Anže Lanišek v Zakopanah priskakal stopničke

Posamična tekma smučarjev skakalcev v Zakopanah se je razpletla sijajno za slovenski skakalni tabor, saj je Anže Lanišek zasedel 2. mesto, 8. je bil Domen Prevc, 12. Tilen Bartol, točke sta osvojila še Žiga Jelar in Cene Prevc.


Uspeha se je skupaj z Anžetom Laniškom razveselil tudi trener Robert Hrgota [foto: Sloski/FB]

16. tekma svetovnega pokala v koronski sezoni 2020/21 je prinesla posamično preizkušnjo v Zakopanah, kjer gledalcev ni bilo, nastopilo pa je sedem Slovencev v prvi seriji v konkurenci. Pogled na rezultatsko lestvico po prvi seriji je bil briljanten, saj je vodil Anže Lanišek, ki je skočil 133.5 metrov, zbral pa je 145,0 točk. Tik za njim sta bila Norvežana Marius Lindvik s 135 metri in 143,7 točkami ter Robert Johansson s 132 metri in 141,7 točkami. Med deseterico je bil tudi Domen Prevc, ki je s številko 16 dolgo časa vodil, ko je doskočil pri 131 metrih, zbral pa je 138,7 točk.

S 129 metri in 131,5 točkami je bil na 15. mestu po prvem skoku Cene Prevc, zanesljivo sta do točk skočila še Žiga Jelar s 128 metri in 127,1 točkami na 21. mestu ter Tilen Bartol s 126.5 metri in 126,6 točkami na 23. mestu. Žal je slab doskok finale odnesel Petru Prevcu, ki je skočil 126 metrov, zbral pa je 120,1 točk, le desetinko manj na 31. mestu od želenega tridesetega mesta. Bor Pavlovčič je s 120.5 metri in 110,8 točkami končal na 41. mestu.


Anže Lanišek je bil le za las oddaljen od prve zmage v svetovnem pokalu [foto: GEPA]

S sijajnimi 140 metri je finalno serijo za naše odprl Bartol, ki je z 274,3 točkami dolgo časa vodil, na koncu pa zasedel 12. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v tej sezoni. “Super tekma je za mano, super finalni skok! Zelo sem vesel, da sem naredil nek preskok in bil malce višje na rezultatski lestvici. Borili se bomo naprej in poizkusili prikazati čim boljše skoke,” je bil po tekmi zadovoljen Bartol. Tudi Jelar ni skočil slabo, pristal je pri 135.5 metrih, z 266,3 točkami pa je tekmo končal na 22. mestu. Mesto je pridobil tudi po slabšem skoku Ceneta v finalni seriji, potem ko je slednji pristal pri 127.5 metrih, z 261,8 točkami pa je končal na 24. mestu, torej nedaleč za Jelarjem.

Predzadnji naš na današnji tekmi, Domen Prevc, je še enkrat prikazal zelo dober skok, dolg 134.5 metrov, le desetinke pa so ga ločile od ubranitve odlične uvrstitve po prvi seriji, z 279,1 točkami je končal na 8. mestu skupaj z Nemcem Markusom Eisenbichlerjem, Domen pa je prvič v tej sezoni končal med prvo deseterico. “Danes smo naredili dva lepa, solidna skoka z malo rezervami. Bolj pomembno je, da smo naredili en velik napredek, velik preskok s prejšnjih tekmovanj, tako da sem lahko na koncu dneva zelo zadovoljen,” je opisal najmlajši Prevc.

Sledil je napet boj za najvišja mesta, ki ga je s 141 metri odprl Johansson. Z 292,9 točkami je prevzel vodstvo, a je takoj odgovoril Lindvik s 145.5 metri in z 296,5 točkami. Lanišek je za zmago moral preskočili 143 metrov, pristal je pri 143.5 metrih, a žal so se potem nekoliko spremenile točke za vetrovni dodatek, bilo je tudi nekaj težav pri doskoku in skupno 294,2 točk ga je še drugič v tej zimi popeljalo na drugo mesto. “Res super dan, super skoki! Lahko sem samo zadovoljen. Morda le malce grenkega priokusa, ker sem res mislil, da sem že zmagal, a nič ni odločenega, dokler se ne ustaviš, dokler ni rezultata. Še vedno pa sem zelo vesel, predvsem zaradi mojih skokov, ker sem v drugi seriji res skočil kar precej daleč. Lepa popotnica za naprej,” je povzel Lanišek po tretjih letošnjih stopničkah.

To je super ekipni uspeh, pet fantov med trideset, Anže odličen drugi! Morda bi moral zahtevati nižji nalet, a je kar je. Danes odlično, popravljen vtis od včeraj in gremo naprej,” je bil kratek in jedrnat po današnjem uspehu glavni trener Robert Hrgota.

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v finskem Lahtiju.


Rezultati: Svetovni pokal .: Zakopane


Leave a Comment