Ema Klinec na prvi tekmi do zmage

Druga posamična tekma deklet za poletno veliko nagrado v smučarskih skokih, ki je potekala v francoskem Courchevelu, je bila v znamenju Eme Klinec. 15-letnica je po spremembi pravil Mednarodne smučarske zveze (FIS) prvič nastopila med svetovno elito. Članica SSK Alpina Žiri je debi izkoristila nadvse uspešno. Po prvi seriji je namreč z najdaljšim skokom 96,0 m vodila. Prednost pred zasledovalkami sicer ni bila velika. Druga Američanka Sarah Hendrickson (93,0 m) je zaostajala 0,9 točke, tretja Francozinja Coline Mattel (93,5) pa 1,9 točk.


Ema Klinec je dosegla zmago [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V finalu je Ema nastopila suvereno in s skokom 94,0 m še povečala prednost pred zasledovalkami. Novo vroče ime ženskih skokov je tako postala prva slovenska skakalka z zmago na tekmah najvišjega ranga, bodisi na svetovnem pokalu bodisi na poletni veliki nagradi. Do sedaj se je le Katja Požun uspela trikrat uvrstiti na zmagovalni oder, a zmage še ni vknjižila. Po objavi rezultatov so v iztek skakalnice pritekle vse slovenske skakalke in nemudoma čestitali novi junakinji. Drugo mesto je pripadlo Hendricksnovi (93,0; 98,0), ki ji tudi štiri metra daljši finalni skok ni pomagal. Američanka je namreč nastopila v izrazito boljših vremenskih razmerah kot Ema. Tretja pa je bila z najboljšo finalno predstavo Japonka Yuki Ito (88,5; 99,0).

Ema izziv uspešno opravila

Tekmo sem videla kot nekakšen izziv zame, da vidim kako je v resnici na takšnih tekmah. Vedela sem, da sem s temi dekleti že skakala, a ne na tem nivoju in pred kamerami. To je zame še ena izkušnja več. Trema je izginila po prvem skoku. Najbolj me je skrbelo, da mi prvi skok ne bo uspel, saj je ta zame odločilen. Nato sem se sprostila, saj veliko več nisem mogla pričakovati. Skoki so bili dobri, a si nisem predstavljala, da bi lahko tako hitro prikazala dva dobra skoka na prvi tekmi. Trenutno komaj dojemam, kaj se mi je zgodilo,” je po tekmi prešerno razpoložena dejala Ema.

Preostale vražje Slovenke tokrat niso tako blestele. Eva Logar (87,5; 92,5) je bila 13., Maja Vtič (81,5; 85,0) 22. in Katja Požun (85,5; 87,0) 25. Izven finalne serije in s tem brez novih točk sta ostali Špela Rogelj (81,5 m) na 31. in Urša Bogataj (83,5) na 39. mestu. Rogljeva je za 30. mestom zaostala le za 0,2 točke.


Urša Bogataj je ostala brez točk [foto: GEPA]

Berčič: “Rezultat je enkraten”

Rezultat je enkraten. Ema je prišla prvič na poletno veliko nagrado in že dosegla prvo mesto. Vse čestitke gredo njenemu klubskemu trenerju Jerneju in ekipi okoli nje. Razmere so bile težke. Odmori med posameznimi tekmami pa so dokaj dolgi, tako da je vzdrževanje forme problematično, ker ni vmes točke na katero bi se lahko naslonil. Nekatere naše tekmovalke so naredile napake, ki so se v tej zgoščeni konkurenci pokazale za precej velike. Naš načrt je bil, da Emo celotna ekipa ne obremenjuje. To je bil njen test, da vidi kako stvari potekajo. V tam namen ni bilo posebnih pritiskov, v drugo serijo pa je šla z lahkim srcem, saj je že v prvi naredila odličen rezultat,” pa je po tekmi razmišljal glavni trener Jože Berčič.

Dekleta bodo poletno veliko nagrado nadaljevala z dvema tekmama v ruskem Nizhniy Tagilu (13. in 14. septembra), poletno sezono pa bodo zaključile teden dni kasneje v kazahstanskem Almatyu. Katera dekleta bodo potovala na te tekme, strokovno vodstvo še ni določilo, saj je še mesec dni časa.


Rezultati: Poletna velika nagrada .: Courchevel :. Uradni rezultati
Izjava: Jože Berčič (.mp3)
Izjava: Ema Klinec (.mp3)


Leave a Comment