40. jubilejni Pokal Loka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije

Smučarski klub Alpetour v sodelovanju z Občino Škofja Loka tudi letos organizira že 40. Pokal Loka – eno največjih mednarodnih tekmovanj za otroke v alpskem smučanju na svetu. Častno pokroviteljstvo nad letošnjim jubilejnim tekmovanjem je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Tekmovanje Pokal Loka bo potekalo od 13. do 15. februarja 2015 v Škofji Loki in na smučišču Stari vrh nad Škofjo Loko.

Na tekmovanju Pokal Loka tekmujejo mladi smučarji od 12. do 16. leta starosti. Vsako leto tekmuje preko 250 mladih iz več kot 30 držav s celega sveta, ki jih spremlja preko 100 spremljevalcev. Eno temeljnih vodil in poslanstvo kluba je motiviranje in omogočanje mladim aktivno športno udejstvovanje.

Glede na udeležbo in na kasnejši preboj mladih na največja svetovna tekmovanja lahko trdimo, da gre pri tekmovanju Pokal Loka za ″malo smučarsko olimpijado″. Svoje znanje je na progah Starega vrha dokazovalo veliko najboljših smučarjev, ki so, ali dosegajo vrhunske rezultate: Tina Maze, Felix Neureuther, Ivica in Janica Kostelić, Petra Kronberger, Ulli Maier.


Utrinek iz lanskoletne prireditve [foto: OK Pokal Loka]

Vrhunska organizacija tekmovanja Pokal Loka in gostoljubje so del tradicije tekmovanja. V okviru tega združijo moči Smučarski klub Alpetour, Občina Škofja Loka, sponzorji, lokalne turistične organizacije in številni prostovoljci. Brez takšnega sodelovanja, ki postaja vedno bolj redko, tako velikega in široko odmevnega dogodka sicer ne bi bilo mogoče izpeljati. V tovrstnih dogodkih je še veliko neizkoriščenih možnosti in potencialov, ki čakajo, da se jih izkoristi.

Ena večjih novosti na Pokalu Loka je od leta 2012 nočni paralelni slalom za Pokal Loka. Večerni spektakel poteka na pobočju pod Loškim gradom. Dogodek vsako leto zaradi svoje slikovitosti, atraktivnosti in umeščenosti v srednjeveško središče mesta obišče večje število gledalcev. Predlansko izvedbo paralelnega slaloma Pokal Loka je komentiral tudi voditelj Odmevov na RTV Slovenija Slavko Bobovnik. Prireditev je primerjal z izvedbo paralelnih slalomov vodilnih svetovnih smučarskih zvezd v velikih evropskih mestih z besedami: “Kaj sploh še ostane velikim? Nič, če se manjši potrudimo!

Letošnja novost je vsekakor povezovanje organizatorjev največjih smučarskih tekmovanj v Sloveniji: SK Alpetour iz Škofje Loke s 40. Pokalom Loka na eni in ASK Kranjska gora s 54. Pokalom Vitranc s svojim 2. mini pokalom Vitranc na drugi strani. Sodelovanje temelji na medsebojni organizacijski pomoči, ki pa bo vsem akterjem prinesla pozitivne učinke. Gre namreč za povezovanje, ki bo sklenilo verigo tekmovanj od prvih otroških smučarskih zavojev do odraslih svetovnih smučarskih zvezd. Še posebej atraktivna bo nagrada za najboljšega slovenskega tekmovalca na Pokalu Loka, saj bo lahko na tekmovanju za 54. Pokal Vitranc nastopil kot predtekmovalec.

Leave a Comment