Bo v Mariboru padel rekord gledalcev?

Prvič je v Mariboru zablestela že pred 12. leti, ko je na 37. Zlati lisici v veleslalomu presenetila z desetim mestom. Od takrat je bila štirikrat na zmagovalnih stopničkah – zmagi 2005 in 2009 v veleslalomu, drugo mesto 2002 v veleslalomu in 2010 v slalomu, ima pa tudi lisičko za tretje mesto v kombinaciji pohorskega pokala iz leta 2005. Toda letos je Tina Maze favoritinja za zmagi tako v slalomu kot v veleslalomu!

To je, seveda, največji magnet za veliko zanimanje gledalcev za 49. Zlato lisico. Organizatorji so se na njihov množični prihod dobro pripravili, saj to ne bo prvič. Tokrat napovedujejo vsaj 20.000 gledalcev v dveh dneh, toda v preteklosti jih je bilo že tudi več.


Na Zlati lisici organizatorji pričakujejo obilico obiskovalcev [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V preteklosti množični obisk Zlate lisice

Leta 1993 je bilo na jubilejni 30. Zlati lisici v dveh dneh skupaj 40.000 gledalcev. Pritegnile so jih ”vražje Slovenke” Urška Hrovat, Špela Pretnar, Katja Koren in tekma veterank. Leta 1996 je bilo v dveh dneh spet 40.000 gledalcev, samo v nedeljo pa so organizatorji našteli kar 98 avtobusov.

Leta 1990 se je na nedeljskem slalomu, v soncu, zbralo 20.000 gledalcev, ki jih je spodbudila sobotna zmaga Mateje Svet v veleslalomu, slalomska favoritka pa je bila Veronika Šarec, ki je zmagala slalom pred Mariborom, v avstrijskem Hausu. A nekaj gledalcev je prišlo, najbrž, tudi zaradi častnega pokrovitelja dr. Janeza Drnovška.

Leta 2003 je bilo na slalomu 20.000 gledalcev, največ (12.500) Hrvatov, zaradi Janice Kostelić. Organizatorji so našteli rekordno število avtobusov: 126. Leta 2010 je Tina Maze v dveh dneh pritegnila 20.000 gledalcev.

Fest šotor ob progi

Ob športnih bojih bo dobro poskrbljeno tudi za zabavo, hrano in pijačo. Stojnice bodo pred vhodom v ciljno areno in prostor za gledalce ob progi desno. Na drugi strani ciljnega prostora pa bo velik fest šotor s prostim vstopom za obiskovalce. Igral bo ansambel Karneval. Posebnost na letošnji Zlati lisici bo nadstropni šotor (nad fest šotorom) Smučarske zveze Slovenija, ki bo namenjen gostom naše smučarske zveze. Ob fest šotoru bo sponzorski šotor za 750 oseb. Branikovi gostje bodo imeli poseben prostor na terasi pred novim delom hotela Arena.

Na tribuni v ciljni areni je prostora za 1.000 gledalcev. Za ceno 60 evrov za tekmo so na prodaj posebne VIP vstopnice za ta del ciljnega prostora (modra cona), ki pa ne garantirajo sedišča. Zlata cona za akreditirane obiskovalce je v ciljnem prostoru pred restavracijo hotela Arena. Prostor za tekmovalke pred in med tekmovanjem je v restavraciji hotela Arena.

vir: zlatalisica.si

Leave a Comment