Dediščina Planice

V Planici smo skupaj z tisočimi otroci spremljali kvalifikacije za prihajajoče tekme svetovnega pokala in se imeli več kot odlično. Četrtkov otroški dan v Planici, ki ga že več desetletij organiziramo s pomočjo našega partnerja Zavarovalnice Triglav, predstavlja enega izmed ključnih elementov naših prizadevanj v skrbi za dediščino in medgeneracijsko solidarnost.


Otroci so se v Planici zabavali [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V duhu projekta Planica za trajnostni razvoj smo kot že mnogokrat mladim navdušencem nad smučarskimi poleti pokazali, kaj pomeni športni duh in športni način življenja in imeli prvič tudi priložnost, da jih poučimo o potrebi za skrb za okolje, v katerem živimo. Zavedamo se naše odgovornosti, da najmlajše ozaveščamo o vprašanjih v zvezi z varovanjem okolja ter narave in verjamemo, da smo jih uspešno seznanili s pomembnostjo teh tem in spodbudili k razmišljanju, kaj lahko naredijo tudi sami.

Tema letošnjega likovnega natečaja je bila Planica in varovanje narave, s čimer smo želeli pri učencih osnovnih šol spodbuditi razmislek o okolju, v katerem živimo. Izdelki mladih umetnikov so bili znova odlični, pokazali pa so nam, da mladi to tematiko dobro razumejo. Vemo, da se z malo spodbude lahko pride daleč, tako da bomo mlade umetnike-okoljevarstvenike h kreativnosti vabili tudi v prihodnje.


Jaka Hvala je pri otrocih priljubljen [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Moramo še omeniti, da v Planici ni živahno samo v času tekem svetovnega pokala. Že drugo leto zapovrstjo smo mladim dali možnost, da se v zimskem času seznanijo s smučarskimi skoki, teki in drugimi športnimi aktivnostmi. S tem namenom smo 20. januarja v okviru Športnega dneva snega, projekta FIS-e, odprli Snežno deželo in naslednji mesec dni v Planici preživeli z otroci, ki so nas obiskali v času športnih dni.

Brez družbene odgovornosti ni pravega trajnostnega razvoja in zato bomo z mladimi delali tudi v prihodnje. Seveda pa za ozaveščanje ljudi ni nikoli prepozno, tako da moramo pomoč pri našem projektu dobiti tudi pri starejših obiskovalcih. Teh bo v Planici v naslednjih treh dneh ogromno in vsak lahko prispeva svoj delež k ohranitvi okolja. Naša glavna naloga je tako poziv ljudem, da v Planici vestno ločujejo odpadke.

Leave a Comment