Zlato Velti, Prevc brez odličja

Na prvi od dveh posamičnih tekem na svetovnem nordijskem prvenstvu v Falunu si je naslov svetovnega prvaka na manjši skakalnici prislužil Norvežan Rune Velta. Srebro je pripadlo Nemcu Severinu Freundu, bron pa Avstrijcu Stefanu Kraftu.

Podobno kot dve leti nazaj v Predazzu so se zlatega odličja tako veselili v norveškem taboru. Takrat je namreč v dolini Fiemme zmagal Anders Bardal pred Gregorjem Schlierenzauerjem in Petrom Prevcem. Ta bronaste medalje na tekmi, za katero si je želel, da bi je bilo čim prej konec, ni uspel ubraniti in je tekmovanje končal na 13. mestu.

Prevc je kot najuspešnejši tekmovalec v svetovnem pokalu v prvi seriji nastopil zadnji in z 92 metri zasedel šesto mesto. Pred tretjeuvrščenim Freundom je zaostajal štiri točke in pol, do prvega mesta, na katerem se je z odličnim skokom, dolgim 95,5 metrov, zasidral Velta, pa ga je ločilo dobrih sedem točk. V finalni seriji je Prevc poskusil z napadom na oder za zmagovalce, a pristal pri 87,5 metrih, s katerimi je bilo konec upanja, da bi lahko posegel po najvišjih mestih.


Rune Velta nima niti ene uvrstitve med najboljše tri v letošnji sezoni, a je zasijal prav na svetovnem prvenstvu (foto: Falun 2015/facebook)

Velta se je v finalu z enako daljavo iz prve serije uspel obdržati na prvem mestu, za pičle štiri desetinke točke je premagal Freunda, ki je v drugi seriji z daljavo dneva (96 m) uspel napredovati na drugo mesto. Svoje prve medalje na velikih tekmovanjih, bronaste, pa se je razveselil Kraft. Norvežan je z zmago, ki je manjše presenečenje, uspel naslediti svojega rojaka Bardala, ki je v Falunu po poškodbi zapestja in enomesečnem premore nastopal v posebni majici branitelja naslova svetovnega prvaka.

Debitant na svetovnih prvenstvih Nejc Dežman je tekmo  z 89,5 in 88 metri končal na 20. mestu, tri mesta nižje je bil s 87,5 in 90,5 metri Jernej Damjan, mesto v finalni seriji pa se je izmuznilo razglašenemu Juriju Tepešu, ki je s 83 metri zasedel 41. mesto. Novo priložnost bosta Damjan in Tepeš lovila na drugi posamični tekmi in izkoristila dan počitka, medtem ko Prevca in Dežmana skupaj s skakalkama Špelo Rogelj in Majo Vtič v nedeljo čaka mešana ekipna preizkušnja.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Falun


Leave a Comment