Zlato in srebro Marjana Jelenka in srebro Špele Rogelj so doma


Špela Rogelj in Marjan Jelenko [foto: SZS]

V domovino so prišle vse tri medalje z nedavnega mladinskega svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah v estonskem Otepääju. Na novinarski konferenci v prostorih Smučarske zveze Slovenije so vtise strnili oba junaka, Marjan Jelenko in Špela Rogelj ter njuna trenerja, Primož Triplat in Matjaž Triplat.

Vse prisotne je pozdravil tudi direktor Smučarske zveze Slovenije, Matija Vojsk. “Verjamem, da smo vsi zadovoljni z rezultatoma, ki sta ju dosegla Marjan in Špela. Predvsem pa veseli, da se kaže mladi rod slovenskega nordijskega smučanja in lahko vidimo tudi napredek v teh panogah. Še posebno veseli, da se to dogaja v disciplinah, ki sta nestandardni. Več kot očitno se kažejo rezultati strokovnega dela. Pri nordijski kombinaciji smo bili včasih že boljši pa potem spet slabši, a znova smo v vzponu. Zgodba pri ženskih smučarskih skokih je znana in želimo si, da bi se ta šport še bolj prebil v ospredje. Želimo si, da bi se dekleta uveljavila v mednarodnem okviru, tako kot tudi ženski skoki kot sami. To mene, tako kot vse na Smučarski zvezi in verjamem da tudi športno javnost to veseli. Obema nosilcema medalj še enkrat iskrene čestitke!
Za uspeh Marjana Jenenka je zasluženj glavni trener za nordijsko kombinacijo Primož Triplat: “Ne zavedamo se še povsem, kaj smo dosegli, čeprav je že v lanski sezoni Marjan domov prinesel kolajno s sprinterske preizkušnje. Letos je to še nadgradil in je prinesel kar dve. Poudarek letos je bil tudi na klasični disciplini, na 10 km, kjer je letos dobil medaljo in prav ta medalja se mi zdi še več vredna kot sprinterska. Sprinti za enkrat niso v svetovnem pokalu, želimo pa si, da bi bili ponovno prihodnje leto, ko se bo malce obnovil sam koledar svetovnega pokala. Včasih je veljalo, da če si bil med najboljšimi petimi na mladinskem svetovnem prvenstvu, si dobil kvoto za nastop v svetovnem pokalu. Žal temu ni več tako. A ker smo dobro tekmovali že prej v svetovnem pokalu, imamo tako kvoto treh tekmovalcev, kar je uspeh tudi za ostale fante.

Pot v Estonijo in nazaj je bila prava odisejada – dolga in polna zapletov, a vse skupaj smo dobro reševali z dobro voljo in optimizmom. Že pred samim prvenstvom smo se zavedali, da imamo močno ekipo. Na tisti tekmi je Špela pokazala največ kvalitete, poleg nje pa smo vedeli, da je za sam vrh sposobna tudi Eva Logar. Veseli pa tudi nastop tretje tekmovalke, Urše Bogataj, ki je z malo neumnostjo padla pri doskoku, a je vseeno osvojila 11. mesto. Vsekakor pa je velika škoda in veliko razočaranje ob odpovedi ekipne tekme. Naše delnice so bile tam zelo visoko, a po pol ure smo glave ohladili in smo se že veselili nadaljevanja sezone. Pred nami je še kar nekaj izzivov in le teh se jaz zelo veselim,” je črto pod mladinskim svetovnim prvenstvom napravil glavni trener ženske skakalne reprezentance Matjaž Triplat in se že osredotočil na člansko prvenstvo, ki naša dekleta čaka v Oslu. “Na svetovnem članskem prvenstvu v Oslu se bo konkurenci iz Otepääja pridružilo nekje 5 – 8 zares močnih deklet na čelu z Danielo Iraschko. Zmagovalka na mladinskem svetovnem prvenstvu, Francozinja Coline Mattel, je trenutno edina konkurentka Iraschkovi, nekajkrat pa jo je letos že premagala. Močne so tudi Američanke, čeprav so na slabšem tehničnem nivoju kot na začetku sezone. One padajo, mi pa se dvigujemo. Tekmovanje bo zelo zanimivo, tudi Nemke imajo dve močni orožji. Mi imamo svojo nalogo in če smo povsem osredotočeni na to, kar moramo storiti, potem smo kot ekipa lahko izredno močni.

V Estoniji je bilo vse sproščeno in to mi je bilo najbolj všeč. Sicer pa je bila v četrtek na sporedu zelo lepa tekma, le malce mraz je bilo. Sama tekma pa je potekala v brezvetrju, odlične smuči za tek pa nam je pripravil Andrej Jezeršek. Prav v teku sem bil že na tisti tekmi precej močan. V soboto pa je bilo na sprinterski tekmi malo drugače na skakalnici, kjer se je veter obračal, tako da so bili pogoji zelo zahtevni. Vseeno sem uspel narediti svoj skok, na teku pa sem znova imel vrhunske smuči, tako da je bilo prav užitek teči,” se je lepih trenutkov spomnil Marjan Jelenko ter spregovoril o nadaljevanju sezone: “Za to sezono imam cilje, da do konca vse izpeljem na sproščenem nivoju. Najprej me čakajo še tekme celinskega pokala, nato pa pride še svetovno prvenstvo v Oslu. O rezultatih ne bom niti razmišljal. Za naslednje sezone pa bo potrebno res veliko delati, saj me čaka izjemno pomemben prestop od mladincev k članom. Če pogledamo samo malo nazaj, je bil tudi Roman Perko mladinski svetovni prvak, a mu prehod nato ni najbolje uspel. Tako moramo mi sestaviti dobro ekipo s trenerji, ki so prisotni že sedaj. Posebno bi se rad zahvalil tekaškemu trenerju Alešu Grosu ter Igorju Cuznarju, ki me je prav tako spremljal celo sezono in Igorju Jelenu, ki mi je napisal program treninga za skoke..

Dobitnica srebrne medalje na Mladinskem svetovnem prvenstvu v Otepääju Špela Rogelj odličja ni pričakovala, čeprav je vedela, da sodi med favoritinje. “Pred mladinskim svetovnim prvenstvom sem pričakovala uvrstitev med šesterico, nisem pa si mislila, da bi lahko končala med najboljšo trojico. Prvi skok je bil res zelo dober, čeprav sem na koncu še izpustila nekaj metrov iz rok. Finalni skok mi ni uspel najbolje, a vseeno je bila daljava še vedno v redu. Sedaj nadaljujemo s tekmami celinskega pokala, nato pa odpotujemo v Oslo, kjer si želim narediti dva res dobra skoka. Da bom lahko to dosegla, bom morala biti sproščena, seveda pa želim tudi, da bo celotna ekipa odskakala dobro.

Leave a Comment