Anamarija Lampičeva tudi na razdalji 14., skupno tik za deseterico

Na novoletni tekmi enajste izvedbe Tour de Skija v švicarskem Val Müstairju je z novim odličnim rezultatom navdušila Anamarija Lampič, ki je, tako kot včeraj v sprintu v prosti tehniki, danes v drsalni tehniki na 5 km osvojila 14. mesto.

Potem, ko je bila na včerajšnji uvodni tekmi Tour de Skija z 12. mestom naša najboljša Vesna Fabjan, je danes status najboljše Slovenke na tekaški turneji potrdila Anamarija Lampič. Na 5 km razdalji je ponovila včerajšnje 14. mesto s sprinterske preizkušnje. Lampičeva je bila vseskozi v igri tudi za deseterico, a je na ciljni ravnini izgubila nekaj mest in z zaostankom 40,7 sekund za zmagovalko Ingvild Flugstad Oestberg iz Norveške pritekla na 14. mesto. Za desetim je denimo zaostala le za 5,4 sekunde, daleč ni bilo niti sedmo mesto. Preostale naše so bile daleč od novih točk svetovnega pokala. Alenka Čebašek je na 51. mestu zaostala minuto in 39 sekund, Fabjanova je bila po težavah s hrbtom 57., Katja Višnar je končala kot 59., Lea Einfalt pa je tekmo s skupinskim startom sklenila na zadnjem, 62. mestu, z zaostankom 2:32. Po dveh od sedmih preizkušenj Tour de Skija vodi Oestbergova z 10,3 sekundami prednosti pred danes drugi rojakinjo Heidi Weng. Lampičeva je na enajstem mestu z zaostankom 1:39.

Anamarija Lampič je prijetno pozitivno presenečenje uvodnih etap letošnjega Toura: “S sprintom sem zadovoljna, čeprav je res čisto malo zmanjkalo, da bi šla v polfinale. Bila sem tudi med srečnimi poraženkami, a se na žalost ni izšlo. Je pa danes šlo toliko bolje, zato sem še toliko bolj vesela, da sem ostala na mestu, kjer sem štartala. Oba sloga mi odgovarjata, morda drsalni korak malo bolje, a tudi v prosti tehniki sem hitra, če sem spočita. Komaj čakam naslednjo postavo, Oberstdorf, kjer bo na sporedu duatlon, 5 km v drsalni in 5 km v prosti tehniki. Po navadi je duatlon sestavljen iz 2×7,5 km razdalij, skupaj torej 15 km, kar bi bilo malo hudo zame. Ker sem še mlada, bi bilo to malo preveč, 10 km pa znam že kar dobro ‘odleteti’.


Anamarija Lampič je znova zasedla 14. mesto [foto: FB OK Rasnov]

Trije domov, tri ostajajo

Vesna Fabjan se je na uvodnih dveh etapah Toura veliko ukvarjala s poškodbo hrbta: “Včeraj po tekmi in danes pred tekmo sem bila več ali manj časa na terapijah pri fizioterapevtu. Sama bolečina pred štartom je bila zelo znosna, tako da sem rekla, da skušam odteči po najboljših močeh. A tekma je seveda nekaj drugega, ta bolečina ostaja. Gre za večji problem in to bom skušala čim prej sanirati in spočiti mišice. Mislim, da to tudi botruje temu, tako da gre za skupek večih okoliščin. Prva stvar je, da to skušam sanirati in se pripraviti na vikend v Dobbiacu,” je povedala Besničanka, ki se jutri skupaj z Višnarjevo vrača v domovino in zapušča letošnji Tour.

V moški konkurenci, ki je včeraj prinesla veliko veselja v slovenski tabor s prvimi točkami Slovenca po devetih letih, je s konkurenco še drugič opravil Rus Sergej Ustjugov. Miha Šimenc v drsalnem koraku še ni v stiku z najboljšimi, na 10 km preizkušnji je osvojil 67. mesto z zaostankom 2:21,8. 21-letnik se s tem poslavlja od letošnjega Toura, zdaj se bo pripravljal na tekme celinskega pokala prihajajoči konec tedna v Planici. “Imel sem izredno dobro štartno številko, 19, kar pomeni, da sem krog in pol tekel z najboljšimi, poizkušal sem jim slediti. Po hitrem štartu in nadaljevanju “me je pobralo”, dobil sem “težke noge” in potem sem potreboval kakšen krog, da sem se spet spočil in začel normalno svojo tekmo. Zdaj odhajam domov, tako sva že pred tem načrtovala s trenerjem. Res je, da če bi bil bližje trideseterici, bi ostal, a sva se odločila, da odpotujem domov in se pripravim za domačo Planico in potem Dobbiaco, ki bo na sporedu prav kmalu.
Jutri je na Touru prost dan, sledijo tekme v Oberstdorfu v torek.


Izjava: Anamarije Lampič (.mp3)
Izjava: Vesna Fabjan (.mp3)
Izjava: Miha Šimenc (.mp3)
Rezultati: Tour de Ski .: Val Müstair (ž)
Rezultati: Tour de Ski .: Val Müstair (m)


Leave a Comment