VIDEO: Dirka po ledenem kanalu, z drsalkami!


[foto: Red Bull]

Svetovno prvenstvo v ice cross downhillu bo v letu 2011 dobilo povsem nove razsežnosti. Strme ledene proge bodo postavljene v štirih mestnih jedrih, tekmovalci pa so dobili tudi stalno postavljeno progo za trening v avstrijskem smučarskem središču Waidring. Prva tekma je na sporedu jutri, v živo pa si jo bo mogoče ogledati preko interneta na naslovu http://www.redbull.com ob 18:45 po našem času.

Kljub temu, da sta leto 2010 zaznamovali le dve ice cross tekmovanji, si ju je ogledalo neverjetnih 150.000 gledalcev, ki so uživali ob borbah drsalcev v ledenem kanalu. Letos se bo število tekem svetovnega prvenstva podvojilo, saj se bosta tradicionalnima tekmama v Muenchnu in Quebecu pridružili še tekmi v nizozemskem Valkenburgu in mrzli ruski Moskvi.

Red Bull Crashed Ice je uradno svetovno prvenstvo v disciplini ice cross, za katerega se je letos skušalo kvalificirati prek 16.000 tekmovalcev v 24 državah. Najboljši izmed njih se bodo letos prvič pomerili na svečanem pričetku svetovnega prvenstva, ki bo potekal jutri, 15. januarja, v nemškem Muenchnu. Lani se je tam zbralo prek 50.000 navdušenih gledalcev, ki so k zmagi spodbudili domačina Martina Niefneckerja.

Tri tedne kasneje, 5. februarja, se bodo tekmovalci preselili v nizozemski Valkenburg, nato se bodo 26. februarja odpravili v Moskvo na naslednjo tekmo prvenstva, finale sezone pa bo 19. marca v Quebecu, kjer je lani Niefnecker potrdil svojo premoč in osvojil naslov svetovnega prvaka pred več kot 100.000 glavo množico.
Ice cross downhill je mešanica hitrostnega drsanja in smučarskega krosa, kjer tekmovalci v popolni hokejski opravi drvijo po začasno postavljenem ledenem kanalu, na poti pa so jim ostri ovinki, skakalnice in različne ovire. Na tekmah se v ledeni kanal istočasno spustijo štirje tekmovalci, v naslednji krog napredujeta dva najhitrejša, v finalu pa zmaga tisti, ki prvi prečka ciljno črto.

Prva tekma v ice crossu je potekala leta 2000 v Stockholmu. Od tedaj je bilo organiziranih že 16 samostojnih tekem, lani pa so bile tekme združene v uradno svetovno prvenstvo. Ta adrenalina polna športna disciplina postaja vedno bolj priljubljena, zato je bila decembra odprta prva trajna ice cross proga v avstrijskem smučarskem središču Waidring na Tirolskem. Štiri metre široka in tristo metrov dolga proga blizu centra smučarskega središča omogoča trening tekmovalcem, na njej pa bodo v prihodnosti potekale tudi kvalifikacije za svetovno prvenstvo v ice crossu.

Branilec naslova svetovnega prvaka, nemec Martin Niefnecker, je novo progo prvi preizkusil in se tako tudi začel pripravljati na novo tekmovalno sezono. Poudaril pa je, da je šport tako napredoval, da bodo morali tisti, ki bodo želeli poseči po najvišjih uvrstitvah, vsekakor veliko trenirati na progi v Waidringu in podobnih. Nemec pa je za nameček preizkusil še smučarsko progo, na kateri je dan poprej potekal paralelni slalom za svetovni pokal. Z vodo polita proga je postala ledeni raj za izkušenega drsalca, po njej pa se je spustil skupaj s kolegom Andreasom Maierjem.

Na letošnji turneji Red Bull Crashed Ice lahko pričakujemo neustrašne Fince, hladnokrvne Kanadčane in ice cross downhill legendo, Šveda Jasperja Felderja, ki ima za sabo že desetletno uspešno kariero. Felder, ki skupaj s Kanadčanom Gabrielom Andrejem ter Fincema Mikko Jouhkimainenom in Arttujem Pihlainenom velja za enega najuspešnejših tekmovalcev v ice crossu je dejal, da je prvenstvo zelo spektakularno za gledalce in izjemno napeto za vrhunske športnike.

Na lanskih dveh tekmah Red Bull Crashed Ice je slovenske barve zastopal Jernej Klemenak, ki je v Muenchnu zasedel odlično 19. mesto. Letos pa se bo na ledeni strmini z drugimi drsalnimi gladiatorji spopadel 23 letni Jan Bobnarič, Ljubljančan, ki je že od tretjega leta starosti neločljivo povezan s hokejem. 15 let je drsal za Olimpijo, v članskih vrstah pa se je na ledu boril v vrstah hokejskega kluba Slavija, med drugim pa je igral tudi za izbrano mladinsko reprezentanco 18 do 20 let. Danes Jan sicer ni več aktiven igralec, a je še vedno neločljivo povezan z ledom in drsanjem. “” je svoje izkušnje opisal Jan, ki sicer ne pričakuje čudeža, saj bo to zanj prva ice cross tekma. “Seveda si potihoma želim, da pridem čez kvalifikacije in se prebijem med 32 najboljših. Mislim pa, da je boljši rezultat predvsem odvisen od spleta naključij ter dnevne forme, tako moje, kot forme nasprtonikov,” je še dodal. Vsekakor mu bodo bogate hokejske izkušnje koristile v borbi za uvrstitev v ledenem kanalu.


[foto: Red Bull]

Leave a Comment