Zlato za Laniška, bron za Bogatajevo

Smučarke skakalke so se na Zimskih mladinskih olimpijskih igrah v Innsbrucku pomerile na 75-metrski napravi. Slovenske barve je branila Urša Bogataj, ki se je za odličja borila še s trinajstimi drugimi skakalkami.


Urša Bogataj [foto: Klemen Zibelnik]

Urša se je v prvi seriji izkazala odlično in zasedla drugo mesto z 71,5 metra in 120,4 točke. Prva je bila Japonka Sara Takanashi, ki je za daljavo 76,5 metra prejela 134,4 točke, tretja pa Nemka Katharina Althaus, ki je za našo tekmovalko zaostajala le 1,2 točke.

Druga serija se je začela točno opoldne, razplet pa je po zaslugi Urše Sloveniji prinesel odličje. Althausova je z daljavo 72,5 metra prevzela vodstvo, na kar je Urša skočila meter manj. Prednost iz prve serije ni bila velika, tako da se je naša skakalka uvrstila na drugo mesto.

Na vrhu skakalnice pa je bila še Takanashijeva, ki je s 76,5 metra suvereno prišla do zlate kolajne. Nemka je osvojila srebro, Bogatajeva pa bron.

Zelo sem vesela in zadovoljna, zlasti s prvim skokom, ki mi je odlično uspel. V drugi seriji sem sicer naredila napako, ampak vseeno sem zelo vesela, ker so se mi uresničile sanje. Upam, da bo v nadaljevanju moje kariere še boljše. Z začetkom kariere sem zelo vesela, sem še mlada in imam še čas za dokazovanje. Skoki me zelo veselijo, zelo dober občutek imam v zraku. Prvič sem doživela takšen medijski direndaj, vzdušje je bilo super, občinstvo je bilo super, navijačev je bilo veliko. Mislim, da bi bila druga, če ne bi bila tako živčna pred tekmo. Nekaj dni pred nastopom nisem dobro spala, zdaj imam pa lepo izkušnjo za naprej. Na vrhu skakalnice so se mi kolena malce šibila pred poskusno serijo, po poskusni seriji pa sem se umirila, ker sem ugotovila, da to ni noben ‘bavbav’,” je po uspehu dejala Bogatajeva.

Anže Lanišek do zlatega odličja

V Innsbrucku oziroma Seefeldu so kolajne Zimskih mladinskih olimpijskih iger lovil tudi skakalci. Na 75-metrski skakalnici je nastopilo 23 tekmovalcev, med njimi tudi Anže Lanišek, ki je v prvi seriji nastopil kot 22.

Naš skakalec se je v prvo odrezal odlično, saj je ugnal prav vse nasprotnike. Skočil je 81,0 metrov, sodniki pa so mu dali oceno 143,7. Z oceno 137,8 je drugo mesto zasedal Norvežan Mats Berggaard, tretji pa je bil Japonec Yukiya Sato z oceno 136,6.


Anže Lanišek [foto: Klemen Zibelnik]

Anže je v drugo znova prikazal odličen skok in pristal pri 79,0 metrih, kar je bilo na koncu dovolj za zlato medaljo. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila še Berggaard in Sato.

Bila je zelo dobra tekma, prireditelji so zelo dobro pripravili skakalnico, jaz pa sem obakrat dobro skočil. Neverjetno je bilo. Pričakoval sem, da bom na stopničkah, zmage pa ne povsem. Bil sem precej skeptičen, še zlasti, ker je Norvežan dobro skakal, potem pa sem dokazal, da lahko skočim za zlato kolajno. Pred tekmo sem imel nekaj treme. Nisem namreč opravil poskusnega skoka, ker sem pozabil startno številko, potem sem se pošalili, da je to bilo vse taktično, saj se je na koncu vse dobro izteklo,” je bil velikega dosežka vesel Lanišek, ki pričakuje še kakšno slovensko kolajno tudi na ekipni tekmi.

Že skoki na treningu so kazali, da bi lahko danes oba slovenska skakalca lovila kolajne, čeprav tako presenetljivega razpleta tekme nismo pričakovali. Naredila sta svoja boljša skoka. Oba sta zelo zadovoljna tako z rezultatom, tehniko in nastopom. Urša je imela v drugi seriji tretjo daljavo, v prvi seriji pa drugo, Anže pa je bil obakrat najdaljši,” je bil zelo zadovoljen trener skakalne vrste Jože Berčič.


Rezultati: Olimpijske igra mladih .: Innsbruck :. Skoki (ž)
Rezultati: Olimpijske igra mladih .: Innsbruck :. Skoki (m)


Leave a Comment