Zmaga v roke Andersa Bardala, Tepeš ponovno do rezultata kariere

Na zasneženi skakalnici Titlis so se skakalci na letošnji osmi posamični tekmi pomerili za točke svetovnega pokala. Veter se je za razliko od včeraj danes skoraj popolnoma umiril, vendar je še vedno v veliki meri krojil tekmovanje. Za ves čas tekme je bil napovedan tudi sneg, zato so bili ob težavnih razmerah ljudje ob zaletišču vseskozi pripravljeni s pihalniki.

Po prvi seriji je na vrhu razpredelnice stal Avstrijec Gregor Schlierenzauer pred dvema Norvežanoma Andersom Bardalom in Tomom Hildejem. Veter pa je v finalni seriji dodobra premešal uvrstitve skakalcev. Zmage se je na koncu z daljavo 133 m veselil Bardal, takoj za njim pa so se uvrstili trije Avstrijci. Martin Koch se je s skokom 131,5 m povzpel na drugo mesto, Thomas Morgenstern je z daljavo 129,5 napredoval z osmega na kar tretje mesto v finalu. Tudi Andreas Kofler je nekaj pridobil. Na koncu je končal tik pod stopničkami, po tem ko je finale začenjal z enajstega mesta. Z današnjim rezultatom je Kofler tudi ubranil rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. Gregor Schlierenzauer je v finalu nastopil kot zadnji in imel veliko priložnost za zmago, toda njegov skok 130 m se je končal s padcem in na koncu je zasedel mesto tik za najboljšo deseterico.

Engelberg - posamično
Današnji dobitniki medalj: Martin Koch, Anders Bardal in Thomas Morgenstern. [foto: FIS]

Ponovno dober ekipni rezultat Slovencev

Po prvi seriji je bil pogled na razpredelnico lep. Med najboljšo petnajsterico smo lahko našli kar tri Slovence. Jurij Tepeš je z izjemnim skokom 136,5 m končal na šestem mestu, Robert Kranjec je doskočil pri 128 m in bil pred finalno serijo deseti, petnajsterico pa je zaključil Jure Šinkovec z daljavo 126 m. V finalni seriji Šinkovec in Kranjec nista imela sreče z vetrom. Oba sta s slabšima skokoma nazadovala za nekaj mest. Kranjec je z daljavo 119,5 m končal kot 13., Šinkovec pa je z daljavo 113,5 m končal na 23. mestu. Nasprotno je Tepeš naletel na ugodne vetrovne razmere in doskočil pri 125,5 m. Dve mesti je vendarle izgubil, na koncu je bil osmi. S tem je Tepeš popravil svojo najboljšo uvrstitev kariere, deveto mesto iz Lillehammerja.

Z današnjim nastopom sem zelo zadovoljen. Predvsem me veseli, da so skoki postali konstantni. Našel sem občutke, kar se je pokazalo tudi na tekmi. Dva super skoka, pri drugem sem bil malo zgoden. Dan je bil dolg in naporen, vendar treniramo celo leto, da zdržimo take tekme, ki so daljše in malo bolj naporne. Rad skačem v snegu, končno je prišla zima. V takih pogojim sem močan, verjetno se je to tudi danes pokazalo,” se je po tekmi razgovoril Tepeš.

“Čestital bi Juriju Tepešu za dva solidna skoka. Prvega boljšega kot drugega. Osmo, trinajsto in 23. mesto je odličen rezultat. Moram reči, da je bila tekma zelo težka. Po vsakem skakalcu so organizatorji čistili zaletno smučino, s čimer so poskusili vsem omogočiti enakovredne pogoje. Včasih jim je to uspelo bolje, drugič spet manj,” je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.

Petru Prevcu in Dejanu Judežu se v finale ni posrečilo uvrstiti. Skočila sta 116 m in 115 m ter tekmovanje končala na 42. oziroma 48. mestu. Jernej Damjan pa je izpadel že v kvalifikacijah.

Jutri bo v Švici potekala še ena posamična preizkušnja, predvidoma se bo začela ob 13.45.


Rezultati: Svetovni pokal .: Engelberg


Izjava: Goran Janus (.mp3)
Izjava: Jurij Tepeš (.mp3)


Leave a Comment