Zlato slovensko nedeljo dopolnili še letalci


Trojica najboljših letalcev na današnji tekmi [foto: GEPA]

Po izjemnem uspehu Tine Maze na Zlati lisici nas z vrhunskimi nastopi na največji letalnici na svetu v norveškem Vikersundu navdušujejo še naši letalci. Že v kvalifikacijah so napovedali ogorčen boj za najvišja mesta – Jurij Tepeš je z najdaljšim skokom serije pristal pri kar 237 metrih. Napovedi so povsem upravičili in še nadgradili, najbolj pa nas je seveda navdušila peta zmaga Roberta Kranjca na tekmah za svetovni pokal. Ekipno so bili naši orli vsekakor daleč najmočnejši, daleč pred domačini, ki so si obetali precej boljše uvrstitve.

Najprej je v prvi seriji Peter Prevc postregel s poletom do 230 metrov in obdržal vodilno pozicijo vse do na koncu drugouvrščenega Michaela Neumayerja. Odličen polet (daljši je bil le Kranjec) je zadostoval za 4. mesto po prvem polčasu, v drugem pa je nekoliko zaostal in si z reprezentančnim kolegom Jurijem Tepešem razdelil končno 5. mesto. “Sem zelo zadovoljen, da se mi je uspelo po neuspelih poskusih v preteklih dneh popravit ter predvsem, da sem popravil tisto, kar sem lani nakazoval v Oberstdorfu. Lahko grem z optimizmom naprej. Skoka 230,0 metrov nisem pričakoval. To se je na srečo zgodilo. Tako se mi je odvalil velik kamen, saj je bilo dva dni nazaj zame zelo mučno. S tem skokom pa sem znova lahko pričel normalno dihat. Pričakovanja za Harrachov? Ne vem. Najprej se moram spoznati z letalnico, saj tam še nisem nastopil. Vse je mogoče,” se je nove izjemne uvrstitve veselil Prevc.


Kranjčevega uspeha sta se razveselila tudi Jurij Tepeš in Peter Prevc [foto: GEPA]

Tepeš je visoka mesta napadal nekoliko bolj iz ozadja – po prvi seriji je z daljavo 207,5 metrov zasedel 10. mesto, a je rezultat popravil z odličnim nastopom v drugi polovici tekme (229,5 metrov). S petim mestom je izenačil svojo najboljšo uvrstitev na tekmah za svetovni pokal, svoj uspeh pa je komentiral takole: “S skoki, razen zadnjim, še nisem povsem zadovoljen. Gre vedno bolje. V Vikersundu sem imel vse skoke preko 200 m. S skoki nisem povsem zadovoljen, z uvrstitvami pa sem. Na letalnici je nekoliko pihalo, zaradi česar se je dalo nekoliko dlje leteti,“. Matjažu Pungertarju se žal za las ni uspelo uvrstiti v finale in je tako pristal na končnem 33. mestu (162,5 metra).

Kranjec razred zase

Razred zase je bil naš najboljši letalec Robert Kranjec. Z dolžino 231,5 metra je vodil že po prvi seriji, v drugi je bil od Kranjčevih 230 metrov daljši le Michael Neumayer, kar pa ni zadoščalo da bi nadoknadil zaostanek iz prvega polčasa. Tako je zmaga vseeno pripadla “letečemu Kranjčanu”, ki se je s tem dosežkom v skupnem seštevku povzpel med najboljšo deseterico in se mu tako ni potrebno kvalificirati na prihodnjo preizkušnjo. “Z današnjim nastopom sem zelo zadovoljen. Prvi dan iskreno povedano nisem tega pričakoval, saj sem še nekoliko lovil in pridobival občutke. Na tekmi pa sem vedno nekoliko dodajal. Za menoj je super vikend. Zelo vesel sem. Pogoji so bili za letenje super, vendar nam žirija ni namenila dovolj hitrosti za še daljše skoke. Pogoji so bili veliko boljši od včerajšnjih, saj je bilo več upora v zraku,” je po tekmi povedal Kranjec. O tekmi v Harrachovu, ki sledi 2. in 3. februarja, je razmišljal takole: “Najprej moram priti tja in narediti trening, da bom videl. Ne morem govoriti o stopničkah, saj je konkurenca zelo izenačena. V Harrachovu so bile vedno, ko sem skakal, težave z vetrom. Bomo počakali na tekme.


Robert Kranjec se je po treh zaporednih uvrstitvah na stopničke končno povzpel še na najvišjo [foto: GEPA]

Tretje mesto je pripadlo Avstrijcu Gregorju Schlierenzauerju, kateremu se je rekordna 47. zmaga na tekmah za svetovni pokal in dvanajsta v poletih izmuznila za 16, 5 točk. Četrto mesto je pripadlo Simonu Ammannu, ponovno pa je z uvrstitvijo na 8. mesto in dolžino skoka 228 m presenetil Norvežan Andreas Stjernen, ki je najnovejša zvezda v smučarskih poletih.


Peter Prevc [foto: GEPA]

Za nami ni le odličen dan, dan je perfekten. Zame so bili danes trije zmagovalci, poleg Roberta še Jurij in Peter. To je zgodovinski uspeh za Slovenijo, saj trije med šesterico še niso bili,” je bil zadovoljen glavni trener in dodal, da se bo sestava ekipe do naslednje preizkušnje nekoliko spremenila.

Novih fantastičnih poletov se bomo lahko veselili že naslednji vikend, ko bosta na vrsti preizkušnji v češkem Harrachovu.


Rezultati: Svetovni pokal .: Vikersund :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Robert Kranjec (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)
Izjava: Peter Prevc (.mp3)


Leave a Comment