Domen Prevc ob rumeno majic

Tretja tekma 65. skakalne novoletne turneje v Innsbrucku je prinesla vetrovno loterijo, ki je trajala več kot eno uro in pol, tekmovalci pa so na koncu nastopili v samo eni seriji. Točke žal le dvema Slovencema, Domen Prevc je ostal brez rumene majice.

Kakorkoli bi že poimenovali tretjo tekmo letošnje novoletne turneje, nič ne spremeni dejstva, da je vodstvu tekmovanja pod streho po več kot uri in pol uspelo spraviti eno serijo, v kateri pa velika večina tekmovalcev ni mogla pokazati tistega kar zna. Če pa že je, je veter odigral svojo vlogo. Na koncu so jo najbolje odnesli Norvežani, saje s 128.5 metri in 125,7 točkami na vrhu končal Daniel Andre Tande, ki je z drugo zaporedno zmago na turneji prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Domen Prevc se v zahtevnih razmerah ni (mogel) znašel, tako da je v paru s 112.5 metri in 100,4 točkami komaj premagal Japonca Daikija Ita, na koncu pa je osvojil 25. mesto. Drugo mesto je senacionalno osvojil še en Norvežan, Robert Johansson, ki ga je na začetku serije odneslo kar do 133 metrov, zbral je 123,1 točk. Tudi na tretjem mestu veliko presenečenje, Rus Jevgenij Klimov, ki je pristal pri 127 metrih, zbral pa je 119,1 točk. Za najboljšo trojico je končal Kamil Stoch, pred tekmo vodilni v seštevku turneje, ki je v poizkusni seriji padel pri doskoku, ima pa težave z ramo.


Domen Prevc ni več vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala [foto: SZS]

Od preostale peterice naših je točke osvojil le še Peter Prevc na 19. mestu, ki s 114 metri in 103,0 točkami ni premagal nikogar, saj Stefanu Huberju njegov trener ni dovolil skoka. Brez točk so, po porazih v parih, ostali Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Anže Semenič in prvič tudi Cene Prevc. V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Tande zdaj 36 točk prednosti pred Domnom, Norvežan tudi vodi v skupnem seštevku turneje, kjer ima 1,7 točk naskoka pred Stockom, Stefan Kraft, danes 18., zaostaja 16,6 točk. Peter je ostal na devetem mestu kot najboljši Slovenec.

Janus je pričakoval več, a ve, da je bilo težko

Karavana se zdaj seli v Bischofshofen, kjer bodo jutri ob 16.45 uri na sporedu kvalifikacije za petkovo zadnjo tekmo turneje. Naš glavni trener Goran Janus je med potjo v Bischofshofen takole povzel današnjo tekmo, ki je bila bolj kot to, mučenje: “To drži. Škoda je predvsem to, da se je takšna tekma zgodila prav na novoletni turneji. Če gre za navadno tekmo sredi sezone, gre enostavno mimo, se pozabi. Karte so se tako pri vrhu malce premešale, veliko skokov je bilo ponesrečenih. Od naše ekipe sem, glede na poizkusni skok, pričakoval več, a res je, da tudi neke pretirane sreče nismo imeli. Delali pa smo tudi kar velike, grobe napake. Enostavno se v tem vremenu in ob zaletnem mestu, ki je bilo nizko, ni moglo narediti več.” Kakšen smisel je imela današnja tekma za vse, razen Norvežane, ki se veselijo dvojne zmage ter prevzema vodstva v seštevka turneje in svetovnega pokala? “Tekma je šla skozi, ena serija in to se šteje. Plan B je bil, da bi tekmo prestavili v Bischofshofen, kar bi lahko, ampak ne vem zakaj. To je že za nami.” Še beseda o izgubi rumeni majice Domna Prevca in ne najboljši novoletni turneji naše reprezentance: “V seštevku turneje smo res izgubili stik z vrhom, a pred nami je še ena tekma in tam bomo skušali iztržiti čim več. Zdaj se peljemo v Bischofshofen, vremenske napovedi še nismo gledali. Zdaj se peljemo in najprej je tja potrebno varno tudi priti.”


Rezultati: Novoletna turneja .: Innsbruck
Izjava: Goran Janus (.mp3)


Leave a Comment