Ekipno zlato Franciji


Francozi se veselijo ekipnega naslova [foto: GEPA]

V Garmisch-Partenkirchnu je bila danes na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju na sporedu ekipna preizkušnja. Nekoliko nepričakovano so zlato osvojili Francozi, ki so v velikem finalu ugnali favorizirano Avstrijo. Galski petelini so zmago slavili šele ob upoštevanju primerjave časov najboljšega smučarja in smučarke, saj sta obe ekipi vknjižili po dve zmagi na pararelnem veleslalomu. Francozi so si pot do finala tako v četrtfinalu proti Nemčiji kot v polfinalu proti Švedski priborili ob upoštevanju najboljših časov, vsi dvoboji so se namreč končali z 2:2. Novi svetovni prvaki so postali Taina Barioz, Thomas Fanara, Tessa Worley, Cyprian Richard, Gauthier De Tessieres in Annemone Marmottan. Za Avstrijo so nastopili Anna Fenninger, Benjamin Raich, Marlies Schild, Romed Baumann, Philipp Schörghofer ter Michaela Kirchgasser.

Za bronasto medaljo sta se udarili Švedska in Italija, ker pa so bili Skandinavci občutno premočni, saj so slavili v vseh štirih dvobojih. Tako je novo medaljo osvojila Anja Paerson, poleg nje pa so v švedskem taboru nastopili še Sara Hector, Maria Pietilae-Holmmer, Axel Baeck, Hans Olsson in Matts Olson.

Posebno velja izpostaviti Hrvate, ki so nastopili brez dveh najboljših Ivice Kostelića in Ane Jelušić. Naši južni sosedi so se v četrtfinalu srečali z Avstrijci, kjer sta obe ekipi slavili dve zmagi. Odločal je seštevek časov najboljšega smučarja in smučarke. V tem segmentu pa so bili za las boljši Avstrijci.

Slovenski tekmovalci na ekipni tekmi niso nastopili. Kaj je bil vzrok temu, je pojasnil strokovni vodja panoge za alpsko smučanje Miha Verdnik: “Na ekipni tekmi nismo nastopali, ker za popolno sestavo ekipne tekme nimamo dovolj tekmovalcev. Glede na zdravstveno stanje Tine Maze bi bilo tveganje z njenim nastopom na ekipni tekmi, ki ne odloča o svetovnem prvaku, preveliko. Maruša Ferk bo nastopila v vseh disciplinah in je proste dni izkoristila za počitek in regeneracijo pred nastopom na veleslalomu in slalomu. Gašper Markič, Andrej Križaj in Rok Perko pa so že 14. februarja odpotovali na tekme evropskega pokala v Soči. Te so bolj pomembne, saj si lahko tam izborijo stalna mesta za start na tekmah svetovnega pokala. Andrej Šporn ima zlomljeno kost v zapestju in si še večjega tveganje ne sme privoščiti, Andrej Jerman pa v tehničnih disciplinah ne tekmuje. Na ekipni tekmi največkrat nastopajo mlajši tekmovalci, ker s tem pridobijo tekmovalni ritem, več izkušenj in sproščenost pred pomembnimi nastopi. Starejši tekmovalci pa največkrat na teh tekmah ne nastopajo, ker se skušajo prioritetno usmeriti samo v tiste discipline, kjer lahko dosežejo vidnejše rezultate.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Garmisch – Partenkirchen :. Ekipna tekmaAvstrijci so osvojili srebrno medaljo [foto: GEPA]

Leave a Comment