Deževni Vitranc Hirscherju, Žan Kranjec do 23. mesta

V Kranjski Gori se je z veleslalomom začel že 56. Pokal Vitranc. V konkurenci 75 smučarjev je na predzadnjem veleslalomu v sezoni nastopila tudi šesterica Slovencev in sicer Žan Kranjec (9), Štefan Hadalin (62), Miha Hrobat (63), Žan Grošelj (66), Martin Čater (68) in Aljaž Dvornik (69).

Prvo progo je postavil francoski trener Jean-Michel Agnellet, drugi tek pa je zakoličil Albert Doppelhofer. Lani je tu na obeh veleslalomih slavil Avstrijec Marcel Hirscher.
Osmi veleslalom je odprl Francoz Alexis Pinturault, ki pa je na odstopil. Prvi čas v cilju je postavil Norvežan Henrik Kristoffersen s številko 2, njegovo znamko 1:12.59 pa je uspel izboljšati samo Hirscher, ki je tekmecem odčital novo veleslalomsko lekcijo. Postavil je daleč najboljši čas. Norvežana je ugnal za kar 96 stotink. Kmalu za njim se je na progo podal Žan Kranjec, ki je bila letos na veleslalomu za svetovni pokal že dvakrat četrti, lani pa je bil tu 16. Bil je tudi prvi Slovenec po letu 2000, ki je nastopil v prvi jakostni skupini. 24-letnik se je na progo podal odločno, vendar pa se je njegov zaostanek skozi celotno progo vseskozi povečeval in iz 76 stotink po prvem merjenju vmesnega časa do cilja narastel na 2.40 sekunde, kar je zadoščalo za 20. mesto po prvi vožnji. Tretje mesto po prvem delu je nekoliko presenetljivo držal Švicar Justin Murisier s štartno številko 15.

S številko 62 se je na podkorensko strmino podal Štefan Hadalin, ki je lani tu odstopil v prvi vožnji. Letos mu je uspelo priti do cilja, vendar pa je bil z zaostankom 4.16 sekunde prekratek za finale. Takoj za njim je nastopil Miha Hrobat, ki pa je ostal brez uvrstitve, saj je v spodnjem delu na žalost odstopil. Izšlo se ni niti Žanu Grošelj, ki je s 5.27 sekundami zaostanka zasedel 53. mesto. Naslednji od naših se je s progo spopadel Martin Čater, ki je tako kot Hrobat končal ob progi (odstopil je v spodnjem delu). Kot zadnji od naših je štartal Aljaž Dvornik, ki se je z zaostankom +5.14 uvrstil tik pred Grošlja in prav tako zaključil z današnjim nastopom že po prvi vožnji.


Marcel Hirscher je prišel do novega velikega kristalnega globusa [foto: GEPA]

V drugi vožnji se je na prizorišče prikradla megla, tudi deževalo je. Pred nastopom Kranjca je vodil Švicar Loic Meillard, pred katerim je imel Kranjec 26 stotink naskoka. V času njegovega nastopa je bila v srednjem delu precej gosta megla. Žal se mu njegov napad v težkih pogojih ni izšel. Na prvem merjenju vmesnega časa je bil še zraven, potem pa je do cilja njegov zaostanek narastel na 1.06 sekunde, kar je zadoščalo za tedaj peto mesto. Pred nastopom zadnje deseterice je vodil Norvežan Leif Kristian Haugen, dvanajsti po prvi vožnji. Takrat so zaradi megle tudi za dobre četrt ure prekinili tekmo. Po nastopu Nemca Felixa Neureutherja, petega po prvi vožnji, so tekmo zaradi megle ponovno za kratko prekinili. Haugna ni prehitel niti njegov rojak Kristoffersen. Hirsherju pa je 1.69 sekunde prednosti zaostanka zadoščalo za novo zmago in osvojitev že petega veleslalomskega globusa, hkrati je odločil tudi že boj za veliki kristalni globus. Njegova prednost v cilju je znašala 46 stotink. Tretji je bil Šved Matts Olssin, šesti po prvi vožnji.

Naš edini finalist Žan Kranjec je po tekmi dejal: “V drugo se poskušal, ni bilo pa to tisto, kar sem želel. Enostavno nisem razvil takšne hitrosti, kot bi si želel. Zakaj je do tega prišlo ne vem. Treba je malo analizirati.” Je bil morda razlog nastop pred domačo publiko: “Sigurno sem imel tremo, ampak toliko, kot pred vsako drugo. Da bi me trema držala nazaj oz. da se zaradi tega ne bi mogel sprostiti, ni bil razlog.

Spregovoril je še o drugi vožnji: “Vidljivost ni bila najboljša. Zgoraj je bila megla, spodaj se ti že nabralo dosti (kapljic, op. p.) na ‘šipcah’. Vsi smo imelo podobno, eni malo bolje, eni malo slabše. Za nobenega ni bilo lahko. Eni so se bolje znašli, drugi slabše.” Pa pričakovanja za jutri? “Številko ne bom imel najboljšo. Izgubiti nimam kaj.Treba se bo boriti, ‘vreči dol’ in odpeljati tako kot znam.

Žan Grošelj je o svoji vožnji dejal sledeče: “Tri četrtine proge sem odpeljal zelo dobro. Do zadnje vmesnega časa sem šel korentno. Na zadnji strmini se mi je žal zgodila napaka in sem kar veliko izgubil. Do tja sem zadovoljen, dal sem vse od sebe. Nisem se ustrašil. Pred domačimi gledalci je super nastopati. Te spodbujajo in so še ena dodatna motivacija na štartu.” Glede pričakovanj na jutrišnjem slalomu pa je dejal: “Ciljam na top 30. Če mi bo uspela dobra vožnja, mislim, da je to tudi mogoče. Seveda, če bodo pogoji dovoljevali. Upam, da bodo. Se pa ne bom s tem obremenjeval. Skonrentriral se bomnase in skušal odsmučati najbolje kar lahko.

Miha Hrobat pa: “Eno veliko matranje je bilo to danes. Proga je bila zelo razrita. Nisem dobil pravega občutka za vodenje smuči. Nekajkrat sem bil predirekten in me je par vrat razmetavalo. Tak je šport. Imeli smo dež, tople temperature. V bistvu smo pričakovali takšno progo.” Za slalom pa pravi: “Upam na boljše snežne pogoje, da bo lažje za smučati, ker vemo, da slalom ni moja najmočnejša disciplina. Se bom pa maksimalno potrudil in poskušal pokazati najboljšo vožnjo, kar se bo dalo.

Aljaž Dvornik je po tekmi dejal: “S svojo vožnjo sem zelo zadovolje, ker letošnja sezona ne gre po planih. Vožnja mi je glede na pogoje kar dobro uspela. Bilo pa je res težko,” zato za jutri pravi: “Upam, da bodo boljši pogoji. Pokazal bi rad svojo najboljšo vožnjo. Če mi to uspe, mislim, da bom bil blizu trideseterice.

Štefan Hadalin o tem, kaj lahko pozitivnega potegne iz današnje vožnje: “Sigurno lahko potegnem to, da sem pokazal eno borbo, da sem presmučal teren, videl približno kakšna je podlaga tudi v spodnjem delu. Žal je bilo danes preveč napak. Vožnje sem se lotil kar napadalno in korektno z moje strani. Je bilo pa preveč majhnih napak, ena zelo velika in mislim, da je to na koncu odločilo, da mi ni uspelo tisto, kar sem si želel z najboljšo vožnjo in posledično, da bi mi uspelo priti med trideseterico. Je pa dejstvo, da so bili malo slabši pogoji na progi in je bilo to z mojo številko zelo, zelo težko. Jutri si želim, da pokažem svoj pravi obraz, napadem maksimalno, se skoncentriram, sprostim in uživam v domači publiki. Mislim, da mi to lahko prinese dober rezultat.

Martin Čater v cilju ni bil pretirano zadovoljen: “Mislim, da bom čim prej pozabil to smučanje, cel dan. Kar je bilo pozitivnega je, da sem spet naredi par veleslalomskih zavojev. Veleslalom dosti treniramo, ampak manjka mi tistega specialnega. Tako kot je bil danes zakljukan, levo, desno, kratke razdalje… Podlaga je bila zelo nemirna. Narobe sem se lotil že iz starta. Od vrha do dol nisem naredil nekih dobrih zavojev. To danes bom pozabil in grem naprej s tistimi občutki, ki sem jih imel v Kvitfjellu.

Jutri je v Kranjski Gori na sporedu še slalom.


Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (m)
Rezultati: Svetovni pokal .: Kranjska Gora :. Veleslalom (m)
Izjava: Žan Kranjec (.mp3)
Izjava: Žan Grošelj (.mp3)
Izjava: Miha Hrobat (.mp3)
Izjava: Aljaž Dvornik (.mp3)
Izjava: Štefan Hadalin (.mp3)
Izjava: Martin Čater (.mp3)


Leave a Comment