Anamarija Lampič prvič izven trideseterice

Po dnevu premora se je tekaški Tour de Ski iz Švice preselil v nemški Oberstdorf, kamor sta potovali le še dve slovenski predstavnici. Anamarija Lampič in Alenka Čebašek se v duatlonu žal nista prebili med dobitnice točk.

Tekačice na smučeh so nekaj čez poldne stopile v smučino v drsalnem koraku na 5 km razdalji, kateri je sledila še enaka dolžina v prosti tehniki. Skupno enajstouvrščena pred tretjo preizkušnjo letošnjega Toura, Anamarija Lampič, je v drsalnem koraku ostala v stiku z najboljšimi, na menjavi smuči je bila 31., a je zaostajala manj kot pol minute za vodilno Norvežanko Ingvild Flugstad Oestberg. Alenka Čebašek, naša druga predstavnica, je bila na 41. mestu z zaostankom 44,6 sekund. Lea Einfalt je, kljub drugačnim načrtom takoj po koncu druge tekme v Švici, po pogovoru s strokovnim vodstvom reprezentance, včeraj odpotovala proti domovini, podobno kot Katja Višnar, Vesna Fabjan in Miha Šimenc.

V drugem delu današnjega duatlona, 5 km v prosti tehniki, sta obe naši popustili, predvsem to velja za Lampičevo. V cilj je prišla na 42. mestu, z minuto in 54,9 sekundami zaostanka za zmagovalko. Čebaškova je na 47. mestu med 51. tekmovalkami zaostala še več, natančneje 2:43,4. Po ciljnem sprintu je drugič na Touru zmagala Švedinja Stina Nilsson, ki je na ciljni črti premagala Američanko Jessico Diggins, tretja je bila Norvežanka Heidi Weng. Oestbergova je končala šele na trinajstem mestu. V skupnem seštevku Toura znova vodi Nilssnova, 4 sekunde zaostaja Wengova, Oestbergova na tretjem pa 12 sekund. Lampičeva je z 11. padla na 33. mesto s 3:37,2 zaostanka, Čebaškova je 47. (+ 5:33,6).


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Lampičeva še največ na dveh tekmah

Anamarija Lampič je danes izgubila največ med vsemi tekmovalkami: “Od štarta je šlo kar dobro, potem pa sem bila na stmem vzponu ujeta v skupini med tekmovalkami. Morala sem počakati, da so ostale odšle naprej, da sem lahko stopila iz smučine in šla v škarjast slog. Danes se nisem dobro počutila, to ni bil ravno moj dan. V prosti tehniki me je “malo zabilo”, a sem v drugem krogu še vseeno tekla kar dobro. Na žalost ni bilo točk. Smuči so bile za drsalni korak kar v redu, morda oprijem ni bil ravno 100%, so pa zelo “letele”. Za prosti slog smo imele malo počasnejše smuči, a prave primerjave ne morem narediti, ker sem tekla v ozadju, praktično sama.” Tour se nadaljuje že jutri, kot pravi Lampičeva, pa bo to morda tudi njen zadnji nastop na debitantski turneji. Če se bo po jutrišnji tekmi počutila dobro, bo nastopila še na naslednji tekmi, kar pa bo potem zagotovo zadnja preizkušnja za njo. “Zdaj sta na sporedu dve preizkušnji v prosti tehniki, kar mi ne leži najbolje. Bomo videli, kako se bom odrezala, nič ne pričakujem. Tekla bom, kot znam, potrudila se bom po najboljših močeh. Za cilj sem si zastavila te tri tekme, prvi sta mi uspeli, danes mi ni. Bomo videli, kaj prineseta naslednji dve.

Svoje mnenje je po treh tekmah podal tudi pomočnik glavnega trenerja Italijana Stefana Saracca, Nejc Brodar: “Za današnjo tekmo je potrebno absolutno narediti analizo in se pogovoriti s tekmovalkama. Malce sem že uspel govoriti z njima. Alenka pravi, da v tem trenutku nima prave forme in se ne počuti najbolje. Tukaj lahko iščemo vzrok za njen današnji neuspeh. Glede Ane ta trenutek težko kaj rečem, ker še nisem bil v kontaktu. Ta trenutek na razdalji nimamo prave pripravljenosti, potreben bo še kakšen kvaliteten trening po Tour de Skiju in se pripraviti na drugi del sezone. Čez poletje so tekmovalci trenirali dobro, po načrtu italijanskega trenerja, ki mu je potrebno zaupati. Njegov program je dober, samo vprašanje časa je, kdaj bodo prišli tudi rezultati na razdalji.

Jutri bo v Oberstdorfu na sporedu zasledovanje na 10 km za ženske in 15 km za moške v prosti tehniki.


Rezultati: Tour de Ski .: Oberstdorf
Izjava: Anamarije Lampič (.mp3)
Izjava: Nejc Brodar (.mp3)


Leave a Comment