Znane ekipe za mladinsko svetovno prvenstvo na Finskem

Prihodnji teden bo na Finskem v Lahtiju potekalo mladinsko svetovno prvenstvo v smučarskih skokih in v nordijski kombinaciji, tekači in tekačice na smučeh se bodo za odličja borili v Voukattiju.


Slovenska ženska skakalka mladinska reprezentanca [foto: Sloski]

Prvo mladinsko svetovno prvenstvo je potekalo leta 1977 v švicarskem Sainte-Croixu, letošnje v Lahtiju in Voukattiju, ki bi sicer moralo potekati na Poljskem, pa bo med 8. in 14. februarjem 2021 že 44-to po vrsti. Dvakrat do zdaj je bila gostiteljica tudi Slovenija, leta 2006 v Kranju in leto dni kasneje Planica, skupaj s Trbižem. Prav v Planici bomo leta 2024 videli naslednje mladinsko svetovno prvenstvo na naših tleh.

Ema Klinec in Jurij Tepeš s po največ medaljami

Najuspešnejši slovenski skakalec na mladinskih svetovnih prvenstvih je Jurij Tepeš s petimi medaljami, po dvema zlatima in srebrnima in eno bronasto med leti 2005 in 2007. Nihče od skakalcev ni osvojil več kot 5 medalj, razlika je le v žlahtnosti in po tem prednjači Heinz Kuttin s kar 5 zlatimi medaljami.

Najuspešnejša naša skakalka pa je Ema Klinec, ki ima 4 zlate, 3 srebrne in eno bronasto medaljo, s skupno 8 medaljami ima tudi največ medalj med skakalkami na mladinskih svetovnih prvenstvih, a je s 5 zlatimi uspešnejša Sara Takanaši. Šest jih ima Nika Križnar, štiri zlate ter po eno srebrno in bronasto.

Na lanskem prvenstvu v nemškem Oberwiesenthalu so se naši skakalci in skakalke veselili štirih medalj. Mark Hafnar je bil bronast, ekipa v postavi Žak Mogel, Jan Bombek, Jernej Presečnik in Hafnar je osvojila zlato medaljo, skakalke Jerneja Brecl, Lara Logar, Jerneja Repinc Zupančič in Katra Komar so bile srebrne, mešana ekipa v postavi Brecl, Bombek, Komar in Hafnar je bila bronasta.


Ema Klinec je najuspešnejša med slovenskimi skakalkami [foto: Jure Makovec]

10 skakalcev in skakalk ter 4 kombinatorci in 2 kombinatorki

Letošnji ekipi za mladinsko svetovno prvenstvo sta sledeči: Jernej Presečnik, Rok Masle, Žak Mogel, Jan Bombek in Mark Hafnar med skakalci in Jerneja Brecl, Katra Komar, Nika Prevc, Jerneja Repinc Zupančič in Nika Vetrih med skakalkami. V nordijski kombinaciji bodo nastopali Matic Hladnik, Uroš Verbek, Erazem Stanonik, Aleks Muhič, Silva Verbič in Ema Volavšek.

Posamična preizkušnja mladink bo na sporedu v sredo, 10. februarja, dan kasneje bo na sporedu preizkušnja mladincev, v petek, 12. februarja bosta na srednji skakalnici v Lahtiju na sporedu še ekipni tekmi. Lahti je prvenstvo namesto Voukattija gostil že pred dvema letoma, takrat so naši osvojili bronasto medaljo na ekipni tekmi skakalcev (Aljaž Osterc, Bombek, Presečnik, Mogel).

Leave a Comment