Dva polfinalna nastopa za uvod Tour de Skija

Jubilejna deseta tekaška novoletna turneja Tour de Ski se je pričela s šprintov v prosti tehniki v švicarskem Lenzerheidu. V izločilne boje se je uspelo prebiti trojici slovenskih tekmovalk – Vesna Fabjan (12.), Nika Razinger (17.) in Alenka Čebašek (19.). Tokrat sta bila preskromna le Lea Einfalt na 61. in edini moški predstavnik Miha Šimenc na 38. mestu.

V tretjem četrtfinalu je nastopila Čebaškova, ki je v izenačenem boju zasedla peto mesto in tako končala uvodno preizkušnjo letošnjega Tour de Skija kot 22. V predzadnjem dvoboju četrfinala se je za napredovanje borila Fabjanova. Večino časa je Vesna tekla na tretjem, četrtem mestu, v ciljni areni pa je zaostala le za Švedinjo Ido Ingemarsdotter ter se tako prvič v letošnji sezoni prebila v polfinale.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Za zaključek četrtfinala pa je nastopila še Razingerjeva. 23-letnica je taktično tekla v začelju skupine, nato pa v zadnjem ovinku prehitela tekmice kot za stavo in na sami ciljni črti ugnala še Norvežanko Therese Johaug ter se tako kot druga prebila v polfinale.

Naši polfinalistki sta se srečali v drugem polfinalu, kjer je bila najboljša Švedinja Stina Nilsson. Našima tekmovalkama so v drugi polovici pošle moči, tako sta ciljno črto prečkali kot peta (Fabjan) in šesta (Razingerjeva). Ob pogledu na končno razpredelnico je to pomenilo, da je Fabjanova tekmovanje končala na 10. mestu, Razingerjeva je bila 12. ″Lepo je, da sva se dve tekmovalki uvrstili v polfinale. 10. in 12. mesto je v kakšni konkurenci res dober rezultat. Čutila sem kar nekaj pritiska z vseh strani. Danes sem bila umirjena in sem vesela, da mi je uspelo na zelo težki progi in na visoki nadmorski višini doseči dober rezultate. S tem sem dobila potrditev, da se forma dviguje in je dobra popotnica za Planico. Poznal se je trening na domačih progah,″ je prihodu v cilj menila Fabjanova.

Danes smo prebili magično mejo preboja v polfinale. Tu smuči niso več tako stekle kot v polfinalu. Dekleta so solidno nastopile in je to dobra napoved za Planico, kjer si vsekakor želimo finale. Mihatu je za izločilne boje zmanjkalo 60 stotink sekunde ter je tako skoraj prepolovil razliko iz zadnje tekme. Njegova pot gre v pravo smer, morda mu preboj uspe ravno v Planici,″ je o tekmi dejal glavni trener Marko Gracer ter spregovoril tudi nekaj besed o zadnjem treningu v Planici in na Pokljuki: ″Vsekakor nam je trening na Pokljuki in v Planici koristil. Želimo si predvsem, da bi bila v Planici čim prej na voljo proga, ki bo na svetovnem pokalu, da bomo nanjo pripravljeni. Po tekmah v Lenzerheidu bodo šprinterji Razingerjeva, Fabjanova in Šimenc odpotovali domov ter trenirali doma. Vsi se bodo do nedelje normalno udeležili tekem v okviru Tour de Skija.

V finalu je zmago slavila Norvežanka Maiken Caspersen Falla, druga je bila Ingemarsdotterjeva, tretja pa Norvežanka Ingvild Flugstad Oesrberg. V moški konkurenci je slavil Italijan Federico Pellegrino, pred Rusom Sergeyem Ustiugovom in Norvežanom Finnom Gaagenom Kroghom.

Tour de Ski se bo nadaljeval že v soboto s preizkušnjo na distanci v klasični tehniki. Dekleta se bodo s skupinskim štartom pomerile na 15 km, moški pa na 30 km.


Rezultati: Tour de Ski .: Lenzerheid :. Sprint (ž)
Rezultati: Tour de Ski .: Lenzerheid :. Sprint (m)


Leave a Comment