Alenka Čebašek odpira novo sezono svetovnega pokala


Alenka Čebašek [foto: Klemen Zibelnik]

Po dolgih letih se svetovni pokal v smučarskem teku začenja brez najboljše slovenske tekačice vseh časov Petre Majdič, zato pa se bodo v sobotni tekmi na 10 km v prosti tehniki v norveškem Sjusjøenu predstavile kar štiri njene naslednice iz slovenske reprezentance. Med 71 prijavljenimi tekmovalkami bo Alenka Čebašek imela startno številko 1, Barbara Jezeršek 20, Mirjam Cossettini 56 in Vesna Fabjan 66.

Alenka Čebašek: “Na Norveškem je izvrstno”

Trenutno sem predvsem vesela, da smo tukaj. Na Norveškem je izvrstno. Sprememba okolja nam je zelo koristila, saj smo zadnja dva meseca veliko časa preživele na ledeniku Dachstein,” je po prihodu v Skandinavijo povedala Alenka Čebašek, ki bo v svetovnem pokalu tekmovala prvič na daljši razdalji. “Ne vem, kaj naj pričakujem od tekme. Upam na rezultat, s katerim bom zadovoljna,” si 22-letna Blejka ne postavlja visokih ciljev. Počuti se dobro in misli, da je naredila korak naprej v primerjavi z lansko sezono, vendar bodo več pokazale tekme: “Pripravljena sem dobro, čeprav zaradi pomanjkanja snega nismo mogli trenirati na nižji nadmorski višini. Ne bi smela imeti nobenih težav. Kvalitetno sem trenirala vse pripravljalno obdobje, za menoj je tudi veliko snežnih treningov.

Cilj naših tekmovalk trideseterica

V slovenskem taboru lahko več pričakujejo od izkušenejših Fabjanove, Jezerškove in Cossinettijeve, ki so se v prejšnji sezoni že uvrstile med najboljšo trideseterico in si pritekle točke za svetovni pokal. Točke bodo tudi tokrat cilj slovenskih deklet.”Proga je razgibana in prekrita z umetnim snegom. Poznam jo od prej in mi ustreza, saj je zelo ritmična in tehnično zahtevna. Startam v elitni druščini, vendar se s tem ne smem obremenjevati. Skušala se bom čim bolj osredotočiti na tehniko. Ne bom se zaganjala, temveč tekla svojo tekmo. Težko je reči, ali si bom lahko pritekla kakšno točko. Čutim nekaj nervoze, vendar je pri večini tekmovalk podobno,” pravi Fabjanova. “Zelo se veselim nastopa. Težko smo čakali prihod v Skandinavijo. Ne pričakujem nič posebnega, ker potrebujem več časa, da pridem v pravo formo. Dala bom vse od sebe,” napoveduje Cossinettijeva.

V štafeti Fabjanova, Jezerškova, Višnarjeva in Erženova

V štafetnih preizkušnjah so se Slovenke v prejšnjih letih že znale izkazati. Ker bodo v nedeljo nastopile brez Majdičeve, ne morejo računati na tako dober dosežek kot z izvrstno Brinjčanko. Vendar bodo Fabjanova, Jezerškova, Katja Višnar in Anja Eržen naredile vse, da čim prej pritečejo do cilja tekme na 4 x 5 km. “Počutim se veliko boljše kot lani. Prejšnjo sezono sem poleti izpustila kar nekaj tednov priprav zaradi šole, letos pa sem se veliko bolj posvetila športu in opravila ves trening. Izboljšave so se pokazale na vseh področjih: na moči, hitrosti in predvsem v prosti tehniki,” poudarja 19-letna Erženova, ki se vsako leto rada vrača na Norveško predvsem zaradi vzdušja in vznemirjenja, ki ga občuti ob prvih tekmah. “Proga v Sjusjøenu ima precej razgiban teren, kar mi ustreza. V nedeljo si želim ponoviti rezultat iz Osla, kar pomeni čim manjši izostanek. Res pa je, da bo to prva tekma in ker smo kar nekaj tednov priprav preživeli na precej visoki nadmorski višini na Dachsteinu, bo to tekmovanje predvsem za občutek,” je strnila misli najmlajša tekačica v slovenski reprezentanci.

Leave a Comment