Deskarji kmalu na tekmo svetovnega pokala


Slovenski deskarji [foto: Klemen Zibelnik]

V prostorih Smučarske zveze Slovenije (SZS) se je novinarjem predstavila ekipa paralelnih disciplin deskanja na snegu, ki bo kmalu začela z novo sezono svetovnega pokala. Deskarka in sedem deskarjev, pod vodstvom Petra Kotnika, imajo za seboj že kar nekaj priprav v poletnih mesecih, prva preizkušnja pa jih čaka v nizozemskem Landgraafu in sicer čez deset dni. Za uvod je zbranim nekaj besed namenila Barbara Kürner Čad, v.d. direktorice SZS: “Enkrat za spremembo nimamo na programu alpskih smučarjev, tako da sem zelo vesela, da se lahko pogovarjamo tudi o drugih panogah. Te tudi jaz še ne poznam popolnoma, a se bom letos poskušala podučiti in bolje spoznati tudi to panogo.

Strokovna oseba paralelnih disciplin Peter Kotnik je o pripravah čez poletje in o ciljih za sezono dejal: “Deskarji se pripravljajo malenkost drugače kot ostali del panog, kar pomeni, da se takoj po končani sezoni pričnejo individualne kondicijske priprave, se pravi tekmovalci s svojimi trenerji Kar se tiče snežnega treninga, po navadi začnemo konec avgusta ali v začetku septembra na ledenikih ali pa v dvoranah, kot je v Landgraafu. Mi smo trenirali v belgijski dvorani v Peeru, ta konec tedna se odpravljamo na nadaljnje priprave, potem pa imamo naslednji teden že prvo tekmo v Landgraafu. Potem se tekme nadaljujejo v decembru, tako da imamo na voljo še mesec in pol za priprave.” Na vprašanje o morebitnih rezultatih na Nizozemskem pa je dejal: “V dvorani je tekma vedno specifična, kjer pridejo do izraza predvsem izkušenejši tekmovalci, kot so Flander, Grabner ali Schoch, tako da tu lahko pričakujemo dobre rezultate na račun izkušenih. Poleg tega smo trenirali dobro, zakaj ne bi do dobrih rezultatov prišli tudi drugi člani ekipe.”

Rok Flander je za tem dejal: “To je nekakšna prehodna sezona. Jaz sem se odločil, da bom nadaljeval, upam da, do naslednjih Olimpijskih iger. Moj organizem je rabil malo obnove, tako da sem si vzel to sezono bolj »na izi«. Sicer sem se pripravljal kot vsako leto. Bil sem na Mauritiusu, predvsem na valovih in lahko rečem, da sem zelo napredoval kar se tiče ‘ridanja’ valov. Tut vsi kondicijski treningi po načrtu Dragana Bosniča so opravljeni. Prišlo je le do manjšega zapleta pred tremi tedni, ko sem si poškodoval rebra, a se je vse dobro končalo. Vozim motor in kolo ter mislim, da bo na deski vse v redu. Kar se tiče snežnih treningov, z njimi začnem jutri v Soeldnu. Letos se bom pripravljal pretežno s kanadsko ekipo, tako kot v lanski sezoni. Pomagal si bom tudi s trenerji in strokovnjaki, kot v preteklosti, recimo s Tomažem Bernikom. Blaznih pričakovanj od sezone nimam, glede na to, da so glavni cilji usmerjeni na Svetovno prvenstvo in na Olimpijske igre. Toda moje izkušnje so takšne, da ko sem kaj najmanj pričakoval, so bili rezultati najboljši.

Normalno je, da si vsak postavlja višje cilje. Na Svetovnem prvenstvu letos ne morem zmagati, lahko pa v svetovnem pokalu osvojim bolje končno mesto, kot lani, ko sem bil sedmi. Se pravi, da letos ciljam med pet. Priprave niso bile nič drugačne od lanskih, vsaj po večini ne, malenkost več smo trenirali kondicijo na Rogli. Malo je zaškripalo pri snegu, vsaj do pred dvema tednoma nazaj ni bilo snega na ledenikih, tako da sem pred Landgraafom moral izpustiti treninge na ledenikih. Toda danes odhajam naprej na trening, vse kar sem izgubil bom nadoknadil, v sezono gledam pa pozitivno in z visokimi cilji,” je menil Rok Marguč.

O pripravah je spregovoril še Žan Košir: “Tudi jaz sem na nek način izkušen tekmovalec, neke panike nisem zganjal, delal sem tako kot v ostalih sezonah. Mislim, da so moje sposobnosti velike, želim pa si še izboljšati dosežke, saj je enostavno že čas za bolj pogosta višja mesta. Po vseh testih, ki sem jih naredil, kaže, da nazadoval nisem, izboljšujem pa se sicer ne tako hitro kot včasih. Upam na čim lepše pogoje za priprave. Z večino ekipe sodelujem, imeli smo se lepo na poletnem delu in zdi se mi, da nam bo to končno omogočalo dober ekipni uspeh. Pazite se nas!

Jure Hafner je po pred novo sezono optimističen: “S fizično pripravo sem naredil korak naprej in upam, da se bo letos to poznalo. Večkrat si želim uvrstitve med šestnajsterico in da bom naslednje leto na konferenci rekel, da si želim večkrat med osmerico. Seveda si tudi zdaj želim čim več finalnih bojev.Gloria Kotnik, edina deskarka v ekipi je menila: “Kondicijske priprave sem opravljala malo drugače, saj imam novo trenerko, pred novo sezono pa se počutim odlično. Kar se tiče snežnih treningov sem si zadala določene cilje glede spremembe tehnike, želim pa si predvsem sproščeno tekmovati.

Posebnih ciljev za letos si nisem zastavil, želim pač napredovati iz dneva v dan. Tako je izgledala tudi moja fizična priprava čez poletje, saj so vsi testi pokazali, da napredujem. Po treningih, ki smo jih opravili v dvorani v Belgiji so občutki dobri, tako da grem lahko sproščeno na prvo tekmo, za vse ostalo v prihodnosti pa se pustimo presenetiti,” so bile besede Jerneja Demšarja. Tim Mastnak je dodal: “Misli so usmerjene predvsem v to sezono, ki bo zame drugačna. Če bo to možno si želim čim več uvrstitev v finale, hkrati pa čim več tekem evropskega pokala, saj rabim kar se da veliko voženj in izkušenj,” Zaključno besedo pa je dobil Izidor Šušteršič: “Poletje je bilo fino, zima pa je tu. Posebnih pričakovanj nimam, kot vsako leto pa bo tudi ta sezona vojna. Naj traja in bo super.

Leave a Comment