša superveleslalomska uvrstitev v sezoni.

Zahtevna in poledenela proga je terjala tudi dva grda padca. V zaščitni mreži se je znašla Avstrijka Andrea Fischbacher in Nemka Gina Stechert. Obe sta ostali nepoškodovani.

Svetovno prvenstvo se bo jutri nadaljevalo z moško superveleslalomsko preizkušnjo, ki se bo začela ob 11. uri.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Garmisch – Partenkirchen :. Superveleslalom (ž)


Leave a Comment