Barbara Jezeršek spoznala čemu so namenjeni treningi

Smučarski tekači in tekačice so končali s skupnimi pripravami v športnem centru na Pokljuki. Glavni trener Marko Gracer in pomočnik Nejc Brodar sta tokrat s številno ekipo sedmih deklet in enajstih fantov ter dveh mladink opravila teden dni skupnih priprav, ob sodelovanju s priznanim norveškim svetovalcem Per Oyvindom Torvikom.

S slovenskim smučarskim tekom sem se pobliže seznanil ob predavanjih vašim trenerjem. Nekaj vaših najboljših tekmovalk, kot so Petra, Katja in Vesna, poznam s tekmovanj že od prej, slišal sem za odlične mlade tekmovalke. Letos me je k sodelovanju pri delu z najboljšimi tekmovalkami povabil Marko Gracer. Presenečen sem bil, kako hitro so tekmovalke osvojile spremembe v tehniki teka in kako zavzeto delajo na pripravah, po zadnjem trening kampu na Pokljuki sem zelo zadovoljen, tudi pri fantih se vidi, da si želijo napredovat. Malo je oteženo kakovostno delo, ker je skupina zelo velika. Škoda, ker se priprav niso udeležila vsa mlada dekleta, mislim, da bi jih bilo dobro v prihodnje večkrat vključiti v delo z najboljšimi,” je po koncu treninga dejal Per Oyvindom Torvikom.


skupinska slika [foto: SZS]

Poudarek pri delu na tokratnih pripravah je bil zlasti v individualni pripravi na treninge, analizi dela in tehnike. Način dela temelji na polnem vključevanju tekmovalk pri analizah, pripravi in načrtovanju dela, ob tem pa vnaša tudi polno odgovornost tekmovalcev samih za svoje delo, seveda ob tesnem sodelovanju z strokovnim vodstvom.

Po lanski analizi smo ugotovili, da si želimo spremeniti način dela in lahko rečem, da smo ga z novim pristopom kar zelo spremenili. Treningi so bolj razgibani, kar mi zelo odgovarja in čutim napredek v primerjavi s preteklimi leti. Drugačen je pristop do treninga in psihološka priprava na težke treninge, za to ima veliko zaslug prav Per Oyvind Torvik, saj smo v tem tednu veliko delali prav na kvaliteti pri vsakem treningu, kar je zelo dobro, saj bo s tem tudi priprava na tekme veliko boljša. Način treninga je nov, občutki so dobri in samozavest je višja, kot je bila lani in upam, da se bo to poznalo na rezultatih,” je nov način dela opisala najboljša slovenska tekačica Vesna Fabjan.

Višnarjeva odhaja na Norveško

Za enkrat potekajo priprave v redu, preko poletja sem bila veliko na Norveškem, priprav pa sem se udeleževala skupaj z puncami. Trenutno na Pokljuki delamo skupaj z Per Oyvindom, kar se je pokazalo kot zelo dobro saj smo delali na izboljšanju individualnih sposobnosti in to me motivira. Jutri končamo priprave na Pokljuki, potem pa odhajam na Norveško, kjer bom ostala do snežnih priprav v septembru, vmes pa bom sodelovala s Per Oyvindom,” je načrte za prihodnje dni razkrila Višnarjeva.


Tekačice na pripravah na Pokljuki [foto: SZS]

Te priprave na Pokljuki so bile posebne, saj se nam je pridružil norveški strokovnjak. Predal nam je veliko novega znanja in nas veliko naučil. Sama sem dobila veliko znanja, predvsem na področju tehnike teka in sedaj zares vem čemu je namenjen kak trening. Všeč mi je, da tudi ekipa fantov trenira skupaj z nami in tako lahko vidimo, kje smo in lahko na treningih naredimo več. Z letošnjo sezono smo začeli s popolno novo ekipo – pridobili smo novega serviserja. Tako bomo še korak bližje konkurenci in močno verjamem v našo ekipo in v vse s katerimi sodelujemo in vem, da nam bodo pomagali na poti da bomo dosegli svoje cilje. Začeli smo super, nadaljevali bomo še boljše končali bomo fantastično!” je nadvse optimistična Barbara Jezeršek.

Leave a Comment