Filip Flisar po poškodbi do šestega mesta

Smučar prostega sloga Filip Flisar je bil v krosu na olimpijskih igrah v Sočiju danes odlično razpoložen, a je nato v polfinalu naredil napako, ki ga je stala velikega finala. Flisar je v Roza Hutorju res kazal odlične predstave. V kvalifikacijah je zasedel sedmo mesto, nato pa suvereno dobil tudi vožnji v osmini finala in četrtfinalu. V polfinalu pa se je zgodila napaka – pred njim se je podobno zgodilo številnim favoritom (nekaterim niti ne po svoji krivdi) -, ki ga je stala še boljše uvrstitve. “Prenesti je hotel težišče naprej, da bi izkoristil strmino in poskušal na valovih pridobiti hitrost, kar bi ga izstrelilo naprej, ampak ni ujel pravega časa, zadel je ravno na rob, da ga je zabilo. Če ne bi bilo tega, bi bilo vse skupaj drugače,” meni trener Primož Vrhovnik, za katerega je razplet na vrhu, kjer so vse kolajne osvojili Francozi, manjše presenečenje. Zlato je osvojil Jean Frederic Chapuis, srebro Arnaud Bovolenta, bron pa Jonathan Midol.

To je najboljša slovenska olimpijska uvrstitev v tem športu, pred tem je bil Flisar v Vancouvru leta 2010 že osmi. Prav tako je za brkatega Mariborčana to najboljša uvrstitev v letošnji sezoni.

Izredno sem ponosen na Filipa. Kljub poškodbi in bolečinam je šel na start malega finala, čeprav mu ne bi bilo treba. Hotel je le uvrstitev. Mali finale je začel z rezervo, nato pa se mu je ponudila možnost, ki jo je izkoristil. Lahko rečem samo kapo dol,” je bil na svojega varovanca ponosen trener Primož Vrhovnik, ki pa je imel vendarle nekaj grenkega priokusa, saj Slovenec ni bil daleč od kolajne.


[foto: Klemen Zibelnik/smucka]

Flisar kazal odlično vožnjo

Ves čas je kazal odlične vožnje. V kvalifikacijah je pokazal najboljšo vožnjo, odlična je bila tudi njegova predstava v četrtfinalu, ko je bil že v težkem položaju. Jasno je, da je Slovenija želela osmo kolajno, tudi mi smo jo, a smo zelo zadovoljni tudi s šestim mestom. Še posebno, če vemo, kako je v svetovnem pokalu potekala letošnja sezona,” je s cmokom v grlu dejal Vrhovnik.

Seveda je majhno presenečenje, a to je posledica močne ekipe. V njej je šest izenačenih tekmovalcev, kar je prednost pri treningih, imajo pa tudi odlične razmere za delo, tako kot na primer Švicarji ali Kanadčani. A da bodo kar trije na vrhu, res nisem pričakoval. Dobitnika zlata in srebra sta že beležila uspehe, Jean Frederic Chapuis je svetovni prvak, Arnaud Bovolenta se je že uvrščal na stopničke, le Jonathan Midol do zdaj v svoji karieri ni imel večjega uspeha,” je razplet na vrhu komentiral Vrhovnik, ki je le potrdil, da moraš imeti za kolajno v tem športu tudi veliko sreče: “V krosu rezultatov ne moreš napovedovati. Videli ste, kaj se je dogajalo, kako so izpadali favoriti.

Flisar je moral po tekmi takoj v bolnišnico. V slovenskem taboru sumijo, da ima počeno rebro, natančno pa bodo poškodbo pokazale rentgenske slike. “Upam, da ni nič hujšega, se mu je pa videlo na obrazu, da ga boli. Tudi dihal je težko, mislim, da ima počeno ali zlomljeno rebro. Več bodo povedali zdravniki,” se nadeja njegov trener.


Rezultati: Olimpijske igre .: Soči


Leave a Comment