Bolezen žal odvzela krila slovenskim skakalkam


Sara Hendrickson je nova svetovna prvakinja [foto: OK Val di Fiemme]

Slovenske skakalke so pred posamično tekmo svetovnega prvenstva v italijanskem Val di Fiemmu pričakovale uvrstitve med najboljšimi. V zadnjem tednu se je v naš tabor prikradla bolezen, zaradi česar naše skakalke niso bile optimalno pripravljena na nastop. Tako je po prvi seriji najbolje kazalo Urši Bogataj, ki je bila s skokom 90,0 m na 18. mestu. Katja Požun in Špela Rogelj sta si z identično daljavo (91,0 m) delili 20. mesto. Maja Vtič je bila 26. Na vrhu pa po polovici tekme ni bilo večjih presenečenj. Vodila je Američanka Sarah Hendrickson (106,0), druga je bila z ostankom 3,3 točke Japonka Sara Takanashi, tretjo pozicijo pa držala Avstrijka Jacqueline Seifriedseberger.


Špela Rogelj je bila najboljša Slovenka [foto: GEPA]

Vražje Slovenke so se v finalni seriji veliko bolje odrezale, saj so po lestvici napredovale. Na koncu je bila izmed vražjih Slovenk najboljša Rogljeva, ki je v finalu s skokom 93,5 m kar nekaj časa prebila na mestu vodilne. “Potrudila sem se. Drugi skok je bil že kar dober. Razočaranje je prisotno, saj smo bile v svetovnem pokalu že zelo visoko. Žal je Katja zbolela. Tudi meni in Urši je bolezen nekoliko vzela moči. Mešane ekipne tekme se že veselim, želela sem se uvrstiti v ekipi in to mi je uspelo kljub slabšim skokom. Upam, da bom v nedeljo naredila res tiste dobre skoke ter da bomo imeli dobro uvrstitev,” je dejala 18-letna tekmovalka iz Jezera, ki si je 13. mesto delila z Rusinjo Irino Avvakumovo. Tudi Urša Bogataj je v finalu izboljšala daljavo, saj je zmogla 92,0 m. “Pri vožnji v iztek sem imela v finalu nekaj težav. Na tem bom morala še veliko delati v prihodnosti. Z rezultatom ne morem biti zadovoljna. S skoki pa vendarle lahko rečem, da sem nekoliko zadovoljna, ker je bilo na treningih še slabše,” je menila Bogatajeva.


Na mešano ekipno tekmo se je uvrstila tudi Urša Bogataj [foto: GEPA]

Tik za Polhovgrajčanko je končala Katja Požun, ki je v zadnjih dneh prebolevala angino. “Zadnje štiri dni sem ležala v postelji. Na pripravi mišic sem bila počasna. Po prvi seriji sem hotela čim hitreje na vrh skakalnice v ogrevalno hišico, da se preoblečem in segrejem. Potrudila sem se, kakor sem se lahko. Skakalnica je lepa, vendar ko ne gre, pač ne gre. Že lani se mi je pred najpomembnejšo tekmo sezone zgodilo podobno. Tudi letos je bilo tako, čeprav sem dala kar nekaj lepih tekem skozi. Od sebe glede na zdravstveno stanje nisem veliko pričakovala, sem pa od ostalih Slovenke pričakovala nekoliko več,” je 18. mesto pospremila Požunova. Maja Vtič pa je izmed naših v finalu najbolj napredovala, saj je zmogla kar 94,5 m. Na koncu je zasedla 19. mesto. “Skok v prvi seriji se mi ni posrečil, zaradi česar sem jezna, saj sem tako izgubila vse možnosti. Zaostanek po prvi seriji je bil prevelik. Če bi v prvi seriji naredila skok podoben finalnemu, bi bilo vse lepše. Lepo je, da so prišli tudi slovenski navijači,” je dejala Vtičeva.


Jacqueline Seifriedseberger se je razveselila brona [foto: GEPA]

V drugi seriji na vrhu brez sprememb

Na vrhu so najboljše tri ohranile pozicije iz prve serije. Zlato je tako pripadlo Hendricksnovi, srebro je šlo na Japonsko v roke Takanashijeve, bron pa v Avstrijo po zaslugi Seifriedsbergerjeve.

Prikazali smo najslabšo izvedbo v letošnji sezoni. To so subjektivni in objektivni razlogi. V življenju se dogaja, da na vse nimaš vpliva. Tokrat se nam je zgodila nevšečnost. Druga serija je postregla s solidnimi nastopi določenih tekmovalk. Predvsem Majin nastop je bil na nivoju, ki ga je sposobna. Vse skupaj smo prepočasi prihajali in reševali stvari na skakalnici. Vse skupaj se je odražalo na strukturi gibanja. Če nismo sto odstotno pri stvari, smo ranljivi. To se je žal zgodilo. Osebno mi je žal deklet. Celotno sezono smo garali za prvenstvo. Izzive bo potrebno iskati naprej in drugje,” je po tekmi razmišljal glavni trener Matjaž Triplat in v nastopih varovank našel tudi nekaj pozitivnih stvari: “Predvsem imam v mislih Majin in Špelin finalni nastop.


Maja Vtič [foto: GEPA]

Na ekipni mešani tekmi bosta nastopili Špela in Urša.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Val di Fiemme :. Uradni rezultati
Izjava: Matjaž Triplat (.mp3)


Leave a Comment