Anže Semenič se poslavlja od smučarskih skokov

Petkovo tekmovanje je v dolini pod Poncami zaznamovala četvorna zmaga slovenskih športnikov. Od smučarskih skokov pa se je danes poslovil Anže Semenič.


Anže Semenič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

28-letnik je svoj potencial prvič pokazal na tekmah celinskega pokala v Kranju leta 2012. Njegova pestra kariera je bila polna vzponov in padcev. Svojo prvo posamično zmago je slavil v poljskih Zakopanah leta 2018, z ekipo Slovenije je bil najboljši v Planici 2015 in Vikersundu 2019. Na zadnjem skoku pa je Anžeta pospremila 12.000 glava množica navijačev. Petkova tekma zanj ni bila posebna zgolj zato, ker se je poslovil od belih smučin, pač pa se mu je ta dan pripetilo še nekaj nepozabljivega.

Danes je zame poseben dan zato, ker je zmagal Žiga Jelar (smeh). S šalo na stran, danes zaključujem svojo kariero, ki je ne bi mogel zaključiti na lepši način. Danes sem se v zraku zelo dobro počutil že v poskusni seriji, kar se je zelo dobro videlo, saj sem dosegel nov osebni rekord dolg 249,5 m. Kljub podrsu sem presrečen. Ob zadnjem skoku v karieri mi je v dolini pod Poncami zaigrala Planica, kar je bila vedno moja skrita želja,” je svojo zadnjo planiško pravljico komentiral Anže.

Čeprav je kariero zaključil na lep način, je priznal, da bo smučarske skoke še kako pogrešal: “Najbolj bom pogrešal planiške navijače. To je res nekaj posebnega, sploh če skačeš tako daleč. Težko opišem. Kaj takega doživiš res malokrat. Planov za naprej si niti še nisem postavil. V prihodnjih nekaj mesecih bom videl, kakšna je situacija in se odločil takrat. Kdo ve, mogoče ostanem nekje v smučarskih skokih, morda pa me pot popelje nekam povsem drugam. Nekaj rezerv imam, a le čas bo pokazal, kam se bom odpravil.


Anže Semenič [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Po zadnjem poletu so Anžeta v izteku skakalnice pričakali slovenski orli in se poslovili tako kot se spodobi – s poštenim kepanjem. Od Anžeta se je poslovil tudi njegov soimenjak in tretjeuvrščeni Anže Lanišek: “Anže svoje kariere res ni mogel zaključiti lepše. Vesel sem zanj, še posebej ker mu je uspel polet dolg 249,5 metrov, kar nas je presenetilo, saj mu bomo s kolegi dali še številko, na kateri piše 241 in bi bilo lepo tudi tisto številko popravit. Danes je spet pokazal, da je super letalec. Anžeta bomo pogrešali, želim pa mu da se ima še naprej tako fino in da naj uživa v svojemu skakalnemu pokoju ter da bo počel stvari, ki ga veselijo.

Ob odhodu Anžeta Semeniča iz tekmovalnih vod je bil nekoliko bolj čustven današnji zmagovalec Žiga Jelar: “Anže je bil vedno moj cimer. Tudi v privat življenju sva zelo dobra kolega, zato ga bom še toliko bolj pogrešal. Spomnim se, ko sem bil star 14 let mi je Anže pomagal pri skokih, vedno je bil dostopen, nikoli ni bil visok. Ravno to je tisto, kar jaz najbolj cenim pri ljudeh. Težko mi je, ko ga vidim odhajati. Imam kar malo solzne oči. Rad bi mu zaželel vso srečo v naslednji karieri. Res ga bom pogrešal. Pogrešal bom smehe v sobi in na poti ter težke debate, ki sva jih imela. Vedno mi je znal pomagati. Škoda, da ga zdaj ne bo z nami na tekmah, ampak v življenju včasih tako pride. Anže je pod profesionalno športno kariero potegnil črto in jaz ga pri tem popolnoma podpiram in spoštujem. Z njim bom z največjim veseljem ostal v tesnih stikih.

Leave a Comment