Zmaga Domna, Peter s padcem tretji

Zmagovalec uvodne tekme 38. sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v finskem Kuusamu je 17-letni Domen Prevc, ki se premierne zmage med elito veseli tudi po zaslugi padca brata Petra v finalni seriji.

Peter Prevc po prvi seriji kar 8 točk pred konkurenco

Če je koga pred sezono in morda po včerajšnjem dnevu skrbelo glede Petra Prevca, je naš skakalni as takoj v prvi seriji nove sezone pokazal kdo in iz kakšnega testa je. Ko je konkurenca skakala zelo daleč, je namreč Peter skočil še dlje. Nosilec rumene majice je poletel kar do 143 metrov in v izjemno izenačeni prvi seriji močno odskočil od tekmecev. Zbral je kar 167,7 točk ali točno 8 več od najbližjega zasledovalca Severina Freunda iz Nemčije. Nemec je pristal pri 140 metrih in je imel 0,6 točk prednosti pred Avstrijcem Manuelom Fettnerjem, ki je skočil 142 metrov, kot zadnji (številka 30) z zaletnega mesta višje. Odličen je bil po prvi seriji tudi Domen Prevc, ki je, potem ko so mu smuči v zraku dvakrat močno zanihale, s 138.5 metri zbral 158,8 točk, torej le 0,3 manj od tretjega Fettnerja. Domen je denimo 7,9 točk naskoka imel pred šele dvanajstim Danielom Andrejem Tandejem iz Norveške, ki je skočil 134.5 metrov.


Domen Prevc je slavil na tekmi v Kuusamu [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finale se je uspelo prebiti še Juriju Tepešu, ki je s 128 metri in 138,6 točkami zasedal 26. mesto. Žal sta brez finala ostala Nejc Dežman, ki kljub 127 metrom višje od 41. mesta danes ni mogel in Anže Lanišek, ki je pristal pri 125 metrih, kar je v izredno, kar se vetrovnih razmer tiče, izenačeni prvi seriji, zasedel 43. mesto.

Drama ob zadnjem pristanku na tekmi

V finalu je Tepeš pridobil tri mesta in s skokom dolgim 139 metrov sezono začel s 23. mestom. Sam vrh je s četrtega mesta napadel morda najbolj konstanten tekmovalec danes in včeraj, Domen Prevc, ki je zajadral do 140.5 metrov in skupnega zbira 321,8 točk. Odgovora na to najprej ni imel Fettner, ki je s 133 metri zaostal za 17,3 točk. Tudi Freund s 140 metri ni mogel na vrh, zaostal je za 3,5 točk. Ko je odskočil vodilni po prvi seriji, Peter Prevc, se je zdelo, da je dvojna slovenska zmaga v žepu. Vse je bilo vredu do trenutka pristanka pri 140.5 metrih, nato pa je Petru zarobilo desno smučko in sledil je neizogiben padec. Kljub temu pa je najboljši skakalec minule zime ostal med najboljšimi, s tretjim mestom se je na Finskem prvič zavihtel na oder za zmagovalce, 11,2 točk za bratom Domnom na samem vrhu. Domen je poskrbel za 60. zmago slovenskih skokov, hkrati pa so to njegove tretje stopničke v svetovnem pokalu. Lani ga je dvakrat, v Engelbergu in v Saporu, uspel premagati le Peter.

Domen, že pred odhodom ste povedali, da se ne boste sekirali, kaj se bo zgodilo na Finskem. Verjetno se zdaj sploh ne sekirate?
“Sploh se ne sekiram, sploh pa ne po taki zmagi. Prvič sem na tej skakalnici, drugič na Finskem, prvič sploh v Ruki. Zelo v redu kraj, zima, super, -12 stopinj. Res je dober občutek, tukaj je res zima.”

Opišite nam, kaj ste doživljali po prvem in po finalnem skoku?
“Nisem veliko razmišljal, vedel sem, da sem oddelal svoje in zaupal vase. V prvem skoku sem naredil napako. Napake se še pojavljajo, to še niso pravi skoki, nekaj rezerv je še. A to je le štart sezone, smo prvič na snegu in potrebno se bo še vpeljati v zimo, da bomo potem res lahko pokazali prave skoke.”

Več kot očitno niste imeli težav s prehodom na snežno podlago.
“Nimam težav s prehodom na sneg. No, tudi konkurenca nima veliko skokov na snegu. Morda so izjema Norvežani, ampak tudi oni niso imeli ravno odličnih razmer. Mislim, da so nam v Kranju trenerji in vsi ostali, ki so pomagali pripraviti ledeno smučino, opravili odlično delo. Kljub temu, da je bilo 10 stopinj, dež, vlaga, se je še vedno dalo skakati. Same pohvale!”

Niste občutili razlike med vremenskimi pogoji v Kranju in v Ruki?
“To je normalno, da je tukaj drugačna smučina. Tu je res tista vrhunska, v katero so tudi vložili veliko. Res je pripravljena vrhunsko, to je pravi led. V Sloveniji pa tako dobrih pogojev res nimamo, tu ne bi mogel narediti primerjave.”

Janus: Naredil je napako, a tak je njegov način skakanja

Glavni trener slovenske skakalne reprezentance, Goran Janus, je bil po prvi tekmi nove sezone jasno več kot zadovoljen: “Ne samo zadovoljen, to je bila odlična predstava Domna in Petra! Čestitke Domnu za prvo zmago v svetovnem pokalu in obenem trenerju Gorazdu Bertonclju, s katerim je bil celo poletje. Škoda tega padca, vendar stopničke so stopničke. Videli smo tudi Jurija v finalni seriji z dobrim skokom, tako da podlaga je. Ostali trije pa bodo morali dodati.” O skoku Domna v prvi seriji, ko je marsikomu zastal dih, je Goran v mirnem tonu povedal: “Naredil je napako, vendar nič nevarno, saj ima Domen enostavno tak način skakanja. V drugo je izvedel tehnično lep skok, tako da super!

Domen Prevc je prvič odpotoval v Kuusamo oz. v Ruko in takoj skočil odlično na treningu, nato pa vse nadgradil še z zmago. Lahko trenerje sploh še kaj preseneti pri Domnu? “Jutri je že nova tekma, nov dan. Gremo dalje. Je pa zelo dobro, da so organizatorji poskrbeli za dodatno mrežo, ki stoji za nami, za trenersko tribuno, tako da veter tam, kjer je bilo včasih nevarno, zdaj ne piha, ” je Janus še dodal o novosti ob skaklnici Rukatunturi, ki je nenazadnje tudi Domnu omogočila mirnejši debi.

Takšnega debija v Kuusamu Peter ni doživel, še več, vse do danes je čakal na prve stopničke v tej državi. Marsikomu se je po včerajšnjem dnevu morda zdelo, da tudi to pot le teh ne bo videl: “Glede na to, da so bili včerajšnji skoki prvi na snegu, je bilo za pričakovati nekaj podobnega. Danes smo spremenili malenkosti in izkazalo se je za vredu. ” Za konec še razmišljanje o ostalih naših, ki so rezultatsko zaostali kar precej za Prevcema: “In Peter in Domen sta ekstremna skakalca. V Kuusamu je skakalnica velika in prednost imajo tisti, ki tudi dobro letijo.

Jutri bo v Ruki na sporedu še druga tekma svetovnega pokala z začetkom ob 16. uri. Pred tem bodo nastop na tekmi v kvalifikacijah lovili tudi Jaka Hvala, Lanišek, Dežman in Tepeš. Domen in Peter imata nastop kot člana elitne deseterice v svetovnem pokalu že zagotovljen.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kuusamo


Izjava: Domen Prevc (.mp3)
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment