Carlo Janka v Wengnu slavil deseto zmago v karieri

Tekmovalni konec tedna, ki ga gosti eno najslovitejših prizorišč svetovnega pokala, švicarski Wengen, se je za alpske smučarje tokrat začel s prvo superkombinacijo sezone. To je prepričljivo dobil domačin Carlo Janka, ki je tako na najlepši možen način razveselil zbrano občinstvo v ciljni areni.


28-letni Švicar je drugič v karieri dobil superkombinacijo v Wengnu (foto: FIS)

Že po smukaškem delu je bil na vrhu Janka, in sicer z majhno prednostjo enajstih stotink pred Avstrijcem Matthiasom Mayerjem. Tretji čas je postavil Norvežan Kjetil Jansrud. Zmagovalec lanske superkombinacije na tem prizorišču Ivica Kostelić je na 15. mestu zaostajal dobri dve sekundi, medtem ko je Ted Ligety, ki navadno v superkombinaciji posega po najvišjih mestih, na 27. mestu imel že skoraj tri sekunde zaostanka. Dobro izhodišče pred slalomskim delom tekmovanja sta si zagotovili tudi dva Slovenca. Klemen Kosi je bil 14., Martin Čater pa 17. Najmlajši na startni listi in debitant v svetovnem pokalu Štefan Hadalin je imel na zahtevni wengenski strmini več težav, zato je zabeležil 41. čas.


Klemen bi lahko dosegel najboljšo uvrstitev v karieri (foto: GEPA)

Slalom je bil za marsikaterega tekmovalca hitrih disciplin prevelik zalogaj, čeprav je imel precej manj pasti kot jih je pričakovati jutri, ko bodo smučali le slalomski specialisti. Z 28. na končno drugo mesto je skočil Francoz Victor Muffat-Jeandet, ki v letošnji sezoni napreduje v obeh tehničnih disciplinah. Njegovega časa nista uspela izboljšati niti Ted Ligety niti Ivica Kostelić. Hrvat je sicer za mlajšim Francozom zaostal le za sedem stotink, kar je na koncu zadostovalo za tretje mesto. Ligety je končal na petem, saj se je na četrto z solidno slalomsko predstavo uvrstil Mayer. Janka pa je le uspel, tudi zavoljo velike prednosti s smukaškega dela, prehiteti Francoza, zato se je že desetič v karieri povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Zadnjič je nekdanji dobitnik velikega kristalnega globusa zmagal na kranjskogorskem veleslalomu leta 2011.


Muffat-Jeandet, Janka in Kostelić (foto: FIS)

Od slovenske trojice se je na slalomu najbolj izkazal Kosi, obetalo se mu je 11. mesto, kar bi bila najboljša letošnja slovenska uvrstitev v moški konkurenci, a je bil ob koncu tekmovanja diskvalificiran. “Kosi je bil diskvalificiran zaradi enega milimetra previsoke slalomske smuči. Škoda, saj je dobro smučal, zagotovo spada med 15 najboljših kombinatorcev na svetu. Danes mu sicer ni vse uspelo optimalno, smuk je bil soliden, prav tako slalom. Kar ni uspel narediti tehnično in taktično pa je nadoknadil z voljo in borbenostjo. Rezultat je dober in ne morejo ga mu vzeti, četudi ga ne bo na seznamu rezultatov. Njegov najboljši rezultat kariere je zagotovo neka potrditev. Prišlo je do napake serviserja, a vsi kdaj delajo napake, tekmovalci, trenerji in serviserji,” je diskvalifikacijo obrazložil trener Peter Pen. Točke je tako osvojil le Čater, ki je bil 23., saj je bil Hadalin prepočasen za trideseterico. Kljub temu je bil Pen z njegovim smučanjem zadovoljen in je dodal, da je »zelo mlad in neizkušen odsmučal na nivoju svetovnega pokala. Čater zna bolje nastopiti na slalomu kot je danes, a je naredil del norme za svetovno prvenstvo. Danes se je tudi v smuku videlo, da če imamo dobre pogoje in dobre startne številke, se lahko kosamo z najboljšimi.«

Jutri bo v Wengnu slalom, v nedeljo pa smuk.


Rezultati: Svetovni pokal .: Wengen :. Superkombinacija (m)


Leave a Comment