Filip Flisar v Innichenu do šeste zmage v svetovnem pokalu

V Innichenu je danes potekala peta tekma svetovnega pokala v smučarskem krosu v letošnji sezoni. Filip Flisar se je v izločilne boje uvrstil z drugim časom v kvalifikacijah, na glavni tekmi pa slavil svojo šesto zmago v svetovnem pokalu.

Innichen je zadnja postaja v novoustanovljeni alpskih turneji, ki se bo zaključila jutri. Na skoraj 1100 metrov dolgi in trdi progi, ki je v spodnjem delu postregla s tremi povsem veleslalomskimi zavoji, je bilo obilico manevrskega prostora za tekmovalce. V osmini finala se favoriti večinoma niso opekli, izpadla sta le šesti iz kvalifikacij, David Duncan, in sedmi, Jonas Devouassoux.


Filip Flisar je slavil šesto zmago v karieri [foto: SZS]

Filip Flisar je v osmini finala nastopil v osmi skupini, njegovi tekmeci pa so bili Avstrijec Jonas Lenherr (22. čas kvalifikacij), Adam Kappacher (13. čas kvalifikacij) in Florian Eigler (28. čas kvalifikacij). Mariborčan je po pričakovanju začel najhitreje in se hitro prebil v ospredje. Kmalu se mu je približal Jonas Lenherr, prišlo je do kontakta, dobil je celo nenameren udarec s palico v obraz in Flisar je iz prvega padel na četrto mesto. Ko se je že zdelo, da je v izgubljenem položaju, je v zadnjem zavoju po notranji strani mojstrsko prehitel Kappacherja in Eiglerja, se prebil na drugo mesto in slavil uvrstitev v četrtfinale. Naprej je napredoval z Lenherrjem, s katerim sta si v tej sezoni že tretjič delila skupino. V četrtfinalu sta jima v četrti skupini nasproti stala Thomas Zangerl (14. v kvalifikacijah) in Kevin Drury (18. v kvalifikacijah).

Flisar je štartal iz istega startnega mesta, tokrat nekoliko počasneje, kljub temu pa se je uspel prebiti na drugo mesto za Druryja. Dolgo se je peljal na drugem mestu nakar je na polovici proge sledil napad Lenherrja s katerim sta spisala novo poglavje v njunem rivalstvu. Kratko je tokrat potegnil Avstrijec. V cilju je imel Flisar še toliko časa, da je na ciljni črti pomahal v kamero za fotofiniš. Za nekaj centimetrov je sicer slavil Drury. V četrtfinalu je je poslovilo kar nekaj favoritov, med njimi Armin Niederer (prvi s kvalifikacij), Brady Leman in Sylvain Miaillier.

V polfinalu je imel Flisar v drugi skupini tekmece v Francozu Jeanu Fredericu Chapuisu (3. čas kvalifikacij), vodilnemu v svetovnem pokalu, Švicarju Marcu Bischofbergerju (19. čas kvalifikacij), tretjemu z Montafona, in Kanadčanu Kevinu Druryju. Tudi tokrat je začel zelo dobro in se hitro prebil na prvo mesto, ki ga vse do cilja ni več izpustil iz rok. Sledil mu je Chapuis. Polfinale je bil še najbolj ”miren”, saj je za Flisarja minil praktično brez neposrednih obračunov. Z zmago v polfinalu in uvrstitivjo v veliki finale je že popravil najboljšo uvrstitev v Innichenu, kjer do zdaj še ni bil boljši kot peti.

V finalu sta ga poleg Francoza čakala še presenečenje dneva, Nemec Tim Hronek (32. čas kvalifikacij) – letos se je le enkrat uvrstil v izločilne boje, ko je bil v Montafonu 22. – in Švicar Alex Fiva (16. čas kvalifikacij). Še četrtič je štartal iz istega štartnega mesta, kar se je izkazalo za dobro potezo. Silovito se je pognal s štarta in hitro prešel v vodstvo ter si že po nekaj zavojih privozil udobno prednost pred tekmeci. V finalu je peljal svojo dirko in tekmecem prepustil le boj za drugo mesto. Tega je na koncu presenetljivo osvojil Hronek. Tretji je bil Alex Fiva. Z današnjim dosežkom se je Mariborčan zavihtel na četrto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in alpske turneje.

Svoje vtise po zmagi na zares težki preizkušnji, na kateri ni manjkalo prehitevanj, je Filip Flisar strnil takole: “Že od začetka smučam dobro, ampak tekom prilike gre kaj narobe, imam nesrečo, sedaj pa mi je Končno uspelo. In to na najtežji dirki. O boju z Jonasom Lenherrjem in taktiziranju pa: ”Nisem vedel, da bo Lenherr tako vpadel v mojo linijo, nato pa me je pa še s palico v usta pičil. Po tem sem si dejal, da je treba iti bolj na moč. Z osminami finala imama probleme. Nekako mi ne odgovarjajo. Ampak ko mi uspe preboj, je vse pod kontrolo.

Kako se bo lotil jutrišnje tekme? “Jutri bo taktika podobna. Utrujeni smo vsi, ne samo jaz. To je sedaj že šesta dirka zapored. Telo nam več ne dela tako kot bi moralo, ampak mi smo navajeni delati pod katastrofalnimi pogoji. Tu prav pridejo treningi opravljeni na Pohorju.

Jutri bo Innichenu ob 13.30 še zadnja tekma v letošnjem koledarskem letu (izid včerajšnjih kvalifikacij velja tudi za drugo tekmo). Naslednja preizkušnja je na sporedu 15. januarja v Watlesu (Italija).


Rezultati: Svetovni pokal .: Innachen
Izjava: Filip Flisar (.mp3)


Leave a Comment