Foss-Solevaag ukrotil spomladanske razmere, Hadalin sedmi

V Cortini d’Ampezzo je potekal še zadnji boj za odličja svetovnega prvenstva. Na sporedu je bil moški slalom, na katerem je nastopilo 100 tekmovalcev. Naše barve so branili Štefan Hadalin, Žan Kranjec, Aljaž Dvornik in Tijan Marovt, ki so se na pot podali s startnimi številkami 22, 32, 44 in 51.


Sebastian Foss-Solevaag je novi slalomski svetovni prvak [foto: Pentaphot]

Tokrat je imela dobra prva vožnja še večji pomen, saj je v finalni vožnji prvi nastopil tisti, ki je imel uvodoma petnajsti in ne trideseti čas. Na polovici tekme je prvo mesto zasedal Avstrijec Adrian Pertl, drugi je bil domačin Alex Vinatzer, ki je zaostajal 14 stotink sekunde, tretji pa Norvežan Sebastian Foss-Solevaag, ki je za vožnjo potreboval še dve stotinki več.

Četrtouvrščeni Kristoffer Jakobsen je zaostajal 18 stotink, za njim pa so se zvrstili glavni kandidati za odličja, Francoz Clement Noel, Norvežan Henrik Kristoffersen, Francoz Alexis Pinturault in Avstrijec Marco Schwarz. Slednji je za Pertlom zaostajal 0.57 sekunde.

Razlike so bile zelo majhne, saj se je v razmaku ene sekunde zvrstilo 14 najboljših tekmovalcev. Hadalin je svojo nalogo opravil zelo dobro, saj je zasedel 11. mesto, njegov zaostanek za vodilnim pa je znašal 0.82 sekunde. Kranjec je začel solidno, žal pa je tik po drugem merjenju vmesnega časa povozil količek in odstopil.

Dvornik se je na pot podal zelo napadalno, ob tem pa se mu je pripetilo kar nekaj napak, zaradi katerih je šlo po zlu veliko desetink. Marovt, ki je med svetovno elito nastopil šele petič, je začel nekoliko bolj zanesljivo, se dobro boril do konca in ob prihodu v cilju zasedel 28. mesto, z 3.06 sekunde zaostanka za vodilnim. Dvornik je bil 32., njegov zaostanek pa je znašal 4.07 sekunde.

Hadalin je tudi v drugo napadal od starta do cilja. V zgornjem delu proge je bil hitrejši kot vodilni smučar v cilju, v nadaljevanju pa je po nekaj manjših napakah začel zaostajati. V cilj je prišel z drugim časom, z 0.14 sekunde zaostanka za Hrvatom Istokom Rodešom. “Bila je zelo težka tekma. V prvi vožnji nisem smučal dovolj odločno in veliko časa pustil predvsem v spodnjem delu, prav tako v drugi. A mislim, da je bila to moja najboljša letošnja tekma in sem vesel, da sem to uspel pokazati na svetovnem prvenstvu, kjer so pričakovanj in pritisk največji. Vse skupaj sem lepo stopnjeval čez prvenstvo, sploh glede na zdravstveno stanje, ki tudi na današnji tekmi ni bilo optimalno. Vesel sem, da mi je tu pomagal moj fizioterapevt Matej Dormiš, da smo se lahko sestavili in tekmovali kot je treba. Mogoče mi je žal veleslalomskega nastopa, tam sem bil zrel tudi za deseterico. Veseli me, da rastem in napredujem v obeh disciplinah,” je v ciljni areni razmišljal Hadalin.

Prvi, ki je uspel premagati Rodeša je bil Kristoffersen. Noel je za tem naredil veliko napako in v cilj prišel z desetimi sekundami zaostanka, Jakobsen pa je nato povozil količek in odstopil. Odličen nastop je uspel Foss-Solevaagu, ki je rojaka ugnal za 46 stotink, Vinatzer pa je za tem prišel na tretje mesto.

Pertl je znova smučal zelo dobro, a ne dovolj hitro za zlato odličje, saj je z 0.21 sekunde zaostanka osvojil naslov podprvaka. Zlato je tako prejel Foss-Solevaag, bron Kristoffersen, Hadalin pa je končal na izvrstnem sedmem mestu. Marovt in Dvornik sta z drugo vožnjo opravila solidno in zasedla 18. oziroma 19. mesto.


Rezultati: Svetovno prvenstvo .: Cortina d’Ampezzo :. Slalom (ž)


Leave a Comment