Filip Flisar peti na SP v Vossu

Zadnje dejanje svetovnega prvenstva v smučanju prostega sloga v norveškem Vossu se je začelo ob 9.15 s kvalifikacijami krosa. Na sončnem Norveškem je slovenske barve branila Saša Farič v ženski ter Filip Flisar in Matic Masterl v moški konkurenci.


Filip Flisar [foto: FIS Freestyle Skiing/Facebook]

S prvo vožnjo dneva na 974 metrov dolgi progi Myrkdalen je zelo dobro opravila Faričeva, ki je postavila 17. čas kvalifikacij in se tako uvrstila v nadaljnje tekmovanje. Najboljši krosist svetovnega pokala v pretekli sezoni Flisar je bil prav tako uspešen in v osmino finala napredoval s šestim časom, medtem ko je 19-letni Masterl svoj prvi nastop na svetovnem prvenstvu končal na 48. mestu.

Faričeva se je prebila v četrfinale

Saša se je v osmini finala, ki se je začelo ob 14.00, pomerila le z dvema smučarkama, saj je s kvalifikacijami uspešno opravilo samo 31 tekmovalk. Njeni tekmici sta bili Švicarka Fanny Smith, vodilna smučarka seštevka svetovnega pokala v krosu, in Avstralka Sami Kennedy-Sim, ki je bila pred tekmo na lestvici 26., šest mest pred Sašo. Ta je smučala dobro in skupaj s Švicarko uspela priti v četrfinale.


[foto: FIS Freestyle Skiing/Facebook]

Prvi Flisarjevi nasprotniki so bili Američan John Teller, Avstrijec Franz Promok in Norvežan Didrik Bastian Juell. Teller in Flisar sta začela zelo dobro in si kmalu pridobila nekaj prednosti. Te za tem nista izpustila vse do konca, saj sta mirno prišla čez ciljno črto in v četrtfinale.

Faričeva in Smithova sta se v četrtfinalu spopadli s Francozinje Alizee Baron in Avstralko Katya Crema, osmo in deveto uvrščenima v kvalifikacijah. Saša je imela na startu nekaj težav, saj ji smuči niso stekle najbolje, tako da je bila že po nekaj metrih na zadnjem mestu. Naša smučarka je nato borbeno nadaljevala vse do konca, tekmic pa žal ni uspela ujeti. Napredovali sta Smithova in Baronova.

Flisarja ustavil polfinale

Slovencu in Američanu sta se v četrtfinalu pridružila Čeh Tomas Kraus in Rus Sergey Mozhaev. Naš smučar je začel zelo dobro, saj je prvih par grbin “pobral” vrhunsko ter si s tem pridobil odločilno prednost. Teller mu je sledil, po padcu Krausa pa je v snegu končal tudi Mozhaev, ki se mu je poskušal izogniti. Smučarja sta tako končala z nastopi v Vossu, tekma pa je bila za nekaj časa prekinjena.


Filip Flisar [foto: FIS Freestyle Skiing/Facebook]

V polfinalu sta poleg Tellerja nasproti Flisarja stala še Francoz Jean Frederic Chapuis in Italijan Marco Tomasi. Tokrat se našemu smučarju ni uspel preboj v finale in boj za morebitna odličja. Iz skupine sta namreč napredovala Američan in Francoz. Filipu je tako ostal še boj za mesta od pet do osem. Ob Tomasiju sta v malem finalu nastopila še Kanadčan Christofer Delbosco in Avstralec Anton Grimus.

Zadnji Filipov nastop na Norveškem je bil ponovno odličen, saj je premagal vse tekmece in osvojil končno peto mesto, kar je njegov najboljši rezultat na temu rangu tekmovanj. Pred dvema letoma je v Deer Valleyu namreč končal kot enajsti. Saša Farič je na koncu zasedla 15. mesto.

Naslov v Francijo in Švico

Svetovni prvak je postal Chapuis, podprvak Francoz Bastien Midol, po bronu pa je posegel Teller. V ženski konkurenci je do zlata prišla Smithova, srebro je osvojila Marielle ThompsonOphelie David iz Francije.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Voss :. Smučarski kros (m)
Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Voss :. Smučarski kros (ž)


Leave a Comment