Barbara Jezeršek in Miha Šimenc najboljša na zaključku poletnega pokala

Zadnja sedma tekma na tekaških rolkah za poletni pokal Geoplin se je odvila v Dolu pri Ljubljani. Organizatorji TSK Jub Dol so na štart 4. Necotovega teka pospremili 108 tekmovalcev na tekaških rolkah in 28 cicibanov na rolerjih.


Barbara Jezeršek [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Vreme je bilo brez padavin, tako tekači niso imeli težav z drsenjem pri pretežno strmem profilu proge. Tekmovanja se je udeležila tudi reprezentantka Barbara Jezeršek (TSK TriglavKranj), ki je prva pritekla v cilj 4,5 km dolgega klanca, druga je bila klubska kolegica Lea Einfalt (TSK Triglav Kranj), tretja pa Anja Žavbi Kunaver (NŠD Medvode). “Ker nisem startala državnega prvenstva na rolkah, sem se s današnjo tekmo nekako oddolžila, pomembno mi je, da se člani reprezentance pojavimo na poletnih tekmah in tako damo mlajšim vzgled in dodaten motiv. Današnja tekma je bila zame trening tekma za uspešno zimsko sezono in je bila lepa izkušnja. Zelo sem vesela, da sem prišla v Dol,” je z veseljem povedala Barbara. Pri moških je najhitreje s strmim vzponom opravil Miha Šimenc (TSK Logatec), pred domačinom Aljažem Praznikom (TSK Jub Dol), tretji pa je bil zmagovalčev brat Matej Šimenc (TSK Logatec).


Mitja Praznik [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Praznik: “Skromna udeležba”

Namen poletnega pokala je zapolniti vrzel tekmovalcev v smučarskem teku, kateri tekmujejo le v snežni sezoni. Tekmovalci v poletnem delu trenirajo sami v klubih, zato je izvedba tekmovanj na tekaških rolkah dobra priložnost, da se tekmovalci pomerijo med sabo, da vidijo konkurente, na drugi strani pa je stalen stik z javnostjo in sponzorji. Tekme poskušamo izvajati tako, da so vse čim bolj različne. Nekatere potekajo v klance, nekatere so šprintersko obarvane. Z udeležbo tekmovalcev na tekmah nisem najbolj zadovoljen, bil bi vesel, če bi jih bilo več na štartih. Zato že razmišljamo, da bi spremenili sistem poletnega pokala. Začetki so bili taki, da smo poizkušali izvesti čim več tekem in tako ustreči čim večjemu številu organizatorjem, na domačih terenih sedežev klubov s pomočjo lokalnih skupnostih. Sedaj je realnost taka, da je takih tekmovanj preveč. Tekmovalci so v poletnem času v intenzivnem treningu, tudi na pripravah v tujini, zato se zgodi, da poletna tekmovanja padejo ravno na regeneracijski čas treninga, to pa tekmovalcem tudi ne ustreza najbolje in se tekem ne udeležujejo. Eden izmed ukrepov kako povečati število tekmovalcev na poletnih tekmah je bilo državno prvenstvo na tekaških rolkah, ki je bilo prvič izpeljano v lanskem letu. Za ostale tekme pa bomo v prihodnjem letu naredili analizo, kaj je dobro in kaj lahko spremenimo. Glede alternativnih tekem na rolerjih za cicibane bomo s tekmovanje nadaljevali, saj je udeležba velika, prav tako je ta tekma odlična za podmladek in pridobivanje novih članov,” je razmišljal Mitja Praznik, predsednik panoge tek na smučeh na Smučarski zvezi Slovenije.


Rezultati: Pokal Geoplin :. Dol pri Ljubljani


Leave a Comment