Zmagovite kombinacije biatlonci ne bodo menjali

V sredo je letalo s slovenskimi biatlonci na krovu poletelo najprej proti Stockholmu, nato pa še do Östersunda, kjer se bo jutri pričela nova sezona svetovnega pokala. Tokrat nekoliko drugače in bolj zgodaj kot ponavadi, saj se bodo na pozno popoldanski tekmi pod žarometi naprej pomerile mešane štafete.


Slovenska biatlonska reprezentanca [foto: Tomaž Šušteršič]

Situacijo na Švedskem je najbolje opisal glavni trener slovenske ekipe, Uroš Velepec: “Res smo šele včeraj lahko prvič trenirali na progi, ki bo v uporabi tudi za svetovni pokal. Naravnega snega praktično ni, le proga je prekrita s snegom, ki so ga organizatorji od lanske zime shranili na deponiji. Tudi temperature, ki se podnevi gibljejo okrog 6 stopinj Celzija, jim ne gredo pretirano na roko, vendar se organizatorji zelo trudijo. Po nekaj krogih, ki sem jih tudi sam naredil na smučeh, lahko rečem, da so pogoji na progah celo boljši kot izgleda, nikakor pa niso idealni.

Postava slovenske ekipe bo takšna, kot na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu, kjer je osvojila srebro. “Malijeva, Gregorinova, Bauer in Fak so naša zmagovita kombinacija, zato je ne bomo menjali. Ključ do uspeha bo zanesljivo in dovolj hitro streljanje Malijeve, da ohrani položaj v ospredju, ki si ga zna z agresivnostjo izboriti. Seveda tekma s tem še ne bo dobljena, vendar pa je začetek še kako pomemben. Dvanajst štafet je sposobnih stopiti na zmagovalne stopničke in Slovenci vsekakor sodimo zraven. Nastopili bodo vsi najboljši, le pri Francozih bo manjkal Simon Fourcade. Temperature naj bi se spustile pod ničlo, kar bo naredilo progo trdo in hitro, takšna pa bo tudi tekma. Z različnimi variantami snega na progi, pa se bodo morali spopasti serviserji. Naši fantje so dobro pripravljeni, veliko so testirali in zagotovo bodo našli primerno kombinacijo. Ob začetku sezone lahko le še dodam, da smo z novimi fluorescentno rumenimi dresi našega novega opremljevalca One Way in rdečimi kapami novega pokrovitelja Petrol zelo opazni in pogosto tarče fotografskih objektivov,” so bile besede Velepca, predno je z ekipo odhitel na popoldanski trening.


Jakov Fak [foto: Tomaž Šušteršič]

Samo, da se že končno prične. Dobro smo delali in pripravljeni smo odlično,” je bil pred jutrišnjim nastopom redkobeseden prvi mož slovenske ekipe Jakov Fak. “Po jutru sicer še ne gre soditi dneva, vendar bo prva tekma že pokazala na letošnje razmerje moči med reprezentancami. Tudi sama mislim, da sem dobro pripravljena in sposobna ob idealnem razpletu tekem vsaj nekajkrat v sezoni stopiti na zmagovalni oder,” ga je dopolnila Teja Gregorin, ki je tik pred odhodom na Švedsko doma pripravila še srečanje z njenimi osebnimi pokrovitelji. In razlog? Otvoritev nove in prenovljene kopalnice, ki so ji jo pomagali obnoviti sponzorji Loka Inženiring, Dom Trade in Jelovica.

Andreja Mali in Klemen Bauer, preostala člana mešane štafete delita mnenje reprezentančnih kolegov. Predvsem Bauer se nadeja uspešnejših strelskih nastopov, ki jim je preko poletja namenil ogromno treninga.

Po jutrišnji uvodni tekmi sezone si bodo biatlonke in biatlonci vzeli dva dni premora, nato pa bodo spet stopili v smučino v sredo in četrtek na najdaljših 15- in 20-kilometrskih biatlonskih preizkušnjah.

Leave a Comment