Flander: “Do štarta hodimo po travi”


Rok Flander [foto: Oliver Klaus / FIS]

S paralelnim veleslalomom se v sredo svetovno prvenstvo v deskanju na snegu začenja tudi za tekmovalce v alpskih disciplinah, med katerimi se bo za visoka mesta potegoval tudi Rok Flander in ostali naši tekmovalci.

Svetovni prvak v paralelnem veleslalomu izpred štirih let je zadnji dni že opravil nekaj treningov na progi, ki bo gostila najpomembnejši tekmi sezone. Razmere na prizorišču pa so vse prej kot zimske. “V tej zimi je tu zapadlo le 20 centimetrov naravnega snega, tako da so imeli organizatorji ogromno dela s pripravo velikih količin umetnega snega. S snegom je tako pokritih le nekaj prog, zmanjkalo pa jim je tudi vode za izdelavo dodatnega snega,” je precej pomladanske razmere v La Molini opisal Flander, ki si je zelo podrobno ogledal tudi progo: “Proga, na kateri bo paralelni veleslalom, je v zgornjem delu ekstremno ozka. Praktično je v tem delu nemogoče postaviti normalno paralelno progo in vsaka napaka se je na treningih večinoma končala v zaščitnih ograjah oziroma na travi. Problematičen je tudi sam dostop do starta, kamor je po snegu praktično nemogoče priti. Potrebnih je par minut hoje po travi.” Tako kot na lanskih olimpijskih igrah, bodo tudi na najpomembnejših tekmah letošnje sezone pomembno vlogo igrale razmere, ki so vse prej kot idealne.

Proga za paralelni preizkušnji je precej bolj položna, kot je bila na tekmah svetovnega pokala. “Meni načeloma ta proga ustreza, manj pa mi ustreza tukajšnji sneg. Proga je ves čas na soncu in kvaliteta snega je slaba,” je še dodal Flander, ki pa se v La Molini počuti zelo dobro: “Tukajšnja mediteranska klima mi zelo ustreza. Upam, da bo vreme zdržalo in da nas čakata dobri tekmi, kolikor je to sploh mogoče ob danih razmerah.

Prva preizkušnja naše reprezentante (Rok Flander, Rok Marguč, Žan Košir, Izidor Šušteršič, Gloria Kotnik in Iva Polanec) čaka v sredo, ko bo na sporedu paralelni veleslalom, v petek pa še paralelni slalom. Po rezultatih v letošnji sezoni pa tudi v preteklosti Flander sodi med kandidate za odličja, sam pa se s tem ne obremenjuje. “Sam si želim predvsem regularne razmere za tekmovanje, v tem primeru mislim, da bomo tisti, ki imamo vrhunsko tehniko, lahko prevladovali na teh dveh tekmah,” je še dodal najuspešnejši slovenski deskar, ki ga poleg zahtevnih razmer čaka tudi močna konkurenca.

Leave a Comment