Blardone zmagal pred domačimi navijači

Vrstni red po prvi vožnji je bil takšen, kot smo ga pričakovali. Ted Ligety s precejšnjo prednostjo pred Marcelom Hirscherjem in Akslom Lundom Svindalom. Na koncu pa je nekoliko presenetljivo slavil domačin Massimiliano Blardone, pred Avstrijcema Hannesom Reicheltom in Philippom Schoerghoferjem.


Alta Badia [foto: FIS Alpine World Cup Tour/Facebook]

Alta Badia je gostila enega najlepših in hkrati najtežjih veleslalomov za svetovni pokal. Na zelo dolgi progi Gran Risa, ki je navadno dobro pripravljena a ledena, je tokrat tekmovalce pričakal mehak in oprijemljiv sneg. Težava prve vožnje je bil zagotovo tudi postavljalec proge – Ante Kostelić. Slednji vedno smučarjem še dodatno oteži tekmo. Postavil je zavit veleslalom, z različnim razdaljami med vrati. Nekateri so se dobro znašli, drugi pa so bili ob prihodu v cilj popolnoma izčrpani. Prepočasen je bil tudi naš edini predstavnik Janez Jazbec, ki si je s številko 61 prismučal prevelik zaostanek za uvrstitev v drugo vožnjo.


Ligety ni uspel ubraniti prednosti iz prve vožnje [foto: FIS Alpine World Cup Tour/Facebook]

Za razliko od prvega veleslaloma, je bil drugi veliko hitrejši in z vidika telesne pripravljenosti lažji. Prednost so zagotovo imeli tekmovalci z nižjimi startnimi številkami, saj se je proga hitro slabšala. Precej je svojo uvrstitev iz prve vožnje izboljšal Nemec Fritz Dopfer, ki je iz 19. prišel na 7. mesto. Ostali so po večini zapravljali prednost in zaradi številnih napak pokvarili svoje uvrstitve iz prve vožnje. To pa ne velja za Italijana Massimiliana Blardoneja, ki je imel 6. čas prve vožnje. Z veliko mero izkušenj in znanja je dokazal, da še vedno sodi v sam veleslalomski vrh in se veselil pete zmage v karieri, že druge na tem prizorišču. Zmagovalnega odra sta si zagotovo obetala Hirscher in Ligety, a verjetno tudi zaradi preslabe proge, nista uspela konkurirati Blardoneju. Ligety je končal na nehvaležnem 4. mestu, Hirscher pa mesto za njim.

Trener Marko Jurjec je po tekmi dejal: “Sam teren in postavitev sta bila težka. Postavljač je bil Kostelić, ki je progo naredil takšno, da bo bolje za Ivico, tako da je bila postavitev zelo zahtevna in zaprta, bila je nenavadna postavitev. Sama podlaga je bila odlična, vsi so imeli enake pogoje, a kljub temu je bilo težko. Višje številke niso šle naprej v drugo vožnjo. Janezova vožnja ni bila tista ki si jo želimo. Na treningih lahko pokaže več kot na tekmah.

Trojica slovenskih smučarjev, ki bo jutri nastopila na slalomu je ravnokar končala s treningom, zdaj pa pride na vrsto še t.i. hang trening. Pojasnjuje Jurjec: “Fantje so naredili tri vožnje, vsi trije so smučali dobro. Če bodo na tekmi pokazali svoje najboljše smučanje, smo lahko vsaj z dvema v drugem teku. Z Valenčičem ciljamo nekje med petnajsterico ali še kaj višje. Za Skubeta si seveda želimo, da je med trideset. Tega je sposoben, predvsem na zadnjih tekmah evropskega pokala mu je šlo dobro in kazal je solidno formo. Če bi Kuernerju uspela dobra vožnja, ki jih kaže na treningih, bi bil prav tako blizu trideseterice.

V Alti Badii bo jutri še slalom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Alta Badia :. Veleslalom (m)


Leave a Comment