Zmaga Stochu, Prevc končno med deseterico

Švicarski Engelberg je danes gostil še zadnjo preizkušnjo pred prvim vrhuncem sezone – novoletno trunejo. Kot smo že navajeni, je bil veter v hrbet ponovno nepopustljiv, a močnih nihanj, ki bi zahtevale dolge prekinitve ni bilo in tekma je stekla hitro. Po razburljivem velikem finalnem boju med vodečim po prvi seriji Gregorjem Schlierenzauerjem in Poljakom Kamilom Stochom, je slednji prevladal in poskrbel za popoln poljski konec tedna.


Petru Prevcu se je končno uspelo prebiti med deseterico. [foto: GEPA]

Kot še marsikateremu drugemu tekmovalcu – še posebej ljubiteljem letalnic, tudi Robertu Kranjcu je za Engerlberg že značilni veter ne glede na jakost povzroča velike težave. Skakalnica pod goro Titlis po kateri je tudi dobila ime, mu je očitno vsej prej kot pisana na kožo, saj je pristal že pri 119,5 metrih in tako ostal brez točk za skupni seštevek v svetovnem pokalu. Poleg njega je v prvi seriji obtičal malenkost daljši Rok Justin, ki je sicer dosegel enako daljavo kot reprezentančni kolega Tomaž Naglič (120 m) in prejel celo boljše sodniške ocene, a je na račun vetrne izravnave nekoliko zaostal za njim. Že v prvo sta dobro nastopila Jaka Hvala in Peter Prevc, prvi je pristal pri 126,5 metrih, novopečeni športnik leta 2013 pa je bil še pol metra daljši in tako s 13. mestom po prvem polčasu najbolje uvrščeni od naših. Razlike do najboljših niso bile velike, Prevca je namreč do vodilnega Schlierenzauerja ločilo le 10 točk in obetala se nam je razburljiva finalna serija.


Kamil Stoch in Jan Ziobro sta poskrbela za popolni poljski konec tedna. [foto: FIS]

Napaka Sclierenzauerja za popoln poljski vikend

Ta je že takoj na začetku postregla s prvo prekinitvijo zaradi preslabih vetrovnih razmer. Naglič je nastopil že pred prekinitvijo in skočil malenkost manj kot v prvem poskusu (119,5m), a je vseeno pridobil nekaj mest in bil na koncu 26. Razlike skozi celotno rezultatsko lestvico so bile zelo majhne in vsaka napaka je lahko pomenila izgubo dobre uvrstitve, kar pa se je na koncu dobro izšlo za naša orla Hvalo in Prevca. “Panikušč aru” je pokazal precej boljšo predstavo kot v uvodni seriji in je z daljavo 130 metrov prepričljivo prevzel vodstvo, ki je ostalo v slovenskih rokah vse do nastopa Nemca Wanka. Prevcu je dober izziv postavil sicer odlični letalec Anders Fannemel, ki je nastopil pred njim ter pristal pri 129 metrih, česar pa Prevc ni mogel doseči in kazalo je, da bo ponovno zgrešil najboljšo deseterico. Že takoj ga je povsem suvereno prehitel Jan Ziobro (133 m), ki je po včerajšnji zmagi sprožil pravo Poljsko skakalno evforijo, danes pa v prvo ni bil tako prepričljiv. A tokrat se je veter izkazal za zaveznika naših orlov in tudi velika imena kot na primer Simon Ammann so kar po vrsti zaostajala za njima. Na koncu sta Hvala in Prevc pristala na odličnem 12. in 8. mestu. Prvi, ki je bil premočen za mladega Poljaka je bil Andreas Wellinger (129,5) pa čeprav le za 0,8 točke. Ostala sta le dva najboljša, ki se nista borila le za današnjo zmago, ampak tudi za rumeno majico vodilnega, kar je pred novoletno turnejo vsekakor velika prednost. Kamil Stoch ni nastopil fantastično, a 130 metrov je vseeno zadostovalo za prevzem vodstva. Končni razpored pa je odločil že cel konec tedna neprepričljivi Schlierenzauer, meter in pol zaostal za Stochom in s četrtim mestom poskrbel za novo slavje Poljakov. Hvala in Prevc sta tako tudi na račun ponesrečenih nastopov drugih dosegla dober rezultat – 12. in 8. mesto.

Na tekme v Engelbergu je potrebno gledati pozitivno, saj se je na sobotni tekmi šest skakalcev uvrstilo v finalno serijo. Danes sta Peter in Jaka dosegla najboljši rezultat sezone, Tomaž ga je izenačil. Z vikendom v Engelbergu sem zadovoljen. Do novoletne turneje je še teden dni, v tem času bomo opravili kakšen kondicijski vložek, en ali dva tehnična treninga, dan počitka in že gremo naprej,” je po tekmi razmišljal glavni trener Goran Janus.

Zdaj skakalce in ljubitelje skokov čaka malo daljši odmor med božičnimi prazniki, olimpijska sezona pa se s polno paro nadaljuje 28.12., ko bodo na sporedu kvalifikacije za preizkušnjo v Oberstdorfu, ki je kot vsako leto prva postaja novoletne turneje.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg :. Uradni rezultati
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment