Filip Flisar: “Nisem jasnovidec”


[foto: Grega Stopar]

V domovino se je vrnil zmagovalec svetovnega pokala v smučarskem krosu Filip Flisar. Filip je v letošnji sezoni kar trikrat prišel na oder za zmagovalce, med petnajsterico pa je bil prav tako uvrščen trikrat. “Zavedal sem se, kako dobro smučam in kakšne so moje zmožnosti. Dobro sem se zavedal tudi kaj bosta prinesla trener in serviser. Že pred sezono sem rekel, da bo ta uspešna, da bi napovedal kar se je na koncu zgodilo, pa nisem mogel, nisem jasnovidec. V drugi polovici sezone oziroma po tekmi v Branaesu, ko sem bil tretji v skupnem seštevku, sem vedel kaj želim doseči. Na žalost se je v Švici zgodilo kar se je, na to nimamo vpliva, vse nas je zelo pretreslo. V celi tragediji, sem vseeno zadovoljen, da sem na kvalifikacijah prikazal vse kar znam, zmagal sem za pol sekunde. Sezona se je končala tako in nebi mogel biti bolj zadovoljen z izidom. Takega uspeha se težko hitro zaveš, malo prihaja za mano. Bolj ko gledam globus, bolj se zavedam, da ga imam in koliko to pomeni,” je dejal zgovorni Mariborčan in se v isti sapi že obrnil proti nadaljevanju kariere: “Zdaj me seveda čakajo testiranja in kondicijski treningi. Zdaj delam še bolj, kot prej pri alpincih, saj ko si v vrhu dobiš neko novo motivacij, ki je prej nisi imel. Moram tudi dokončati fakulteto in dobiti diplomo, potem bom najbolj srečen človek. Velika motivacija za naslednje leto je seveda svetovno prvenstvo, poleg tega pa bi rad obranil naslov, ki sem ga dosegel zdaj. Gledam naprej tudi na olimpijske igre. Odzivi po moji zmagi so bil izjemno dobri, vsi so mi privoščili zmago.


Filip Flisar [foto: Matej Obu]

Uspeha je bil kajpak vesel tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomaž Lovše, ki je danes prvič spoznal Flisarja. Po srečanju je dejal, da se zaveda številnih let odrekanj in delovanja v nemogočih razmerah v smučarskem krosu, a vse skupaj je letos obrodilo sadove. “Želel bi poudariti, da ta uspeh Filipa pomeni, da mu bo SZS po vseh močeh poskušala pomagati. Ta disciplina ni bila tako komercialno zanimiva, upam pa da je kristalni globus novo poglavje, da bomo lahko fantom in dekletom zagotovili ustrezne pogoje. Prav je, da Filip zdaj uživa v slavi, veselimo se njegovega uspeha,” je še dejal prvi mož zveze.

Za Flisarjem prihaja podmladek

Sezona je bila vsekakor uspešna, saj imamo skupnega zmagovalca pri moških. Smolo je imela Saša Farič, ki se je na tretji tekmi težje poškodovala. Imamo tudi dober podmladek, tekmovalci v tej disciplini nastopajo na tekmah FIS, kjer imamo že eno zmago, zato bi pohvalil delo trenerja Primoža Vrhovnika. Na začetku sezone so rekli, da bomo dosegli rezultat med tremi najboljšimi, temu mogoče niste vsi verjeli. Iskreno čestitam trenerju in Filipu, seveda pa tudi serviserju Slavotu Muleju, ki je bil pika na i v uspešni sezoni,” je kratko analizo o izjemno uspešni sezoni napravil vodja discipline smučarski kros Rok Dokl.

Fantje so pravi gladiatorji

Številni so mnenja, da je bil ključ do uspeha v povečanju spremljevalne ekipe. V letošnji sezoni je Flisar namreč dobil trenerja Aljošo Planteu in serviserja Slavo Muleja. “Na tekmovanjih je bil do sedaj sam, letos pa je dobil vsaj mene, kot trenerja, da sem organiziral nekaj stvari in mu nudil povratne informacije. Dobil je serviserja, ki mu je pripravljal hitre smuči in ga s tem tudi razbremenil. Filip je sam naredil kar najbolje zna, se pravi, da je odlično smučal,” je dejal Planteu. Njegovim besedam pa se je pridružil tudi Mulej: “Zame je najbolj merodajno to, kar se dogaja v kvalifikacijah, ko je tekmovalec sam na progi, ker še vedno izhajam iz alpskega dela. Na tekmi so potem prisotni stranski dejavniki, tudi zaradi napak tekmovalcev. Ta šport je precej drugačen kot alpsko smučanje, ti fantje so gladiatorji.

Leave a Comment