Fabjanova v Dobbiacu do prvega finala sezone in 6. mesta

Tekačice in tekači na smučeh sezono svetovnega pokala po Tour de Skiju nadaljujejo v nam bližnjem italijanskem Dobbiacu, ki ta vikend gosti sprinterske preizkušnje. Danes vendarle prvi letošnji finali za slovenske tekmovalke.

V kvalifikacijah petega sprinta v tej sezoni, tretjega v prosti tehniki, je bila najboljša od treh Slovenk Katja Višnar, ki je za zmagovalko Maiken Caspersen Falla (2:49,73) na 1,3 km progi na 13. mestu zaostala 4,47 sekund. V konkurenci 48 tekmovalk sta bili uspešni tudi Vesna Fabjan, ki je na 17. mestu zaostala 5,23 sekund in Anamarija Lampič, ki je na 23. mestu zaostala za 6,67 sekund.


Vesna Fabjan [foto: Klemen Zibelnik/smucka]

V izločilnih bojih se je tekmovanje končalo za dve naši tekmovalki. V prvi četrtfinalni skupini je Lampičeva končala na tretjem mestu s časom 3:09,40, kar je bilo premalo, da bi se v polfinale uvrstila po času. Podobna usoda je v tretji četrtfinalni skupini doletela tudi Višnarjevo, ki je tekla 3:09,89, kar tudi ni zadostovalo za preboj v ciljani polfinale. Edina, ki ji je uspel preboj v polfinale je bila znova Fabjanova, ki je s 3:10,86 dobila boj v zadnji četrtfinalni skupini, ki je bila sicer najpočasnejša med vsemi.

Fabjanova stopnjevala nastope za prvi finale letos

Izkušena Besničanka pa je odlično tekla tudi v polfinalu, kjer je še stopnjevala svoje nastope. S časom 3:08,23 je zaostala le za zmagovalko iz Nemčije, Sandro Ringwald, ki je bila s 3:03,74 daleč najhitrejša že v četrtfinalu. Fabjanova je za Nemko zaostala za vsega 21 stotink sekunde, z drugim mestom pa je tako poskrbela za prvi slovenski finale v tej sezone.

V finalu so bile ob Besničanki na štartu še že omenjena Nemka Ringwaldova, najhitrejša iz kvalifikacij, Falla, ter Rusinja Natalija Matvejeva in Švedinji Hanna Falk in Frida Ingemarsdotter. Zadnja četverica je v polfinale napredovala iz hitrejše prve polfinalne skupine.

V finalu naša tekmovalka žal mogla tečki ob boku ostale peterice, da bi mešala štrene povsem pri vrhu in je tako osvojila šesto mesto, kar je še vedno zelo lep obet pred nadaljevanjem sezone in predvsem pred svetovnim prvenstvom v Lahtiju, kjer bo prav tako na sporedu sprint v prosti tehniki. Prav v Lahtiju je naša tekmovalka pred tremi leti nazadnje tekla v finalu sprinterske preizkušnje za svetovni pokal. Danes se je zmage s časom 3:04,13 veselila Rusinja Matvejeva pred Fallo in Falkovo.

Velik zaostanek zaradi slabih smuči

Sam rezultat, 6. mesto, je po vseh težavah, ki sem jih imela v zadnjem času, super rezultat. Pred tekmo je bil cilj polfinale, res pa je, da po bolezni nikoli ne veš kje si, do kam lahko sežeš. Vesela sem, da mi je uspelo priti v finale, torej na 6. mesto. A res je tudi priokus, da bi bilo lahko še bolje, ker dejansko ne vem, kaj se je zgodilo s smučmi med polfinalom in finalom. V finalu sem imela zelo slabe smuči in nisem imela nobenih možnosti. Zaradi tega je nekaj slabe volje, a vesela sem, da gre pripravljenost na bolje in da sem v finalu spet po dolgem času,” je po finalu, prvem za Slovenijo po Drammnu 2015 v drsalni tehniki, povedala Fabjanova, ki je še malce razčlenila zaplet s smučmi pred finalnim tekom: “Moje delo je, da najbolje kar se da, opravim svoje delo. Poleg tega dam tudi povratno informacijo serviserjem. Kaj se dogaja po tem, jaz ne vem. Verjamem, da fantje želijo le najbolje. Danes enostavno ne vem, kaj se je zgodilo v 20 minutah. Če bi smuči pustili, kot so bile po polfinalu, bi bile boljše, kot se je pa izkazalo, da so bile. Ta velik zaostanek je plod tega, a tu nič ne morem. Pozitivna energija za naprej je finale po dolgem času, da je pripravljenost vedno boljša in kljub temu, da še nisem pripravljena 100%, sem zato lahko zadovoljna.

Katja Višnar je na koncu osvojila 19. mesto, hkrati pa je bila pred današnjo tekmo ona tudi zadnja Slovenka s finalom v drsalni tehniki, to se je zgodilo decembra v Lillehammerju leta 2014: “Skupina je bila izenačena in posledično je bilo veliko zapletov. Vseskozi je bilo veliko kontakta z drugimi tekmovalkami, zapirale so me, nisem dobila strani, kjer sem želela biti. Ni mi uspelo priti naprej, da bi tekla tam, kjer sem si želela ravno zaradi teh konfliktov. Sem zelo jezna, ker sem v dobri formi, kar se tudi vidi. Žal je bilo teh napak preveč, sprint je sestavljen iz veliko kontaktov. Jezna sem, da mi pri formi, ki jo imam, ni uspel boljši rezultat.

Anamariji Lampič do polfinala ni zmanjkalo veliko, a 15. mesto je še vseeno zelo dober rezultat za našo mlado tekačico: “Res mi je znova malo zmanjkalo do polfinala, a še vedno sem zelo zadvoljna, vesela. Še se čutijo posledice Toura, še sem utrujena, nisem se še spočila. Kljub temu sem lepo zdržala, v četrtfinalu pa je spet malce zmanjkalo. Zame so najtežje kvalifikacije, ko tečeš sam. Ko si v “top 30”, ko tečeš v skupini, je to zame čisto nekaj drugega, čisto nova tekma. V skupini mi je lažje, bolj grizem, vem da lahko katera pade… vse imam v glavi, vem da moram biti pozorna in v zaključku sem potem res močna, vidim, da gre.

Med moškimi zelo dober nastop “debitanta” Dolarja

Med moškimi smo prvič na štartu imeli kar tri predstavnike, žal pa so bili v konkurenci 70 tekmovalcev vsi prepočasni za izločilne boje. Najhitrejši od Slovencev je bil tokrat Miha Dolar na 42. mestu, za tridesetim mestom je zaostal za malce manj kot 2 sekundi. Miha Šimenc je bil 45., Luka Prosen pa 65.. Prvič v karieri je zmagal Norvežan Sindre Bjoernstad Skar.
Miha Dolar je prvič nastopil na tekmi svetovnega pokala izven meja Slovenije, a kljub temu, danes ni sijal od zadovoljstva: “Prejšnji teden sem v Planici (o. p. tekma celinskega pokala) tekel že precej bolje, danes pa je možno, da me je zdelala tudi trema pred velikim tekmovanjem. Že na štartu sem imel trde mišice, tekom proge pa me je malo pobralo. Kljub temu sem mnenja, da sem letos storil nek preboj, glavni cilj pa je mladinsko svetovno prvenstvo konec januarja in nato bomo videli, kako bo šlo naprej.

Miha Šimenc, naš edini dobitnik točk v tej sezoni je po kvalifikacijah povedal: “Konkurenca je res zgoščena, tako kot sem pričakoval. Za izločilne boje je potrebno teči pod 5 sekundami zaostanka. Ta proga je res zahrbtna, očitno se je spet nisem lotil, kot bi se je moral. Prehitro mi je pobralo moči, na zadnji vzpon sem prišel preveč utrujen in ko enkrat ne moreš poganjati, kot bi moral, takoj izgubljaš dragocene sekunde. Potrebno bo še malo potrenirati na vzdržljivosti, na hitrosti. V Lahtiju je sprint dolg in težak, zato bo to potrebno potrenirati.
Jutri je na sporedu še ekipni sprint, med moškimi naj bi štartala Prosen in Dolar, med ženskami pa Višnarjeva in Lampičeva.


Rezultati: Svetovni pokal .: Dobbiaco (ž)
Rezultati: Svetovni pokal .: Dobbiaco (m)


Izjava: Vesna Fabjan (.mp3)
Izjava: Katja Višnar (.mp3)
Izjava: Anamarija Lampič (.mp3)
Izjava: Miha Dolar (.mp3)
Izjava: Miha Šimenc (.mp3)


Leave a Comment