Alexander Stöckl: “Trenirati norveško ekipo je pravi izziv.”

Ko se je Mika Kojonkoski na lanskoletnem zaključku sezone v Planici pred številnimi navijači poslovil od trenerske vloge, se je pojavilo vprašanje, kdo bo nadomestil finskega moža, ki je norveško ekipo povzdignil v sam svetovni vrh. Preden je Alexander Stöckl prevzel vajeti v svoje roke, je sodeloval z ekipo mlajših skakalcev, zato mu je nova služba predstavljala velik izziv. Izziv, ki pa mu je bil očitno pisan na kožo.

Z norveško ekipo je letos dosegel marsikater zavidljiv rezultat, najbolj pa nam bosta v spominu ostala dva – srebrna medalja Runeja Velte na domačem svetovnem prvenstvu v Vikersundu in seveda naslov najboljšega skakalca letošnje sezone Andersa Bardala. Alexander Stöckl je na dosežke svoje ekipe, o katerih mnogi le sanjajo, lahko izjemno ponosen.


Za Norvežani je odlična sezona [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Pred časom se je na mrzli sever tudi preselil, saj mu oseben stik s svojimi varovanci pomeni veliko. Tam z Norvežani pridno trenira, spoznava njihovo kulturo in jezik ter ozadje smučarskih skokov, ki izvira prav iz Skandinavije. Za fisovo spletno stran je povedal, da mu je delo z Norvežani na začetku predstavljalo velik izziv in da je potreboval kar nekaj časa, da je dobil pravi občutek. Toda norveški fantje so Stöckla in njegove nove metode dela lepo sprejeli, do sprememb so bili odprti in tudi zato se je napredek pokazal relativno kmalu.


Stöckl z Bardalom v Planici  [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Interaktiven z oboževalci

Socialna omrežja po Stöcklovih besedah dajo športnikom in njemu samemu priložnost deliti informacije in misli ter tako vzpostaviti direkten stik z ljudmi. Delo z norveško ekipo lahko spremljate na njegovi Twitter in Facebook strani.

Umetnik po duši

Simpatični Avstrijec pobeg iz vsakdanjega življenja najde v glasbi, s katero se je počutil povezanega že od nekdaj. Ko v rokah drži kitaro, pozabi na naporno vlogo trenerja, njegove misli odplavajo in svet okrog njega se zdi daleč stran. Po zaigranem akordu ali dveh se z bistrejšo glavo lahko spet osredotoči na smučarske skoke. Svojega notranjega glasbenika v sebi prebuja s sodelovanjem v mjuziklih in a capella skupini. Letos je skupaj z Jørnom Atlejem Støao spisal vikersundsko himno Flying into the future, po koncu sezone pa se je s kitaro v rokah pojavil tudi na odru avstrijske televizije Servus-tv. Njegov nastop si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Leave a Comment