Deskarje čaka lepo število tekem

Ekipa paralelnih disciplin je danes spregovorila o preteklih pripravah in pričakovanjih pred začetkom nove sezone svetovnega pokala. Naše deskarje in deskarki že ta petek čaka prva preizkušnja in sicer paralelni veleslalom v italijanski Carezzi. Tekmovalce in tekmovalki čaka lepo število tekem na evropskem snegu, pot jih bo vmes peljala tudi v ruski Soči, vrhunec sezone pa bosta svetovno prvenstvo v kanadskem Stonehamu in domači tekmi na Rogli. Stoneham bo gostil deskarje različnih disciplin od 17. do 27. januarja, ekipa paralelnih disciplin pa bo na svoj račun prišla 25. in 27. januarja, ko bodo na sporedu tekme v veleslalomu in slalomu. Moško in žensko preizkušnjo svetovnega pokala na Rogli bomo videli 8. februarja. Lani je bila v skupnem seštevku svetovnega pokala med dvajseterico najboljših četverica naših deskarjev, cilji pa so letos prav tako visoki. Ekipa se je ravnokar vrnila s treninga na Rogli, že kmalu pa odhaja na pot v Italijo, kjer se jim bo pridružil tudi Rok Flander.


Izidor Šušteršič [foto: Oliver Kraus/FIS]

Deskarji zadnji na pot

Za nami je zopet uspešen teden oziroma vikend, ko so smučarji pokazali vso svojo kvaliteto. Deskarji ste zadnji, ki greste v borbo in prepričan sem, da so priprave potekale dobro, da so motivi visoki in da se boste pridružili tem uspešnim športnikom v prvem delu sezone. Glede na to, da ste deskarji v preteklih sezonah že dosegli izjemne rezultate, sem prepričan, da bo tudi v tej sezoni temu tako. Želim vam čim več sreče in uspehov in da boste uživali v športu,” je razmišljal predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga. Deskarjem pa je nekaj besed namenila tudi direktorica SZS, Barbara Kürner Čad: “Res smo veseli vseh teh uspehov, saj skoraj ni bilo vikenda, ko ne bi v kakšni disciplini kdo zmagal. Tudi vam želim, da boste čim bolj uspešni in da bo start v sezono dober.

Skupnega treninga je bilo bolj malo

Vodja ekipe svetovnega pokala Peter Kotnik je predstavil delo ekipa v pripravljalnem obdobju: “Ekipe so se pripravljale po posameznih segmentih, določen del je treniral s Kanadčani, nekateri so trenirali z mano, nekateri so se priključili nemški ekipi. Naš glaven cilj je Svetovno prvenstvo v Kanadi, na vsaki tekmi pa bodo tudi potekale kvalifikacije za Olimpijske igre, kjer bo lahko nastopilo samo trideset najboljših na svetu. Tretji večji cilj je domača tekma na Rogli, kjer bomo imeli povečano kvoto števila tekmovalcev, tako da načrtujemo, da bodo lahko nastopili tudi mladinci.


Rok Marguč [foto: Oliver Kraus/FIS]

V Kotnikovi ekipi je treniral tudi Rok Marguč, ki je pričel sodelovati tudi s psihologom, kar naj bi se obrestovalo na tekmah: “Ne mislim še na svetovno prvenstvo, pred nami je šele prva tekma. Zdaj je fokus na Carezzi. Spremembe v pripravah so bile v tem, da sem večino priprav naredil s Petrovo ekipo, vzdušje je bilo enkratno in tako se tudi počutim tudi sam. Priprave so bile izkoriščene maksimalno, čez poletje pa sem ogromno naredil tudi na psihološki pripravi, kar mi je najbolj manjkalo v prejšnji sezoni. Začel sem sodelovati z najboljšim slovenskim psihologom in mislim, da so bo to pokazalo na rezultatih. V sezono grem z visokimi cilji.

Za Tima Mastnaka avtodom drugi dom

Priprave v tej sezoni se niso kaj dosti spremenile, še naprej treniram z očetom, naokoli po treningih in tekmah potujeva z avtodomom. Na snegu sem bil prvič septembra, jesenski del priprav je bil zelo dober, saj so bile razmere na ledenikih odlične. Nastopil sem že na evropskem pokalu in bil včeraj deseti, kar je dobra popotnica za prvo tekmo v Carezzi,” je svoj način zimskega življenja predstavil Tim Mastnak.

Povzetek priprav je napravil tudi najizkušenejši v ekipi Izidor Šušteršič: “Kot vsi želim čim bolje nastopati. Na ledeniku so bili treningi super, potem pa sem prišel na tekmo evropskega pokal in se izgubil, saj je bil sneg čisto drugačen. Upam, da se bo na naslednji tekmi vse sestavilo, tako kot se mora.

Naveza Demšar – Košir

V letošnji pripravljali sezoni se je Jernej Demšar pridružil ekipi Žana Koširja, kar se je po njegovih besedah dobro obneslo. “Letos sem se odločil sodelovati z Žanom in mislim, da sva do zdaj opravila vrhunski trening. Malo me je vrgla s tira poškodba prstov, ampak sem se že vrnil, kaže, da je vse v redu forma pa se vzpenja. Moja taktika je iti iz dneva v dan in iz vsakega dneva potegniti maksimum. Nekaj primerjav z drugimi sem že imel, kam točno sodim pa bomo videli na tekmah. Seveda si želim izboljšati lansko sezono in iti korak dlje. Čas bo pa pokazal česa sem zmožen,” trenutno formo komentira Demšar. Novega člana ekipa je pohvalil tudi Košir, ki je tako dobil dobro primerjavo na treningih. “Mislim, da sva z Jernejem postala dober duet, pomaga pa nama še prijatelj. Mislim, da sva odlično delala. Povedal bi, da vsi uspehi v ostalih disciplinah navdušujejo tudi mene in mi dajejo zagon. Tina Maze je lokomotiva, ki vsak teden vleče vagon in mislim, da sem sam sposoben pripeti svoj vagon na to lokomotivo in iti naprej. Ko hodim naokoli, čutim da se nas Slovencev že malo bojijo. Imel sem veliko primerjav z ostalimi tekmovalci, tudi na tekmah sem vozil z najboljšimi, tako da vem kje sem in koliko sem močan. Zdaj sem pokazal kakšnih osemdeset odstotkov, in če odpeljem po vseh sposobnostih bom zagotovo zadovoljen.


Gloria Kotnik [foto: Maja Hren]

V ekipi dve dekleti

Deskarke trenutno na podlagi dosedanjih rezultatov še niso na nivoju fantov. Ekipa je številčno manjša, saj jo sestavljata le Gloria Kotnik in Iva Polanec. “Z ekipo sem zelo zadovoljna, saj smo se super ujeli. Treningi so bili odlično, tako da sem zelo dobro pripravljena. Tudi treningi ta teden na Rogli so bili odlični, tako da grem v sezono z visokimi cilji, letos bom lahko pa še zadnje leto nastopila tudi na mladinskem svetovnem prvenstvu,” je menila Polančeva, podobnega mnenja pa je bila koti Gloria Kotnik: “Tudi jaz sem zadovoljna s pripravami, imeli smo se super in upam, da se bo to pokazalo na rezultatih. Največji letošnji cilj je zagotovo svetovno prvenstvo.

Leave a Comment