Deskarji nared za klasiko v Bad Gasteinu

Alpski deskarji v petek in soboto (8. in 9.1.) s tekmama v avstrijskem Bad Gasteinu pričenjajo januarsko serijo tekem za svetovni pokal. V petek bo na Solnograškem na sporedu paralelni slalom, v soboto pa še ekipna tekma, prav tako v paralelnem slalomu. Na slednji Slovenci ne bodo nastopili, saj v slovenski ekipi za svetovni pokal trenutno ni predstavnice nežnejšega spola (na ekipni tekmi tekmujeta deskar in deskarka), v petek pa bodo naše barve na deskarski klasiki v mondenem zdraviliško-zimskošportnem središču zastopali Rok Marguč, Jure Hafner, Tim Mastnak in Črt Ikovic. Lanskoletni zmagovalec Bad Gasteina, Žan Košir, še ni nared. Na listi poškodovanih sta še vedno tudi Rok Flander in Gloria Kotnik.


Deskarji so prve dni v januarju trenirali na koroškem Bukovniku. Z elitno moško četverico Marguč-Hafner-Mastnak-Ikovic sta tokrat pod vodstvom trenerja Šuteršiča vadila tudi mlada Gal Leskovar in Žiga Ozebek. [foto: Mateja Konečnik]

Šušteršič: ˝Moja pričakovanja so visoka.˝

Po ne ravno posrečenem uvodu v Italiji, edina slovenska finalna uvrstitev je bilo 14. mesto Roka Marguča na drugi tekmi v Cortini, Slovenci tokrat ciljajo višje. ˝Moja pričakovanja so visoka. Upam, da bodo vsi fantje dali svoj maksimum. Pričakujem zbrane in odločne kvalifikacijske vožnje. Teren v Bad Gasteinu dobro poznamo, tako da izgovorov ni,˝ je odločen trener Izidor Šušteršič. ˝Za deskarje in deskarke z višjimi štartnimi številkami bodo pogoji na progi tokrat zagotovo slabši kot na uvodnih dveh tekmah, toda finale šestnajsterice je kljub temu dosegljivo. Vedno. Za vrhunski rezultat bo potrebno napasti že v kvalifikacijah, saj enojni sistem v izločilnih bojih favorizira boljše kvalifikante, ki izbirajo progo,˝dodaja trener, ki je konec decembra z ekipo treniral na Rogli. Prve dni januarja, vse do odhoda na prizorišče tekme, pa so deskarji trenirali na koroškem Bukovniku.

Pred prvo tekmo v novem letu je izredno optimističen Rok Marguč, ki bo v Bad Gasteinu na tekmi svetovnega pokala nastopil že enajstič. ˝Po decembrskih tekmah sem zamenjal deske. Znova bom tekmoval na lanskih. Dobro se počutim, proga na prizorišču, ki je res že prava ˝klasika˝ mi ustreza,˝ pravi naš prvi adut. Motivov za dokazovanje pa ne manjka niti dvojici Tim MastnakJure Hafner. ˝S to progo imam še neporavnane račune. Letos želim prekiniti tradicijo slabih nastopov,˝ je neposreden Mastnak, ki v Bad Gasteinu doslej ni blestel. Lepše spomine na Bad Gastein ima zagotovo Jure Hafner, ki je bil leta 2011 enajsti, v osmini finala ga je takrat premagal kasnejši zmagovalec Benjamin Karl. ˝Res je, a ne želim se ozirati v preteklost. Bil sem že finalist, nekajkrat pa se mi je tudi zalomilo,˝ je previden Ločan, ki je povsem osredotočen na petkovo tekmo, ki se s kvalifikacijami prične ob 14. uri. Finalni dvoboji pod žarometi, kar sto jih je ob progi, pa bodo ob 18. uri. Višje kot v Cortini si želi tudi debitant Črt Ikovic. ˝Seveda želim narediti korak naprej. Tudi med prazniki sem vse podredil treningom. Upam, da bo posledica zadovoljiv rezultat,˝ pravi mladi koroški deskar, ki je v prvih dneh novega leta skupaj z ekipo treniral na domačem Bukovniku. Lanskoletnega zmagovalca Bad Gasteina, Žana Koširja, tako kot Roka Flandra in Glorie Kotnik v Bad Gasteinu ne bo. ˝Ne, nisem še nared,˝sporoča v Gasteinu vedno zelo uspešni Tržičan, ki glede na razplet decembrskih tekem na zmagovalnem odru tudi tokrat pričakuje vsaj enega Italijana. Slednje med favorite uvršča tudi nekdanji avstrijski deskar Sigi Grabner, uradni ambasador tekme v Bad Gasteinu, ki svetovni pokal gosti že petnajstič. ˝Vzdušje v italijanski ekipi je izvrstno in posledično so tudi njihovi rezultati odlični. Med favoriti bodo ˝azzuri˝ tudi tokrat. Seveda ne smemo pozabiti na Avstrijce, ki so na domačem prizorišču vedno v vrhu. Slovenci? Kljub temu da Žana ne bo, je tu Rok, ki je vedno med favoriti za stopničke. Menim, da bi ˝single format˝ na Buchebnu lahko ustrezal tudi Timu in Juretu. Podrobno pa si bom ogledal tudi mladega Ikovica, ki ga še ne poznam,˝ je pred tekmo o favoritih in Slovencih razmišljal sloviti deskar, ki ima v lasti tudi lastno blagovno znamko snežnih desk in zato podrobno in redno spremlja tekme svetovnega pokala. ˝Na naslednji tekmi, na vaši Rogli, pa me letos žal ne bo. Res škoda, saj je bilo vzdušje pri vas vedno odlično. Toda že poleti sem obljubil prisotnost na enem izmed deskarskih ˝carving˝ dogodkov v Italiji,˝ nam je v opravičilo povedal povsod priljubljeni Grabner.

Na Rogli gre vse po načrtih

Po tekmi na Solnograškem se deskarska karavana torej seli na Roglo, kjer bo 23. januarja na sporedu paralelni veleslalom. Tekma ni ogrožena, priprave potekajo po načrtu. Izkušeni organizatorji, ki so se v preteklih letih izkazali tudi v izjemno težkih vremenskih pogojih, nekaj dni pred tekmo pričakujejo še obisk funkcionarjev Mednarodne smučarske zveze (FIS). ˝Tehnični delegat Roland Horn in direktor tekme Peter Krogoll bosta prišla nekaj dni pred tekmo in pregledala prizorišče. Ne pričakujemo posebnih težav, morda bo potrebno uskladiti kakšne malenkosti,˝meni namestnik generalnega sekretarja Organizacijskega komiteja ˝Rogla 2016˝ Anže Polanec, ki ob tej priložnosti vse navijače vabi na Roglo. ˝V preteklih letih je bilo vzdušje vedno odlično. Ne dvomim, da bo tudi letos tako,˝ pravi Polanec in hkrati dodaja da bo prav na ˝tekmovalni˝ vikend na Rogli na sporedu tudi eden izmed deskarskih taborov za mlade alpske deskarje, tako da bodo le-ti poleg dela na terenu (vodi jih bivši reprezentant Jernej Demšar) lahko pokukali tudi v zakulisje svetovnega pokala ter spoznali najboljše domače in tuje deskarje in deskarke.

Leave a Comment