Alpske smučarke odšle na priprave v Argentino

Naše alpske smučarke so odšle na snežne priprave v argentinsko Ushuaio, kjer bodo poskušale nadgraditi dosedanje treninge, ki so se začeli že kmalu po koncu minule tekmovalne sezone. Osmerica deklet, ki bo v Južni Ameriki trenirala tudi pod vodstvom odgovornega trenerja za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal, Denisa Šteharnika, bo na temu sklopu priprav ostala vse do konca avgusta, nato pa po sledil teden dni premora. Za tem bo prišel na vrsto še en ciklus kondicijskih treningov, v drugi polovici septembra pa se bo ekipa vrnila na sneg.

Šteharnik je pred odhodom dejal: “Zdaj nadgrajujemo sistem, se pravi da poskušamo tekmovalke spraviti na višji nivo. V Ushuaii bomo imeli tristopenjski trening, najprej tri ali štiri dni prilagajanja, potem sledi nekaj količinske vadbe, to je kakšen teden, nato pa pridejo na vrsto testi in situacijska vadba. Tekmovalke želimo spraviti na višji nivo v različnih pogojih. Želim, da se nadaljujejo dobri treningi iz evropskih ledenikov, ampak na drugačni podlagi in na drugačnih progah. Sicer bi morali iti tja že deset dni prej, a smo odhod prestavili zaradi neugodnih razmer. Tudi zdaj pogoji niso optimalni, zima je nenavadna, malo je snega, a ga je dovolj za uspešen trening. Je pa res, da bo tam veliko ekip, tako da se bomo borili za tiste najboljše pasove prog.


Slovenske smučarke pred odhodom v Argentino [foto: SZS]

Smučarke o dosedanjih pripravah in o pričakovanjih pred prihajajočimi treningi:

Ana Bucik:
V zadnjem mesecu in pol smo se precej posvečali kondicijskim pripravam, tako da smo v temu, če govorim predvsem zase, naredili kar velik korak naprej glede na prejšnje sezone. Že komaj čakam, da gremo na sneg in upam, da bomo imeli dobre pogoje, da bomo tam lahko v miru trenirali in da bomo delali na stvareh v katerih smo v lanski sezoni zaostajali.

Saša Brezovnik:
S kondicijsko pripravo sem letos začela že zelo zgodaj, tako da mislim, da sem res dobro pripravljena. Tudi smučarski sklop, ki smo ga opravili na Stelviu je bil zelo dober, tako da smo od njega veliko odnesli. V Ushuaio gremo s pozitivno popotnico. Tja grem prvič, tako da bo zame to verjetno kar preskok.

Meta Hrovat:
Ker smo odhod v Ushuaio prestavili smo imeli cel mesec kondicijskih priprav, tako da že komaj čakamo, da gremo, saj že pogrešamo sneg. V Argentini še nisem bila, tako da me res zanima, kako je, če greš med poletjem v zimo.

Tina Robnik:
Na snegu je bilo dobro. Dobro je bilo, da smo bile vmes na snegu, da ni bilo preveč premora, saj tako ohraniš tisti pravi stik. Na Stelviu je bilo nekaj dni zelo dobrih, nekaj dni pa smo imeli nekaj smole z vremenom. A smučali smo, tudi kondicija je dobro potekala in mislim, da sem bolje pripravljena kot lani. Zdaj pa pričakujem dobre treninge.

Katarina Lavtar:
Dosedanje priprave so dobro potekale, kar je pokazal tudi test na Fakulteti za šport. Vesela sem, da se je pokazal napredek. Na Stelviu in Hintertuxu smo opravili že kar nekaj smučarskih treningov in dobro stestirali opremo. Zdaj pričakujem težak trening, saj so tam vsi možni pogoji, od zimskih do spomladanskih. Veselim se, da gremo iz telovadnice in fitnesa nazaj na smuči.

Maruša Ferk:
Lahko rečem, da sem polna energije, čeprav smo imeli že kar precej treninga. Imela sem tudi individualni trening v Franciji, v Les Deux Alpesu sem imela kondicijo in tudi smučala. Bilo je super, dosti sem bila na višini, za dva dni sem se spustila še do morja. Nato sem doma do zadnjega trenutka trenirala, včeraj pa je bil dan za pakiranje. Uspela sem uresničiti tudi nekaj osebnih ciljev, ki sem si jih zadala, udeležila sem se enega gorskega teka, kar je bil izziv, šla sem tudi na različne adrenalinske športe. Ta trening v Ushuaii bo zelo pomemben, dobra ga moramo izkoristiti. Upam, da bodo tam nizke temperature in trda podlaga.

Vanja Brodnik:
Trenirala sem normalno, brez težav, z zdravjem je vse v redu, kar je najpomembneje. Za seboj imamo že več kot 15 dni na snegu, tako da gremo v Ushuaio že kar dobro pripravljene. Pred seboj nimam nobenih večjih testiranj, sicer sem zamenjala opremljevalca, a je že vse jasno. V Argentini sem že bila in vem, da nas čaka dober trening, ker lahko treniramo dvakrat na dan. Kondicijsko smo pripravljene, zdaj pride na vrsto samo še smučanje.

Ana Drev:
Letos se je sezona začela drugače, saj je bil program reprezentance sestavljen drugače. Imeli smo več treningov v maju in juniju, več kondicijskih priprav. Prej smo se zbrali in začeli prej trenirati. Občutki na snegu so bili v redu, nisem imela kakšnih težav, že začela sem na takšnem nivoju, na kakršnem sem bila v lanski sezoni. Dobro sem se počutila na smučeh, res pa je, da ne voziš na 120-ih procentih. A potreben je čas, da dobiš neko konstanto. Tudi zdravstveno sem super, tako da se že veselim tega kar je pred mano.

Leave a Comment